Yüksek Vergi Nedeniyle ABD Vatandaşlığından Çıkanların Oranı Yüzde 237 Arttı

ABD'de vergi ödememek için vatandaşlıktan çıkanların sayısı yüzde 237 arttı.

ABD'de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının tüm dünyada etkili olduğu 2020'de 6 bin 707 kişi Amerikan vatandaşlığından ayrıldı.

AA tarafından aktarılan habere göre, ABD Ulusal Gelirler İdaresi (IRS) verilerine göre, yüksek vergi yükünden kurtulmak için vatandaşlıktan ve Green Card uygulamasından feragat edenlerin sayısı 2020'de bir önceki seneye göre yüzde 237 artarak rekor seviyeye ulaştı.

ABD'nin, ülke dışında yaşayan vatandaşlarını da IRS (ABD Vergi Dairesi) kuralları gereği vergiye tabi tutmasının ve her yıl ülke dışındaki gelirlerini beyan etmelerini istemesinin söz konusu artışa neden olduğu belirtiliyor.

2010'dan sonra vatandaşlıktan çıkma hızla arttı

ABD'de 2010'da çıkarılan ve diğer ülkelerde yaşayan Amerikalıların varlıklarını kayıt altına almayı amaçlayan Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası'nın (FATCA) yürürlüğe girmesiyle vatandaşlıktan çıkanların sayısında hızlı yükseliş olduğu gözlenmişti.

ABD vatandaşlığından çıkmayı tercih edenlerin çoğu, kazancı gereği yüksek vergi dilimine girenlerle, ABD'de doğmuş olmanın dışında hayatının büyük kısmını başka ülkelerde yaşayanların oluşturduğu daha önceki dönemlerde de istatistiklere yansımıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'a tepki olarak Kanada vatandaşlığına geçmek isteyen birçok Amerikan vatandaşı da haber konusu olmuştu.

Vatandaşlıktan çıkmak da ücretli

ABD Dışişleri Bakanlığı kayıtlarına göre, ülke dışında yaklaşık 9 milyondan fazla Amerikan vatandaşı yaşarken, vatandaşlıktan çıkmak isteyenlerden yasalar uyarınca 2 bin 350 dolar talep ediliyor.

Ayrıca bu kişilerden varsa önce birikmiş vergi borçlarını ödemesi ve eğer ülkede 2 milyon doların üstünde serveti bulunuyorsa bunu satmış gibi çıkış vergisini de borcuna dahil etmesi isteniyor.

Başka ülkenin vatandaşlığına geçen servet sahibi Amerikalılar arasında, 2013'ten sonra İsviçre'de yaşamayı seçen ünlü şarkıcı Tina Turner da bulunuyor.

Yurt dışındaki vatandaşlarının vergi beyannamesi doldurmasını zorunlu kılan sadece iki ülke bulunurken ABD'ye bu uygulamada Eritre eşlik ediyor.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
10.08.2021

Yüksek vergi mi , siz yüksek vergi görmemişsiniz. Üst segment bir mercedese 1 milyon $ ödeyin o zaman yüksek vergiyi görürsünüz

10.08.2021

Yurtdışında yaşayan vatandaştan vergi almak Reis'in nasıl aklına gelmedi ya? Cimer'den yazayım ben bunu. ABD gibi örneği var üstelik.

yurt icindekinden alsin da once. Varsa yoksa benzine zam, OTV, KDV. Zenginler odemiyor ki zaten.

Eger yilda 90,000 dolardan az kazaniyorsaniz, ABD'ye vergi vermiyorsunuz. Bu insanlar asiri zengin kesim..

The Foreign Earned Income Exclusion (FEIE, using IRS Form 2555) allows you to exclude a certain amount of your FOREIGN EARNED income from US tax. For tax year 2020 (filing in 2021) the exclusion amount is $107,600. What this means is that if, for example, you earned $114,000 in 2020, you can subtract $107,600 from that leaving $6,400 as taxable by the US. But beware: this $6,400 is taxable at tax rates applying to $114,000 (the so-called "stacking rule"). The exclusion applies only to foreign earned income. Other income, such as pensions, interest, dividends, capital gains, US-sourced income, etc., cannot be excluded with the FEIE. You are liable for full US tax on these types of income.

TÜM YORUMLARI OKU (16)