Yunan Harfleri ile Türkçe Yazan, Konuşan Kadim Bir Anadolu Halkı: Karamanlı Rumlar

11. yüzyılda Türkler ve Rumlar (Aslında Yunanlar ama Türkler Araplara uyarak onlara Rum yani Romalı dedi.) Anadolu'da karşılaşır. Anadolu'nun yerli halkı Grekçe konuşup yazsa da...

11. yy.daki bu etkileşim Anadolu'da 'ekzantrik' bir grubu ortaya çıkarır: Türkçe konuşup Grek alfabesiyle yazan Ortodokslar. Yaygın görüş bu grubun Müslüman olmadan evvel Anadolu'ya gelerek Ortodoksluğu kabul eden Türkler olduğunu söyler.

Anadolu'nun Türkçe konuşan bu Ortodokslarına, Karamanlı Rumlar veya Karamanlı denir. Evliye Çelebi de Karamanlılardan bahseder ve Türk olduklarına dikkat çeker. Grekçe bilmeyen...

Rumlar da vardır ve onların mahalli kiliselerinde ilahi ve dualar Karamanlı Türkçesi ile yapılır. Müslüman halk ecnebilere 'Şapkalı Rum' derken Karamanlılara 'Ellik Gavuru' der yani bu memleketin gavuru. Karamanlılar ruhani olarak da İstanbul Patriği'ne tabidirler.

Fatih, İstanbul'u aldıktan sonra Yedikule semtine Karamanlı Rumları iskan eder. Bunlar genellikle Kapalıçarşı'da kuyumculuk yapsa da zamanla İstanbul'un diğer semtlerine yayılırlar.

Diğer meslekleri sabun tüccarlığı, kabzımallık, zahirecilik, kuruyemişçilik, peynircilik ve şarapçılıktır. Hatta İstanbul bakkallarının çoğu Karamanlı olduğu için geleneksel Türk tiyatrosunda 'Karamanlı Bakkal' adı altında bir tipleme bile vardır.

Lozan gereğince Türkiye'deki Ortodokslar ile Yunanistan'daki Müslümanların "rızasına bakılmaksızın" mübadelesi kararlaştırılır. Bu yüzden 500 bin civarında Müslüman, Yunanistan'ı...

www.ekrembugraekinci.com

1 milyon 200 bin civarında Ortodoks da malını mülkünü bırakıp Türkiye'yi terk etmek mecburiyetinde kalır. Bunun yanında 1918 öncesinden itibaren İstanbul'da oturan 110 bin Ortodoks ve Batı Trakya'daki 130 bin Müslüman denge unsuru olarak muaf tutulur.

Bu vesile ile nüfusu 200 bini bulan Karamanlılar Türk asıllı olduklarına ya da Türkçe konuştuklarına bakılmaksızın Yunanistan'a gönderilir.

Atatürk'ün Kendisine 'Baba Eftim' Diye Hitap Ettiği Milli Mücadele Yanlısı Türk Ortodoks Papaz: Papa Eftim

Yunanistan'a giden Karamanlı Rumlar ciddi uyum problemi yaşarlar. Ve ne yazık ki Yunan asıllılar tarafından dışlanarak "Tourkiki Sporon" yani Türk Tohumu diye anılırlar.

Onlar da Anadolu'dan geldikleri yerin ismini verip başına 'nea' yani yeni kelimesini ekledikleri farklı köy ve mahallelerde Yunan asıllılara fazla karışmaksızın dil ve kültürlerini muhafaza ederek yaşarlar.

1924'te Selanik'te yayımlanan bir kitapçıkta şöyle der bugünler için:

Sonuç olarak Karamanlılar, Anadolu'yu, atalarının asırlardır yaşadığı vatanlarını terk ederler ancak tahmin edebiliriz ki buraları düşünmedikleri bir an bile yok gibidir. İki ülke ilişkileri düzeldikçe...

Mübadelenin her iki tarafındakiler serbestçe gidip anayurtlarını ziyaret etme imkanı bulurlar. Ayakta kalan evlerini, kiliselerini görseler de mübadelenin ve dahası Yunan asıllı olmadıkları halde kendilerine yapılan muameleyi hiç unutmazlar.

Karamanlı Rum Savvas Dayı hepimize selam söylüyor...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Hristiyanlığı İlk Olarak Benimseyen Mezopotamya'nın Kadim Cemaati: Süryaniler
Ebedi Dostlar Atatürk ve İnönü'nün Aralarının Açılmasına Neden Olan Büyük Kavgayı Biliyor muydunuz?
II. Dünya Savaşı'nın Sıcak Yıllarında Hitler'in Tehdidine İsmet Paşa Ne Cevap Vermişti?
İslamiyet Öncesi Türklerde Ölülere Ne yapılıyordu?
85 Yıl Önce Afet İnan'ın Sorduğu Kritik Soru: Modern Irklar Arasında Türklerin Yeri Nedir?

Popüler İçerikler

Memur ve Emeklinin 2025 Maaş Zammı Belli Oldu!
Ferdi Tayfur Hayranlığı ile Tanınan Talha Siraç Paylaştığı Video Sonrasında Tutuklandı
Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
YORUMLAR
29.06.2021

Oktay Aslanapa, bu durumdan üzüntüyle bahseder Hristiyan diye Türkleri sürdük bu ülkeden diye, ayrıca Mimar Sinan'ın Karaman Türkü olduğunu aslında devşirme ya da Ermeni olmadığını özellikle belirtir.

29.06.2021

En az 7 bin yıllık Türk varlığına sahip olan anadolu, batılı tarihçiler tarafından helenleştirilmiş, menşei bilinmeyen halklarıda Türk oldukları bariz olduğu halde bilinemeyen halklar diye adlandırmış.1071 tarihi Türklerin anadoluya son kez geldikleri tarihtir.Tarihi yansız,doğru olarak konuşturabilseler bugün friglerin,hititlerin,sümerlerin,hattilerin,türüklerin ve daha pek çok toplumun ne kadar çok Türk varlığı barındırdığını söyleyecektir.Bugün hala yunanca diye görülen eski yazıtların bir çoğunun Türkçe yazıldığını söyleyen ve Türkçe okumalarını yapan rahmetli Kazım Mirşan hocayı saygıyla anmak ve eserlerini okumak gerek.

29.06.2021

Benimde atalarım göç mübadelesi sırasında Yunanistandan Türkiyeye gelmişler. Aynı durum onlar için de geçerli onlarda sadece Müslüman oldukları için sürülmüş. Buraya geldiklerinde Türkçe bilmiyorlarmış.Rahmetli büyük babaannem 4 yaşında gelmiş buraya. Anlatırmış; teknelere nasıl bindirildiklerini yanlarına sadece yolluk ve giysi aldıklarını küçükmüş ama hatırlarmış.Bizimde atalarımız buraya gelmeden yunan askerleri tarafından türlü işkencelere uğramışlar ve evleri yağmalanmış bütün eşyalarına el konulmuş. kısaca bahsedeyim bizler zamanında Yunanistan Vodina köyünde yaşamış Pomak insanlarıyız. Şuan günümüzde Müslüman Bulgarlara da Pomak denilmekte ama biz orijinalleriyiz. Buraya geldiklerinde çok zorluklar çekilmiş ama eziyet ve aşağılama kesinlikle görmemişler. Biz çok şükür büyüklerimiz gibi vatan hasreti çekerek büyümedik aksine bu vatanın Türk çocukları olarak yetiştirildik.Tabi ki soyumu reddetmem de utanmam da bende isterdim bir zamanlar vatanım denilen yerleri görmeyi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