Yunanistan Parlamentosu'ndan Acı Reçeteye Onay

Fotoğraf: Reuters

Yunanistan Parlamentosu, 86 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığında taahhüt edilen kemer sıkma önlemlerini onayladı.

Kısıtlamalara karşı 'Hayır' oyu kullanan milletvekilleri arasında, Euro Bölgesi ile görüşmelerin tıkanması sonucu istifa etmeye zorlanan eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis de var.

Görüşme öncesi parlamento binası önünde toplanan protestocular polisle çatıştı.

Yeni yasal düzenlemeler, vergilerin artırılması ve emeklilik yaşının yükseltilmesini öngörüyor.

Constantopoulou 'Bu parlamento kredi verenlerin şantajına boyun eğmemeli. Koşulların ne kadar kritik olduğunun farkında olmakla birlikte... Bence parlamentonun görevi bu şantaja boyun eğmemek' demişti.

Maliye Bakanı ve yardımcısı istifa etti

Partinin komite üyelerinden yarısından fazlası anlaşmayı yerden yere vururken Maliye Bakan Yardımcısı Nadia Valavani ise görevinden istifa etti. Yunanistan parlamentosundaki tarihi oturum öncesinde Maliye Bakan Yardımcısı Valavani de istifa mektubunu Çipras’a sundu.

109 üye paket için darbe dedi

SYRIZA’nın 201 komite üyesinden 109’u Çipras’la Brüksel arasında imzalanan acil kurtarma peketini ‘darbe‘ olarak niteyen açıklamaya imza attı.

Açıklamada, bu darbenin Yunanistan’ın doğrudan demokrasisi ve egemenliğini hedef aldığı, anlaşmanın aşağılayıcı ve ülke için yıkıcı olduğu vurgulandı. Yunanistan’ın kreditörlerle yeni bir reform paketi üzerinde uzlaşma sağlaması gerektiği ifade edildi.

Göstericiler polisle çatıştı

Öte yandan paketin onaylanmasına karşı çıkan kalabalık bir grubun parlamento binasının da olduğu Sintagma meydanında toplandığı bildirildi.

Grubun polise molotof kokteyli ve taşlarla saldırdığı, polisin de göstericilere biber gazıyla karşılık verdiği bildiriliyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Üçüncü kurtarma paketi

AB Komisyonu, Yunanistan'a Temmuz ayı için avans niteliğinde 7 milyar Euroluk 'köprü kredi' verileceğini açıkladı. 

Kemer sıkma politikalarına hayır diyen seçmen tabanıyla iktidara gelen Başbakan Alexis Tsipras, reformlara ilişkin halk oylamasından da 'hayır' kararı çıkmasına rağmen yeni kurtarma paketi konusunda borç verenlerle anlaştı.

Yunanistan’ın borçlarını ödeyememesi ve yaklaşık 50 milyar Euro değerinde yeni bir kurtarma paketi istemesi üzerine, AB ve IMF yetkilileriyle yapılan görüşmeler anlaşmayla sonuçlanmıştı.

Reform paketinde neler var?

Yunanistan parlamentosunda kabul edilen paketin dikkat çekici maddeleri şöyle:

  • Vergi gelirlerinin ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 1’i oranında artırılması.

  • Bütçe fazlasının ülkenin GSYİH’inin bu yıl yüzde 1’i, önümüzdeki yıl yüzde 2’si, 2017’de ise yüzde 3’ü olması.

  • Bu kapsamda Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 23’e varan oranlara yükseltilmesi (Bu oranın gıda ve su için yüzde 13, ilaç için ise yüzde 6 olması öngörülüyor).

  • Yunan Adaları için yıllardır geçerli olan yüzde 30’luk KDV indiriminin Ekim ayından 2016 sonunda dek kademeli olarak kaldırılması.

  • Kurumlar Vergisi’nin yüzde 26’dan yüzde 28’e yükseltilmesi. Lüks ürünlerden daha fazla vergi alınması, televizyon reklamlarına da vergi konması.

  • Emeklilik yaşının 67’de sabitlenmesi. Bu oranın 2022’ye dek sisteme 40 yıl katkı yapanlar için 62 olması.

  • Savunma harcamalarının bu yıl 100, önümüzdeki yıl 200 milyon euro azaltılması.

  • Ülkenin telekom şirketi OTE’nin tamamen özelleştirilmesi, Pire ve Selanik limanlarının özelleştirilmesinin de Ekim ayı sonuna dek tamamlanması.

  • Vergi kaçakçılığı ile etkin mücadele edilmesi, idari birimlerde reforma gidilmesi.

IMF'den Euro liderlerine eleştiri

Uluslararası Para Fonu (IMF) da Euro bölgesi liderlerinin Yunanistan'a ağır şartlar karşılığı yardım sundukları anlaşmayı eleştirdi.

IMF, Yunanistan'ın kamu borçlarının 'sürdürülemez' hale geldiğini söyledi ve borçların ertelenmesi gerektiğini ifade etti. IMF ayrıca, alacaklıların kesinlikle karşı çıktığı, borçların azaltılması seçeneğinin de değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Yunanistan'ın IMF'ye olan borcu da tüm borçlarının yüzde 10'una denk gelen 1,6 milyar euro. Atina, vadesi 13 Temmuz'da dolan borçlarını da ödeyememişti.

Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos ise 'Bu zor bir anlaşma. Anlaşmanın ekonomik bakımdan uygulanabilirliğini, ancak zaman gösterecek' değerlendirmesinde bulundu.

Reuters objektifinden Atina sokakları

BBC Türkçe / Diken / Reuters / AA

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler