Yumurtadan Cevize, Mantardan İstiridyeye Pek Çok Gıda Ürünü Denenerek Yapılan Ketçabın İlginç Hikayesi

Patates kızartmasının ve makarnanın olmazsa olmazı hemen hemen her evde bulunan ketçap, en popüler soslar arasındadır. Bugün sofralarımızda yer alan ketçap domates sosundan yapılırken geçmişte mantar, istiridye, ceviz, yumurta gibi birçok besinden denendi. Ketçabın sıra dışı hikayesini öğrenmeye hazırsanız başlıyoruz.

Ketçabın en yakın arkadaşları; patates kızartması, hamburger ve sosisli sandviç gibi fast food ürünleridir.

Bugün bildiğimiz şekliyle ketçap temelde bir domates sosudur, ancak geçmişte ketçap; istiridye, mantar, ceviz, midye, yumurta ve diğer birçok gıda ürünlerinden yapılırdı.

Bu ünlü kırmızı sosun modern zamanımızın bir ürünü olduğunu düşünebilirsiniz, ancak üretimi aslında 500 yıldan daha uzun bir süre önce Çin'de başlamıştı.

Çinliler tarafından 17.yüzyılda icat edilen ketçabın sosunda o zamanlar domates yerine fermente edilmiş balık ve çeşitli baharatlar kullanılmıştır.

Bu balık sosuna Çincenin Amoy lehçesinde “ke-chiap” adı verilmiştir. Çinli denizciler gittikleri her yere bu sosu yanlarında götürmüşler, bu nedenle ke-chiap kısa sürede Endonezya, Malezya, Filipinler ve diğer Asya ülkelerinde tanınmıştır.

Hollandalı ve İngiliz tüccarlar, Asya’ya geldiklerinde ipek, baharat, çay ve ketçap sosu almışlar. Böylece batı dünyası da ketçap ile tanışmıştır.

İngilizler ketçabı aynı zamanda dünyadaki tüm sömürgelerine de yaymışlardır.

Kısa süre sonra İngilizler ana malzemeleri mantar ve ceviz olan kendi ketçaplarını üretmeye başlamışlardır.

Domatesin ketçapta ilk kullanımı 19. yüzyıla denk gelmektedir. Ketçap İngiltere'den ABD'ye yayılmıştır. Amerikalılar da ketçabı kolay bir şekilde nasıl pazarlayacaklarını düşünmeye başlamışlardır.

1890'lı yıllarda Heinz gibi üreticiler ketçap üretimine başlamışlardır. Ayrıca ketçabın daha uzun süre saklanması için yeni tarifler geliştirerek ketçabın içerisine şeker eklemişler ve bugün o bildiğimiz ketçap tadını ulaşmışlardır.

Savaşların Başlamasına Sebep Olan Dünyanın En Eski Meyvesi Ayvanın Daha Önce Duymadığınız Hikayesi
Bir Zamanlar Sadece Sarayda Yapıldığı İçin Saray Lokması Adını Alan Lokmanın Lezzet Dolu Tarihçesi
Tel Helva Olarak Bilinen Pişmaniyenin Daha Önce Duymadığınız Tarihçesi

Popüler İçerikler

Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
AKP Milletvekili Adem Yıldırım'ın Gündem Olan Konuşması: "5 Milyondan Fazla Türk Vatandaşı Olmuş Arap Var"
A Milli Kadın Voleybol Takımımız Milletler Ligi'nde Hollanda'yı Mağlup Etmeyi Başardı!