Yozgatlı Olduklarını Öğrendiğinizde Çok Şaşıracağınız 38 Tanınmış İsim

Kimi bir rock star, kimi magazin dünyasının peşinden düşmediği bir şarkıcı, kimileri devletin en üst düzeyinde adeta Yozgat Cumhuriyeti'ni kurmuş bürokratlar, kimi City's Nişantaşı alışveriş merkezinin sahibi, kimi efsanevi bir şair, kimi bir yönetmen, kimi ülkenin önde gelen kargo şirketinin sahibi... Hepsinin ortak özelliği Yozgatlı olmaları! Anadolu'nun çorak ve mütevazi şehri, sosyal medyanın şamar oğlanı Yozgat'ın bağrından kopan bu isimleri öğrenince gerçekten çok şaşıracaksınız.

1. Abbas Sayar

Tam adıyla Nail Abbas Sayar 1923 yılında Yozgat'ta doğdu. 1941'de Yozgat Lisesi'ni bitirdikten sonra 1945 yılında evlendi ve İstanbul'a yerleşti. 1946'da bir oğlu oldu. Oğlu bir dönem İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Türkiye İktisat Tarihi dersleri veren Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar'dır. İstanbul Üniversitesi'nde Türkoloji eğitimi alırken maddi imkansızlıklar sebebiyle eğitimini yarıda bırakarak memleketi Yozgat'a döndü ve bir süre çiftçilikle uğraştı. Daha sonra yeniden İstanbul'a giderek matbaa kurdu, 1953'te tekrar Yozgat'a dönerek İstanbul'daki matbaasında 15 günde bir çıkarttığı gazeteyi Yozgat'ta yayımlamaya devam etti ve böylece Yozgat'ın Bozlak adlı ilk yerel gazetesini çıkartmış oldu. Yazmaya şiir ile başladı ve 1950'de roman türüne geçti. İlk romanı 'Yılkı Atı' kaleme alınışından çok sonra, 1970'de yayınlandı ve 1971 yılında TRT Roman Başarı Ödülü'nü aldı. Daha sonra, Hüseyin Karakaş ile Ünal Küpeli'nin yönetmenliğinde filme uyarlanmıştır. 1989 yılında Ayvalık Lisesi Edebiyat Öğretmeni Hanife Ender hanım ile ikinci evliliğini yaptı ve Ayvalık'a yerleşti. Aynı zamanda resim sanatıyla uğraşan Sayar, 1990'larda Ankara, Antalya, Ayvalık ve İzmir'de sergiler açtı. 12 Ağustos 1999 tarihinde İzmir'de hayatını kaybetti. Mezarı Yozgat'ta bulunan Çatak Mezarlığı'ndadır.

2. Ahmet Hakan Coşkun

1967 yılında Yozgat'ta doğan Ahmet Hakan Coşkun, müftü babasının memuriyeti dolayısıyla Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde çocukluğunu geçirdi. İmam Hatip Lisesini bitirdi. Lisedeyken kitaplara, özellikle edebiyata çok meraklıydı. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde bir süre okudu. Sonra, İstanbul'a geldi bir süre de burada okudu. Üniversitedeyken hikayeler yazdı. Bu hikayelerden bir kaçı Yedi İklim Dergisi'nde yayınlandı. 1993-1994 yıllarında muhabir olarak TGRT'de çalıştı. 'Yankı' isimli bir haber programı yapan ekipteydi. Kanal 7 kurulurken Genel Müdürü Mustafa Çelik'le temas kurup kadroya dahil oldu. Bir süre muhabir olarak çalıştıktan sonra 1995-2003 arasında Kanal 7 Televizyonu Haber Müdürlüğü'nü ve ana haber spikerliğini üslendi. Kanal 7'de İskele Sancak programını yaptı ve bazı bölümlerini kitaplaştırdı. 2004 yılında Kanal 7 ile anlaşamayarak istifa etti. 'Neden Milliyetçilik?' ve 'Çeteler, Mafya ve Siyaset' isimli 2 kitap yazmıştır. İlk yazarlık serüvenine Yeni Şafak'ta başladı. Daha sonra Sabah Gazetesi’nde çalıştı ve şu anda Hürriyet'te yazıyor. Ahmet Hakan, 2005'ten bu yana, CNN Türk'te Tarafsız Bölge adlı tartışma programını sunuyor. Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanan Ahmet Hakan Coşkun'un Twitter'da 2.5 milyondan fazla takipçisi bulunuyor.

