Yunanistan parlamentosu, eşcinsel çiftlerin evliliğini yasal kılan kanun değişikliğini kabul etti. Yunanistan bu kararı alan Avrupa'nın 14, dünyanın 19. ülkesi oldu.
Yunanistan parlamentosu, eşcinsel çiftlerin evliliğini yasal kılan kanun değişikliğini kabul etti. Yunanistan bu kararı alan Avrupa'nın 14, dünyanın 19. ülkesi oldu.
Yunanistan parlamentosu, eşcinsel çiftlerin evlenmelerinin önünü açan yasal düzenlemeyi kabul etti. Ortodoks kilisesinin uzun yıllardır karşı çıktığı değişikliğin hayata geçmesiyle Yunanistan bu yönde karar alan Avrupa’nın 14, dünyanın 19. ülkesi oldu.
Oylamanın ardından meclise seslenen Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, “İnsan hakları için önemli bir gün. Bu kanun eşcinsel çiftlere yaşamda ve ölümde eşit haklar sağlayıp Yunanistan’ın gerici ve utanç verici bir pratiğine de son veriyor. Bugün bunu kutlamak yerine, binlerce vatandaşımızdan özür dilemeliyiz” dedi.
Çıkarılan yasa çiftlerin mülk ve mirasları üzerinde de gerekli düzenlemeyi yapmasına karşın, çocukların evlat edinilmesine dair kolaylaştırıcı bir madde barındırmıyor.
Yunanistan, 2008’de yenilediği medeni kanunundaki eksiklikler nedeniyle 2013’te AİHM’den kınama almıştı. Kanun 249 mevcut vekilden 193’ünün evet oyunu aldı. Tsipras’ın partisi Syriza’nın yanı sıra dört parti daha kanuna destek verdi. Koalisyondaki ulusalcı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi ise hayır oyu kullandı.
Uluslararası Af Örgütü kararı ‘tarihî bir adım’ diyerek överken, eşcinsel bireylerin pratikte hâlen ayrımcılığa ve saldırılara maruz kaldığına, kanunun bireylerin tercihlerine dair açıklayıcı olmadığına dikkat çekti.
2008’de yeni medeni kanunun açıklanmasının ardından ülkede eşcinsel bir çiftin evlilik başvuruları geri çevrilmiş, tepkilerde Ortodoks kilisesinin lobi faaliyetleri etkili olmuştu.
Yakın zamanda bir başka Avrupa ülkesi Slovenya’da da eşcinsel evlilik konusu gündeme geldi. Referandumda Katolik halkın yüzde 60’ı eşcinsel evliliğe hayır dedi. Mayıs ayında referanduma giden İrlanda’da ise halk evet demişti.