YSK Kararını Verdi: 'KHK'lılar Oy Kullanabilir'

Yüksek Seçim Kurulu dün başladığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle yapılan olağanüstü itirazı görüşmeye devam etti. Kurul toplantısından bazı ara kararlar çıktı. YSK, KHK'lıların oy kullanabileceğine karar verdi.

Detaylara bakalım...

Kurul, AKP'nin KHK ile kamu hizmetinden çıkarılanların seçmen sayılmaması konusundaki iddialarıyla ilgili araştırma yapılmasına gerek görmedi. 

Böylece, KHK'li seçmenlerin oy kullanabileceğine karar verdi.

41 bin 132 seçmenin araştırılması kararlaştırıldı

YSK ayrıca AKP'nin diğer itirazları doğrultusunda talepleri kabul ederek bu konularla ilgili de ara kararlar verdi. 

41 bin 132 kişi ile memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılmasını kararlaştırdı.

AKP, KHK'lıların oy kullanmasını iptal gerekçesi olarak YSK'ya sunmuştu 👇

AKP, KHK ile İhraç Edilen Seçmen Listesi Oluşturdu: YSK'ya İstanbul Seçiminin İptali İçin Ek Dilekçe

AKP, 41 bin 132 seçmen arasında 2 bin 308 kısıtlı, hayatta olmayan bin 229 kişi bulunduğunu, 10 bin 290 seçmenin hem cezaevlerinde hem başka seçmen listelerinde oy kullandığını iddia etmişti. 

Ayrıca İstanbul seçmen listesinde kayıtlı 5 bin 287 hükümlünün oy kullandığını, İstanbul'daki yerleşim yeri adresi 'cezaevi' olan 236 seçmen ile İstanbul genelinde 18 yaşının üzerinde zihinsel engeli bulunan 21 bin 782 kişinin seçmen listelerine kaydedildiği iddiasını YSK'ya taşımıştı.

Popüler İçerikler

Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!
YORUMLAR
23.04.2019

Devran dönmeye başladı artık bundan sonra insanlardan "Ben zaten akp'li değildim ki" diye duymaya başlayacaksınız.

23.04.2019

Akp kadar mal bir hükümet görmedim ya. KHK lılar seçim kullanamaz kararı alsaydı YSK , 1 sene önce yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine CHP İyi parti ve diğerlerinin itiraz edeceğini falan hiç düşünemiyorlar mı gerçekten ? Yav gerçekten inanılmaz. Yenilerinse seçimler zaten %100 büyük bir farkla Ekrem Imamoğlu gene kazanacak. Akepenin çıkaracak adayı kalmadı ? Binalı tekrar aday olurmu zannediyorsunuz adamın ağzına sıçtılar. Ekrem Imamoğlunun karşısında tayyip çıksa bu saatten sonra gene kazanamaz. BU iş bitti. AKp bitti.

23.04.2019

Hala öğrenmemiş olanlar için Seçim Süreci: Seçim kararı meclis tarafından alınır, tarihi hükümet tarafından belirlenir. YSK seçim sürecini başlatır, seçimlere katılabilecek partileri açıklar ve bunların seçime katılım başvurularını alır, bu sırada seçmen listelerini hazırlamaya başlar. Seçmen listeleri en geç 5 gün içinde tamamlanır ve seçmen listelerine itiraz zamanı başlar. 20 gün boyunca ilçe YSK'lara bu konularda itirazlar biter. Bu süreç içinde partiler kendi aday listelerini YSK'ya bildirir. YSK, bu adayları soruşturmaya başlar. Tüm bu süreç sonunda seçime katılabilecek adaylar ve seçmenler kesinlik kazanır. Tüm bu süreç 1 ay içinde biter, bittiği tarihten itibaren üç ay boyunca sandık kurulu eğitimleri başlar.

23.04.2019

Seçimden 4 ay önce başlayıp 3 ay önce bitmiş olması gereken dönemden sonra ne seçmen listelerinde ne de adaylarda bir değişiklik oluşması için olağanüstü durum oluşmalıdır. Bu olağan üstü durumlar, adayın hukuki adaylık statüsünü kaybetmesi durumudur (adayın ölümü, sağlığını yitirerek görev yapamayacak hale gelmesi, işlediği bir suçtan cezaevine girmesi vs.). Bu durumlarda partiler son ay hariç bir hafta içinde yeni aday gösterirler ya da o adayın pozisyonunu kaybederler.

TÜM YORUMLARI OKU (12)