YSK, referandumun iptali istemiyle yapılan başvuruları reddetmesinin gerekçelerini açıkladı. Açıklamada “Tam kanunsuzluk koşulları oluşmamıştır. Sandık kurulunun hatasıyla seçmenin oyu yok sayılamaz” denildi.
YSK, referandumun iptali istemiyle yapılan başvuruları reddetmesinin gerekçelerini açıkladı. Açıklamada “Tam kanunsuzluk koşulları oluşmamıştır. Sandık kurulunun hatasıyla seçmenin oyu yok sayılamaz” denildi.
Yüksek Seçim Kurulu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Vatan Partisi tarafından ayrı ayrı olarak sunulan ve 16 Nisan referandumunun 'tam kanunsuzluk' nedeniyle iptali istemiyle yapılan başvuruların reddi kararının gerekçelerini açıkladı.
Gerekçede, YSK'nın 'mühürsüz oyların geçerli sayılacağına' ilişkin kararının, henüz sandık sonuçları belirmeden ve tercihler üzerindeki olası etkisi bilinmeden alındığı ve bu kararın, eşitlik ile tarafsızlık ilkelerine de uygun, objektif bir karar olduğu ifade edildi. Gerekçede, 'Bu itibarla Kurul kararının, seçimin neticesine tesir eden bir müdahale olarak değerlendirilmesi mümkün değildir' denildi.
YSK'nın gerekçesinde ayrıca şu ifadelere yer verildi:
'Oy pusulası ve zarflarının sandık kurulunca mühürlenmemiş olması tek başına dışarıdan sahte oy pusulası ve zarfın getirilmesine yol açabileceği anlamına gelmez. Sandık kurullarına teslimi yapılan ve içerisinde birleşik oy pusulalarının bulunduğu mühürlü paket açıldıktan sonra paket içerisinden çıkan birleşik oy pusulaları sayılarak sayısı tutanak altına alındığından, kullanılan oy pusulası ile oy kullanan seçmen sayısının eşitliğinin sağlanması gerekeceğinden, sandık kurullarına öngörülen sayıdan daha az birleşik oy pusulasının gönderilmesi sahtecilik iddiasının varlığının kanıtı olamaz. Zira o yer sandık seçmen listesinde yer almayan bir kişinin dışarıdan oy pusulası getirerek oy kullanması mümkün bulunmamaktadır. İddia edildiği gibi filigranlı oyların önceden çalınıp bazı kişilerce ele geçirildiğine yönelik hiçbir ihbar veya şikayet alınmamış, bu hususla ilgili soruşturma açıldığına dair hiçbir bilgi ve belge Kurula intikal etmemiştir.'
YSK ayrıca referandumun kesin sonuçlarını da açıkladı. YSK Başkanı Sadi Güven tarafından açıklanan sonuçlara göre 25 milyon 157 bin 463 seçmen 'evet', 23 milyon 779 bin 141 seçmen 'hayır' oyu kullandı. Yani oy kullananların yüzde 51,41’i “evet” derken, yüzde 48,59 “hayır” dedi.
Referanduma katılım 87.45 olarak gerçekleşti.
Tam kanunsuzluk nedir ya. "Sürttü ama sokmadı" mı demek istedi anlayan var mı?
%51 Hayır çıksa karar yine aynı olur muydu acaba ?
Bir gün gelecek millete ihanet eden tüm bu kişiler adalet önünde hesap verecek. Allah o günleri, bu gün sıkıntı çeken tüm vatandaşlara gösterir umarım.