YSK Başkanı Açıkladı: Parmak Boyası Geri Gelecek mi?

Mükerrer oy kullanımından endişe eden bazı siyasi parti yetkilileri parmak boyası uygulamasının geri getirilmesini talep ediyor. YSK Başkanı Muammer Akkaya ise sandık başlarında siyasi partilerin temsilcilerinin olduğunu belirterek parmak boyasına ihtiyaç olmadığını vurguladı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) elinde olmayan bilgiler bizde var” açıklaması üzerinden tartışmalar devam ederken, YSK Başkanı Muammer Akkaya, seçime katılma hakkı elde edecek partilerden hiçbir şey saklanmadığını, dünyada en güvenilir seçim yapılan ülkeler arasında Türkiye'nin ön sıralarda yer aldığını söyledi.

18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarının adrese dayalı olarak seçmen kütüklerinin hazırlandığını belirten YSK Başkanı Muammer Akkaya bu yıl seçim olmadığı için Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden bilgilerin istenmediğini söyledi. Başkan Akkaya, şunları söyledi:

“Seçim dönemi yaklaştığında bu listeleri zaten isteriz. İki senedir seçim tablosunu açtık. Biz şunu istiyoruz, ‘vatandaş mı, değil mi'. Biz buna göre adrese dayalı olarak ona göre bakıyoruz. Ondan sonra oy kullanma hakkı olmayan, seçmen olamayacakları düşürüyoruz. Bunlar arasında kısıtlılar var,  askeri öğrenciler, mahkum ve benzerleri var. Seçmen kütüğünde bu düzenlemeler yoksa 18 yaşını dolduran herkes seçmen olamıyor.”

"Tahminim var"

Seçime girmeye hak kazanan, yeterliliği olan siyasi partileri YSK'nın ilan ettiğini hatırlatan YSK Başkanı , “Bir seçim döneminde, seçime girme hakkı elde eden partilerin iki defa seçmen kütüklerini alma hakları var.  Kesinlikle hiçbir şey saklanmadan bizde olan bilgileri olduğu gibi siyasi partilerle paylaşıyoruz. Onun dışında başka bilgi bilmiyorum. CHP Genel  Başkanının ‘Bizdeki bilgiler YSK'nın elinde yok' sözlerini ne amaçlı söylediğini, kastı nedir onu doğrusu anlayamadım. Ama o sözlerle ilgili tahminim var ancak yorum yapmak istemiyorum.” dedi.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre, YSK'nın, seçimle ilgili lazım olacak her bilgiyi siyasi partilere verdiklerini, parti yetkilerinin de bildiğini hatırlatan YSK Başkanı muammer Akkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Seçmen kütüklerinin aktifleşmesi için seçim döneminde genelge çıkarırız. Listeleri hem vatandaşlarımız, hem de siyasi partiler inceler. Listede yer alması gereken 7 önemli bilgi arasında yanlışlık olup olmadığını inceler ve bunları düzelttirebilirler. Seçmenin, bilgilerle ilgili itiraz hakları var.  Ne bileyim vatandaş vefat etmiştir nüfustan düşürülmemiş olabilir, hatalı bilgiler yer alabilir. Bunlar el birliğiyle düzeltilir.”

"Parmak boyanmasına ihtiyaç yok"

Bazı siyasi parti yetkililerinin, seçimlerde mükerrer oy kullanımını engellemek için oy kullananın parmağının boyanmasını gündeme getiriyor. YSK Başkanı Muammer Akkaya, bu yöndeki talepleri şöyle değerlendirdi:

“Parmak boyasına gerek olmadığı yönünde kanun değişmişti. Parmak boyanmasına ihtiyaç da yok Türkiye'de şöyle: Sandık kurulunda siyasi partileri temsil eden kişiler var. Niçin boya sürülüyordu? Başkasının yerine oy kullanmasın diye. Başkasının yerine oy kullanmasını engellemek için siyasi parti temsilcilerinin de daha dikkatli olması gerekir. Bu sayede mükerrer  oy kullanılmasına engel olunur diye düşünüyorum. Önemli olan sandık kurulu üyelerinin, müşahitlerin  görevlerinin titizlik yapmasıdır.'

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
YORUMLAR
12.08.2022

Parmak boyası değil de 2*7, 3+2 gibi tek basamaklı dört işlem sorusu lazım bir tane

Hahaha cidden 😂

12.08.2022

Seçim güvenliği için yapılacak şey belli, birincisi ülkeden bir beklentisi kalmamış nesle oy kullandırmayacaksınız, çok gördük yatalak insanı kucaklayıp getirmişler oy kullandırıyorlar bunun önüne geçmek gerekiyor. İkincisi atm gibi ama atmden basit cihazla oy kullandırılmalı, şöyle her tc kimlik no için bir gsm numarası belirlenecek, kişi makinaya tcsini girdiğinde telefonuna tek kullanımlık şifre gelecek, onunla da giriş yaptıktan sonra oyunu kullanacak ve o tc kimlik no ve gsm no ile bir daha işlem yapılamayacak. zor bir sistem değil, uzun vadede kağıt israfını önler, oy sayımı kolaylaşır, makina girilen datayı da tutmalı,iletilen diğer ekranda hile yapılmaması için. cağnım muhalefete önerimi duyurayım buradan. Saygılar🙋🏻‍♂️

12.08.2022

Ne önlem alınırsa alınsın eğer oy çalmayı kafalarına koydular ise yaparlar. Bkz sınav soru hırsızlığı, bkz işe alınma soruları, bkz ihale şartnameleri ve diğer hakkın önüne geçilen haksızlıklar

12.08.2022

bu kadar vizyonsuz ve aptal hırsıza meydanı bırakıyorsak bize de yazıklar olsun. önlemini almak bu kadar zor olmamalı

TÜM YORUMLARI OKU (9)