Tavuklarda yumurta oluşumu , genellikle 24- 26 saat arasında sürmektedir. Fakat bu süre ışık miktarı, çevresel faktörlere göre daha uzun sürebilmektedir. Tavuğun yumurtalıklarının içinde her bir hücre yumurta sarısını şekillendirir. Yumurta sarısının dış yüzeyinde bulunan vitelline adı verilen yumurta sarısının zarının altında tavuk üreme hücreleri bulunur. Bu yumurta sarısı bir büyüklüğe gelince yumurtalık kanalına doğru ilerler.
Yumurtalık kanalında yumurtanın sarısı horozun spermi ile döllenir. Aynı zamanda burada chalaza adı verilen yumurta sarısının bağları meydana gelir. İki farklı üreme hücresinin birleşimi ile zigot oluşur. Vücut ısısının etkisiyle zigot hücresi bölünür ve embriyo meydana gelir. Embriyo, magnum adı verilen bir organa geçer yumurta akını oluşturur. Bu oluşum yaklaşık 3 saat kadar sürer. Yeni oluşan bu yumurta, isthmus adı verilen dar bir kanaldan geçer ve iç dış zarlarla kaplanır. Yumurta kanalının en alt kısmında kabuk bezi adı verilen bir bölge bulunur.
Son halini alan yumurta, kabuk bezine gelir. 21 saat içinde yumurtanın dış yüzeyi kabuk bezinde kireç kabuk ile kaplanır. Bu süreçlerden sonra yumurta dışarı çıkar. Eğer serin bir ortam ise embriyonun gelişmez. Tavuktan çıkan yumurtanın gelişiminin devam edebilmesi için ise bulunduğu ortamın belirli bir sıcaklığın üzerinde olması gerekir.