Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır? Yumurta Toplama Sonrası Ağrı Olur Mu?

Tüp bebek tedavisinde anne adayları açısından endişe kaynağı olan yumurta toplama işleminde öncelikle yumurtalar ilaç kullanımı ile büyütülerek ardından dış ortama alınması gerekir. Yumurta çatlatması iğnesi adındaki olgunlaştırıcı iğnenin yapılmasını takiben bir 34-36 saat sonra yumurtalar toplanmaya hazır hale gelirler. Yumurta toplama işlemi tüp bebek tedavisinde başarıyı ulaşmanın en önemli adımlarından biridir. En fazla 30 dakika süren yumurta toplama işlemi nasıl yapılır? Yumurta toplama sonrası ağrı olur mu? Merak ettiğiniz bu soruların yanıtları haberimizde…

Yumurta toplama, kısaca yumurtalığa özel iğnelerle ulaşılarak yumurtaların toplanması işlemidir. Tüp bebek tedavisi aşama aşama ilerleyen bir süreçten oluşur. Yumurta toplama işlemi de bu tedavinin en önemli aşamalarından biridir. Peki, yumurta toplama işlemi nasıl yapılır? Yumurta toplama sonrası ağrı olur mu? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bilindiği üzere kadın yumurtalıkları vücut içinde muhafaza şekildedir. Yumurtaları toplayabilmek için adım adım şu yöntemler uygulanır;

• Yumurta toplama işlemine vajinal ultrasonografi ile beraber vajenden girilerek başlanır. Yumurtalık kesesine bir iğne yardımı ile ulaşılır ve içlerinde bulunan sıvılar toplanır.

Ultrason üzerindeki kılavuz içerisinden geçirgen bir iğne yardımıyla overlere ulaşılmış olur.

• Aspiratör aracılığı ile ısıtılan steril bir tüpe foliküllerin içeriği aktarılır.

Tüp en kısa sürede laboratuvara götürülür. Burada yumurtaların varlığı mikroskop altında detaylı bir şekilde incelemeye alınır.

• Bazen tüm foliküllerin içinden yumurta çıkmayabilir. Bu durumda folikül içi özel bir sıvıyla yıkanarak kalma ihtimali bulunan yumurtaya ulaşılmaya çalışılır. 

Olgun yumurtalara dölleme işlemi gerçekleşir. Yumurta toplamı işlemi en fazla yarım saat süren bir operasyondur. Kişiler işlem sonrası birkaç saat dinlenip ardından günlük yaşamına geri dönebilirler.

Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Yumurta toplama işlemi ne yazık ki ağrılı bir işlemdir. Dolayısıyla kişilerin anestezi almasına engel olabilecek bir durum söz konusu değilse anestezi uygulanabilir. Damar yolundan verilen ilaçlar yardımıyla uyku durumuna geçilir, buna sedasyon anestezi adı verilmektedir. İşlem bölgesel uyuşturma ile de gerçekleşebilmektedir. Kişiler yumurta toplama işleminin ardından ağrı hissiyatını en aza indirebilmek için doktorunun verdiği ağrı kesicileri kullanarak işlemden mümkün olduğu kadar ağrısız sızısız ayrılabilirler.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kadınlarda Yumurta Rezervi Neden Azalır?
Tüp Bebek Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlar?
Tüp Bebekte Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Transfer Ne Zaman Yapılır?
Tüp Bebekte Yaş Sınırı Var Mı?
Kadınlarda Kısırlık Nedir? Kadınlarda Kısırlık Belirtileri ve Tedavisi…

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı