Neler Oldu? Yunanistan'a 65 Yılın Ardından En Üst Düzey Ziyaret ve 'Lozan' Krizi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan'a ziyareti, Celal Bayar'ın 1952'deki temaslarının ardından devlet başkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk resmi ziyaret niteliği taşıyor. Son olarak 1952 yılının kasım ayında Cumhurbaşkanı Celal Bayar Yunanistan'ı ziyaret etmişti. Ancak görünen o ki tarihi ziyaret 'Lozan' polemiği ile başladı... 

Neler oldu? Yakından bakalım... 

Erdoğan'a Yunanistan ziyareti öncesinde Lozan Anlaşmasıyla ilgili konuşarak "güncellenmesi" mesajını vermişti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Erdoğan, Yunan televizyon kanalı Skai TV'ye verdiği mülakatta, dünyada imzalanan birçok anlaşma gibi yıllar önce imzalanan Lozan Anlaşması'nın da güncellenmesi gerektiğine inandığını yinelemiş ve Kardak krizini hatırlatarak Ege adalarına değinmişti.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Çanakopulos "Erdoğan'ın Lozan'la ilgili açıklamaları kaygı verici" açıklamasında bulundu.

Bu değerlendirmeler üzerine Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Çanakopulos 'Erdoğan'ın bugün vermiş olduğu söyleşi, ciddi kaygıları ve soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Yunan hükümeti ve Başbakanı, bu ziyaretin duvar değil, köprüler inşa etmek için bir fırsat oluşturacağını umuyor' açıklamasında bulunmuştu.

Pavlopulos: 'Lozan tamamlanması gerekmeyen bir anlaşmadır'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı Prokopis Pavlopulos ile ortak açıklama yaptı. Açıklamada ilk olarak Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos söz aldı ve şöyle konuştu:

'Bildiğiniz gibi tarihi bir ziyaret mahiyeti taşıyan başka bir ziyaret Atatürk ve İnönü zamanında yapılmış bir anlaşmadan bahsetmek istiyorum ve bu da hepimizin bildiği gibi Lozan anlaşmasıdır.

Lozan anlaşması iki ulusun ulusal toprakların sınırlarını çizen bir anlaşma teşkil etmektedir. Bu ikili ilişkiler açısından hiçbir boşluk bırakmayan, tamamlanması gerekmeyen muğlak bölge sınırları taşımayan bir anlaşmadır Lozan anlaşması.'

'Bunun tartışılacak, reform edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyoruz'

Pavlopulos sözlerine şöyle devam etti:

'Bunun tartışılacak, reform edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyoruz. Ve bu anlaşma gereğince iki ülkede de yaşayan azınlıklar çok belirgin bir şekilde dile getirilmiştir. Ve azınlıklar Yunanistan açısından dini azınlık olarak tanınmıştır. Yunanistan'da Müslüman bir azınlık Lozan Anlaşması temelinde Yunanistan'da yaşamaktadır. Ve Yunanistan bu azınlığı bir hukuk devleti olarak tüm haklarını öngörüldüğü şekilde korumaktadır.

Ve ikili ilişkilerden söz ederken, ikimizin de ilgi ve odak noktası olan Kıbrıs meselesine de değinmeden geçemeyeceğim. Bu konuda Yunanistan'ın bir çözüm aramasında olduğunu acil ve sürdürülebilir bir çözümü en kısa zamanda hayata geçirebileceğini umuyor ve bu konuda elinden geldiğince çaba sarf etmektedir.

Son olarak hepimiz, bu ziyaretin altın harflerle tarihe geçmesini umut ediyoruz. Ve bunun gerçekleşeceğine inanıyoruz. Aramızda farklılıklar, hem fikir olmadığımız hususlar olabilir. Ve bu hususlara saygıyla eğilerek bir çözüm bulabileceğimize inanıyoruz.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Lozan konusunda hala anlaşılmayan bazı incelikler var'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise açıklamasında şunları söyledi:

'Bugün ülkelerimiz adına çok önemli bir gün. 65 yıl aradan sonra rahmetli Celal Bayar'ın ziyareti, ondan sonra ilk defa bir resmi ziyareti gerçekleştiriyoruz. Bunun bana nasip olması sebebiyle ayrıca mutluyum. İki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcına vesile olmasını ayrıca diliyorum. Tabi bazı gerçekleri açık net sizler ortaya koydunuz. Ben de açık ve net olarak ortaya koyacağım.