3. Altan Erkekli

1955 yılında doğan Altan Erkekli, aslen Yozgat ili Şefaatli ilçesi Erkekli Köyü'ndendir ve soyadı buradan gelmektedir. Annesinin geçirdiği ağır bir ameliyat ve babasının subay olması sebebiyle ilkokuldan itibaren yatılı olarak okudu. Lise eğitimi için Diyarbakır'a gitti. Lisede yaptığı taklitler çok beğeniliyordu ve Amerikalı bir hocası 'Büyük bir oyuncu olacaksın' demişti. Erkekli bu duygularla İstanbul'a döndü ve lise eğitimini Kadıköy Maarif Koleji'nde tamamladı. Karşılaştığı zorluklar sebebiyle oyunculuktan vazgeçip inşaat mühendisi olmaya karar verdi ancak Kadıköy Maarif Koleji'nde İngilizce öğretmeninin ısrarıyla 1975 yılında Ankara Üniversitesi Tiyatro Bölümü'ne girdi. Fakültede ilk başrol deneyiminin hemen ardından Rutkay Aziz'in teklifiyle Ankara Sanat Tiyatrosu'na katılarak profesyonel oyunculuğa başladı. TRT'de yayınlanan Susam Sokağı'nda Edi karakterini seslendirmiştir. Bir Demet Tiyatro'da çeşitli karakterleri canlandıran Altan Erkekli, 'Hayatımın dönüm noktası' dediği Vizontele filmiyle tanınırlığını artırdı. 2009 yerel seçimlerinde CHP'den Beşiktaş Belediye meclis üyeliğine seçildi. Çok sayıda dizi, film ve tiyatro oyununda rol alan Altan Erkekli, 2007 yılından beri Başkent İletişim Bilimleri Akademisi'nde oyunculuk ve seslendirme eğitimleri vermektedir.

4. Asaf Koçak

Asaf Koçak, 1958 yılında 6 çocuktan 5.'si olarak Yozgat'ın Yerköy ilçesinde doğdu. Ortaokulu Yerköy'de bitirdi. Lisenin 1.ve 2. sınıfını İstanbul Davutpaşa Lisesi'nde okudu. Resim aşkı ilkokulda başlamıştı ve lisedeyken olgunlaştırdı. Kırşehir Çiçekdağı Lisesi'nden mezun oldu. Eğitiminin ardından Çiçekdağı'nın bir köyünde ilkokul resim öğretmenliğine başladı. Daha sonra Sivas'ın bir köyüne atandı. Fakat Sivas'daki hava şartları çok kötüydü. Hatta bir keresinde donma tehlikesi yaşadı. Bu yüzden Sivas'tan tayin istedi ve Adıyaman'da 2 yıl devam eden öğretmenlik hayatından sonra istifa ederek, Ankara'ya yerleşti. 14 yılı bulan karikatür çizme yaşantısı boyunca 6 kişisel sergi açtı ve karikatürleri çok sayıda gazete ve dergide yayınlandı. 2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Oteli'nde katledilen 37 kişiden biri olan karikatürist Asaf Koçak, aramızdan ayrıldığında 35 yaşındaydı. Otelde mahsurlarken kimse korkmasın diye mızıka çalıyordu. Derler ki; hâlâ Asaf'ın mızıkasından çıkan tınılar duyulurmuş Madımak'ta..