Özellikle Lozan konusunda zannediyorum hala anlaşılmayan bazı incelikler var. 94 yıl önce yapılmış bir anlaşma ve bu anlaşma sadece Türkiye ile Yunanistan arasında yapılmış bir anlaşma değildir. Bu anlaşmanın 11 taraf ülkesi vardır. Düşünün ki Lozan anlaşmasında Japonya bile var. İngiltere var, Portekiz var vesaire...

Bütün bu ülkelerle hepsini kapsayan bir anlaşma; bunu konuşuyoruz. 94 yıl içerisinde dünya adeta yeniden inşa ediliyor, yeniden kuruluyor.

'Nasıl oluyor da Lozan anlaşmasının uygulamada olduğunu söylüyoruz?'

Batı Trakya'da yaşayan Müslümanlar bugün en yazık ki kendi seçtikleri baş müftü değil, atanan bir baş müftüyle yönetilme gayretleri var. Türkiye’de mesela patrik atanan bir patrik değildir. Patrik, sensinod meclisinin seçmiş olduğu bir patriktir.

Patriği kim seçiyor? Seçecekse bu 17 kişiyi seçecek. Yunanistan’da gerek başbakanlığım, gerek cumhurbaşkanlığım döneminde hala biz Batı Trakya’da baş müftüsünü oradaki imamlar, din adamları seçememiştir. Nasıl oluyor da Lozan anlaşmasının uygulamada olduğunu söylüyoruz? Demek ki Lozan uygulamada değil.

'Batı Trakya’da Türk' kelimesinin yazılmasını dahi hazmetmek mümkün değil'

Türkiye’de benim Rum vatandaşlarıma yönelik böyle bir uygulama göremezsiniz. İbadethaneleri noktasında en ufak bir ayrımcılık göremezsiniz. Ama Batı Trakya’da bırakın bunları “Türk” kelimesinin yazılmasını dahi hazmetmek mümkün değil. Bir okulun kapısında dernekte 'Türk' yazıyorsa hazmedemiyorlar.

'Eğer biz engel olsaydık siz NATO’ya giremezdiniz'

Bence bunların bir defa aşmamız lazım. Benim ‘güncellenmesi gerekir’ dediğim konu işte bunlardır. Ve tabi bir çok askeri konularda sıkıntılar yaşanıyor. E biz NATO’dan siz çıktınız tekrar NATO’ya girişinizi biz sağladık. Eğer biz engel olsaydık siz NATO’ya giremezdiniz. Çünkü bir ülkenin muhalefeti NATO’ya girmenizi engelleyebilirdi. Ama biz öyle bakmadık. Biz komşu diye baktık. Ve bugün de öyle bakıyoruz.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının finalinde 'Ben hukuk profesörü değilim ama siyaset hukukunu iyi bilirim. Siyaset hukukunda da özellikle 'anlaşmaların güncellenmesi' diye bir şart vardır ve bunu da biz yaparız. Yeter ki ülkeler bu konuda mutabık kalsınlar. Bunun dünyada çok örnekleri var' dedi.

Lozan krizinin ardından sosyal medyada tepkiler ve yorumlar 📌

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
YORUMLAR
07.12.2017

Şimdi bölgedeki duruma Bilal'le bakar gibi kısaca bakalım; Ülkede Kudüs'ü 'yedirtmeyiz len amq' diye orta çaplı bir yükseliş var, Reza ABD'de muhabbet kuşu gibi, ekonomi yerlerde sürünüyor ve buna ek tekrar ülkenin tapusu denilen Lozan Antlaşması konusu açılıp, bir de bunu bir üst raddeye taşıyarak Yunanistan'la tartışılıyor. Bakınız ani bir yükselme durumunda hepsi birer savaş sebebidir. Bu durumda 20 kez düşünüp, 20 kez dinleyip 1 kez konuşacakken langur lungur atarlanmak hem de iki dev ve bir eski düşmana? Nebileyim Altan, sanki bilerek alt zemin oluşturuyorlar. Kurban edecek insan çok nasıl olsa, tabi ya.

07.12.2017

Şimdi bir kaç mal çıkar, (tarihi; dizilerden ve kulaktan duyma bir kaç savaş sahnesi zanneden cahil sürüsü) zaten son kullanma tarihi yaklaşıyor, süper güç olacaz, bor çıkarıp uzaya gidecez bunun ilk adımları atılıyor diye yazar. Tabii buna da bir o kadar mal inanır 🤣😂

07.12.2017

Recep Tayyip Erdoğan ve İslamcıların cehaleti, uluslararası alanda ilk sınavını verdi. Siz daha aptalcasını yapana kadar en aptalcası bu!

TÜM YORUMLARI OKU (18)