5. Asım Yıldırım

1969 Yozgat doğumlu olan Asım Yıldırım, ilk, ortaokul ve liseyi Ankara'da okudu. 1987'de Ankara Gazi Lisesi'nden mezun oldu ve aynı yıl Mersin Turizm Otelcilik Yüksek Okulu'na girdi. 1992 yılında Mersin Radyo Metropol'de yayıncılık hayatına başladı. 1993'te de Samanyolu Televizyonu'na geçerek medyadaki kariyerine devam etti.  Aynı zamanda Burç FM’de de haber okuyup, program sundu.  1998'de Kanal D'nin radyoları olan Radyo Foreks ve Radyo D'de, Show Radyo ve Cine 5'te haber okudu. 2001 yılında STV'de yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptığı 'Merhaba Yenigün' programına başladı ve halen programına devam etmektedir.

6. Atilla Saral

1963 doğumlu olan Atilla Saral, aslen Yozgat ili Sarıkaya ilçesi Karabacak köyündendir. Çerkez kökenlidir. 1987 yılında mankenliğe başladı. Çok sayıda dizi ve sinema filminde rol aldı. Son olarak Fox TV'de yayınlanan Kiraz Mevsimi  kardosuna dahil oldu.

7. Bekir Bozdağ

1965 yılında Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde doğdu. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dinler Tarihi Anabilim Dalı'nda tamamladı. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Uzun bir süre Yozgat'ta serbest avukat olarak çalıştı. 22, 23 ve 24. dönemde Yozgat Milletvekili seçildi. 61. Hükümette Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi.  25 Aralık 2013 tarihinde yapılan revizyon ile Adalet Bakanı oldu. Halan Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı olarak görev yapmaktadır.

8. Bülent Çetinaslan

1974 Ankara doğumlu olup aslen Yozgatlıdır. Tiyatro ve dizi oyuncusudur. Oyunculuğun yanı sıra mankenlik ve fotomodellik yapmaktadır. İlköğretim ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. 12 yıl boyunca çeşitli takımlarda profesyonel voleybol oynadı. Oyunculuk eğitimime Ayla Algan ile başladı. Daha sonra Kenter Tiyatrosu'nda eğitimime devam etti. Arka Sıradakiler dizisinde Oktay karakteriyle dikkatleri üzerine çekti.

9. Celalettin Lekesiz

1962 yılında Yozgat'ın Yerköy ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Yerköy'de tamamladıktan sonra, 1986 yılında Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Kaymakamlık, daire başkanlığı, şube müdürlüğü ve valilik gibi görevlerde bulundu. Hatay Valiliği'nden sonra sonra 15.09.2014 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Emniyet Genel Müdürü olarak atandı.

10. Cemil Çiçek

1946 yılında Yozgat'ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Bir süre serbest avukat olarak çalıştı. 1983 yılında Anavatan Partisi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. 1984 yerel seçimlerinde ANAP'ın adayı olarak Yozgat Belediye Başkanı seçildi. 1987 yılında Anavatan Partisi'nden Yozgat Milletvekili seçildi ve aileden sorumlu devlet bakanlığı yaptı. 1998 yılında ANAP'tan istifa edip Fazilet Partisi'ne geçti. 1999 genel seçimlerinde bu partiden Ankara milletvekili seçildi. Daha sonra Adalet ve Kalkınma Partisi'ne katıldı. 3 Kasım 2002'de yapılan milletvekili seçimlerinde tekrar milletvekili olan Çiçek, 58., 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde Adalet Bakanı olarak atandı. 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde Hükümet Sözcülüğü yaptı. 60. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcılığına getirildi. 4 Temmuz 2011 günü TBMM Genel Kurulu'nda yapılan seçim sonucunda Cemil Çiçek, 322 oyla TBMM Başkanı seçildi.

11. Ekmeleddin İhsanoğlu

1943 yılında Kahire'de doğan Ekmeleddin İhsanoğlu aslen Yozgatlıdır. Dedesi Yozgatlı Hacı Aziz Bey, babası İhsan Efendidir. İhsan Efendi, eğitim için 1924'te Yozgat'tan gittiği Mısır'a yerleşmiş. Ekmeleddin İhsanoğlu, Mısır'da Hıdiviye Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi'nde yükseköğrenim gördü. 1966'da Fen Fakültesi'nden mezun oldu ve El-Ezher Üniversitesi'nde akademik hayata başladı. Bilim tarihi çalışmalarının yanı sıra Hamid, Tevfik Fikret, Mehmet Akif, Yahya Kemal, Necip Fazıl, Nazım Hikmet gibi şairlerin eserlerini Arapça’ya çevirerek Türk kültürünü Araplar'a tanıtmaya çalıştı. 5 Haziran 2004'te İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreterliği'ne seçildi. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi tarafından 'Ekmek için Ekmeleddin' sloganıyla çatı adayı olarak açıklandı ve %38,44 oranında oy aldı.

12. Ekrem Dumanlı

Ekrem Dumanlı 1964 yılında Yozgat'ta doğdu. Lise 2. sınıfa kadar Yozgat'ta okuyup, liseyi Ankara'da tamamladı. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Bir süre edebiyat dersleri verdikten sonra 1993 yılında Zaman Gazetesi Kültür Sanat Servisi'nde muhabir olarak çalışmaya başladı. Daha sonra sırasıyla Kültür Sanat Servisi Editörlüğü ve Genel Yayın Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu. 1997 yılında medya üzerinde çalışmalar yapmak üzere ABD'ye gitti. Boston'da Emerson College'da yüksek lisansını tamamlamasının ardından Ağustos 2001'de Türkiye'ye dönerek halen sürdürmekte olduğu Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevini üstlenmiştir.

13. Gamze Gözalan

1962 yılında Yozgat'ta doğan Gamze Gözalan, oyuncu ve dublaj sanatçısıdır. 1991 yapımı Kemal Sunal ve Yasemin Yalçın'ın oynadığı Varyemez filminde Ragıp Elibol'un (Kemal Sunal) kızı Zeliha'yı canlandırdı. 1997 yılında Star'da yayınlanan efsane komedi dizisi 'Baskül Ailesi'nde ailenin kızı Fidan'ı canlandırarak hafızalara kazındı. Çok sayıda film ve dizide rol aldı. Ayrıca birçok film ve dizide özellikle çocuk karakterlerinde seslendirme yaptı.

14. Gülten Akın

Gülten Akın 1933 yılında Yozgat'ta doğdu. Ortaöğrenimini Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi 'nde tamamladı. 1956'da sosyalist kaymakam Yaşar Cankoçak'la evlendi. 5 çocuk büyüttü. 1958-1972 arasında eşinin görevi nedeniyle Anadolu'nun çeşitli ilçelerinde yaşadı. Avukatlık ve öğretmenlik yaptı. 1972'de Ankara'ya yerleşerek Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama Kolu'nda dil uzmanı olarak çalıştı. İlk şiiri 1951'de yayımlandı. Başlarda şiirlerinin konusu doğa, aşk, ayrılık, özlem iken, daha sonraları ise toplumsal sorunlar ağır bastı. 1980 öncesinde halkın yaşadıkları, onun da hayatına ve şiirine yansıdı. Daha sonraki şiirlerinde toplumsal sorunlara yöneldi. Gezip gördüğü yerlerden aldığı esinle zenginleşen ve coşkulu bir insan sevgisiyle yoğrulan şiiri, toplumsal sorunları, yaşam-halk ilişkisini öne çıkardı. Şiirleri pek çok dile çevrildi ve kırktan fazla şiiri bestelendi. Örneğin Sezen Aksu'nun 1993 tarihli albümüne adını veren 'Deli Kızın Türküsü', Edip Akbayram'ın Özgürlük ve Grup Yorum'un Sıyrılıp Gelen albümlerinde yer alan 'Büyü' bestelenmiş şiirlerindendir. Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın ölümünün ardından 50 kişilik jüri tarafından 'Yaşayan En Büyük Türk Şairi' seçildi.

15. Haşim Kılıç

1950 yılında doğan Haşim Kılıç; ilk, orta ve lise öğrenimini Yozgat'ta tamamladı. 1968 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne kaydoldu ve 1972 yılında mezun oldu. 1974 yılında Sayıştay Başkanlığı'nda denetçi yardımcısı olarak göreve başladı. Denetçi, baş denetçi unvanlarını aldıktan sonra 1985 yılında Sayıştay üyeliğine, 5 yıl süren üyelikten sonra da 1990 yılında Turgut Özal tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi. Anayasa Mahkemesi'nin 7 Aralık 1999 günkü toplantısında, açık bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliği'ne seçildi. 7 Aralık 2003 tarihinde yeniden Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliği'ne seçildi. 22 Ekim 2007'de Tülay Tuğcu'nun yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçildi. Anayasa Mahkemesi'nin 14.09.2011 tarihinde yapılan toplantısında, yeniden Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilmiştir.

16. Hayko Cepkin

1978 yılında doğan Hayko Cepkin, baba tarafından aslen Yozgatlıdır. Özel Getronagan Ermeni Lisesi'ni bitirdikten 2 sene sonra Mimar Sinan Üniversitesi'nde şan, solfej ve piyano dersleri aldı. Çeşitli yerlerde de piyano ve armoni dersleri gördükten sonra da 1997 yılında profesyonel müzik kariyerine başladı. İlk albümü Sakin Olmam Lazım ile iyi bir çıkış yapan Hayko, 2. albümü Tanışma Bitti ile de hayran kitlesini arttırdı. 3. albümü Sandık ile daha geniş alanlara yayıldı. Son olarak 2012 yılında Aşkın Izdırabını albümünü yayınladı. Hayko Cepkin'in halası kırık-çıkık ocağıydı. 'Gavurun gızı' olarak tanınan Armina teyze, 5 yıl öncesine kadar Yozgat'ın Eskipazar mahallesinde yaşamaktaydı. Daha sonra İstanbul'a taşındı.

17. Hüseyin Avni Karslıoğlu

Türkiyenin Almanya Büyükelçisi  Hüseyin Avni Karslıoğlu 1956 yılında Yozgat'ta doğdu. Ankara Cumhuriyet Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dış İlişkiler Bölümü'nü 1980 yılında bitirdikten sonra 1982 yılında Dışişleri Bakanlığı'nda göreve başladı. Bakanlık özel kalem müdürlüğü ve çeşitli diplomatik görevlerin ardından 2001-2004 yıllarında Batum Başkonsuluğu görevinde bulundu. 2004 yılında Dışişleri Bakanlığı Kafkasya ve Orta Asya Genel Müdür Yardımcılığında önce Daire Başkanlığı daha sonra Genel Müdür Yardımcılığı ve 2007-2008 yıllarında Bakü Büyükelçiliği yaptı. 26 Eylül 2011 tarihli resmi gazetede yayınlanan büyükelçiler kararnamesi ile Almanya Büyükelçisi olmuştur ve Ocak 2012 tarihinde göreve başlamıştır.

18. İbrahim Arıkan

Yurtiçi Kargo, Mef Okulları gibi kuruluşları bünyesinde barındıran Arıkanlı Holding'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olan İbrahim Arıkan, 1941 tarihinde Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Salur köyünde doğdu. Mimar Sinan Öğretmen Okulu'ndan sonra Ankara Yüksek Öğretmen Okulu ve 1968 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Matematik Bölümü'nü bitirerek fizik öğretmeni oldu. 1968-1971 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü'nde asistanlık görevini yürüttü. 1972 yılında Arıkanlı Holding'in ilk yapıtaşı olan MEF Dershanesini, 1982'de Türkiye'deki ilk profesyonel kargo taşımacılığı şirketi olan Yurtiçi Kargo kurdu. 1996 tarihinde tüm şirketlerini, Arıkanlı Holding şemsiyesi altında topladı.

19. İhsan Oktay Anar

İhsan Oktay Anar, 1960 yılında Yozgat'ta doğdu. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü, master ve doktora eğitimini Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde yaptı. Aynı okulda öğretim üyeliği yaptı. 2011 yılında emekli oldu. Yayımlanmış 7 kitabı vardır. İlk kitabı Puslu Kıtalar Atlası, 20'den fazla dile çevrilmiş ve Kültür Bakanlığı tarafından tanıtılmıştır. Ayrıca 2009 yılında Can Yayınları kurucusu yazar Erdal Öz'ün anısını yaşatmak amacıyla ailesi ve yayınevi tarafından verilen Erdal Öz Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

20. Kubilay Türkyılmaz

Yozgat'tan İsviçre'ye göç etmiş işçi bir ailenin çocuğu olarak 1967 yılında İsviçre'nin İtalyan kantonundan Bellinzona kentinde doğdu. AC Bellinzona, Servette FC ve FC Bologna kulüplerinde oynadıktan sonra 1993'te Galatasaray'a transfer oldu. Galatasaray-Manchester United arasındaki tarihi maçta da 2 golü bulunan Kubilay, maçta Galatasaray'ın skor 2-0'dan 3-2'ye getirmesine katkı sağlamış fakat maç 3-3 bitmişti. Bu skor sayesinde de Galatasaray, Manchester United'ı eleyip Şampiyonlar Ligi'ne katılmıştı.

21. Lütfullah Kayalar

Lütfullah Kayalar 1952 yılında Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu Yozgat'ta, liseyi Ankara Aydınlık Evler Lisesi'nde bitirdi. Kısa bir süre ODTÜ'ye devam ettikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Yozgat ve Ankara'da serbest avukatlık yaptı. Aynı zamanda sporla da ilgilenerek Türkiye Okçuluk Federasyonu Başkanlığı görevinde bulundu. 1983 yılında Anavatan Partisi, Ankara il örgütü kurucusu olarak siyasete atıldı ve Yozgat milletvekili seçildi. 17., 18., 19., 20. ve 21. Dönem Yozgat Milletvekilliği, TBMM Başkanlık Divanı İdare Amirliği, TBMM KİT Komisyon Başkanlığı ile Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı yapmıştır. Son olarak 2013 seçimlerinde CHP Genel Merkezi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Lütfullah Kayalar'ı da ankete koydurmuştu.

22. Mahmut Fazıl Coşkun

Ahmet Hakan Coşkun'un kardeşi yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun 1973 yılında Yozgat'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden 1995'te mezun olduktan sonra 2000 yılında Los Angeles'ta bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nin UCLA Film, TV ve Dijital Medya bölümünü tamamladı. ABD’de üç kısa film çeken, bunlardan 'Lighthouse (Deniz Feneri)' ile UCLA'da 'Knightly Hours' ödülünü alan Coşkun, Türkiye'de bulunduğu dönem içinde üç belgesel filmi tamamladı. Bunlardan 'Aliya' belgeseli ile 2002 Yazarlar Birliği ödülünü aldı. 2008'de Uzak İhtimal ile 16. Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü'nü aldı. 2013'te çektiği Yozgat Blues filmi en iyi film, en iyi senaryo, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu ödüllerini aldı.

23. Mehmet Ekici

Aslen Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Çalapverdi köyünden olan Mehmet Ekici, 1990 yılında Münih'te doğdu. Futbola 5 yaşında SpVgg Unterhaching takımında başladı. 1997'de FC Bayern Münih'in altyapısına geçti. 2007'ye kadar takımın çeşitli genç takımlarında forma giydi. 2006-07 sezonunda U-17 takımıyla önce Güney grubu şampiyonu sonra da Almanya şampiyonu oldular. 2007-08 sezonunda ise Bayern Münih'in U-19 takımında yer aldı. Bayern Münih II, Bayern Münih, 1. FC Nürnberg ve Werder Bremen gibi kulüplerde oynadıktan sonra 2014-15 transfer döneminde kulübünün satış listesine çıkan, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın da gündemine gelse de 1.5 milyon euro bonservis bedeli karşılığında Trabzonspor'a transfer oldu.

24. Mehmet Gülay

Mehmet Gülay; Meydan İstanbul, City's Nişantaşı gibi alışveriş merkezleri ile Marmaris Elegance Hotels ve Gülaylar Altın'ın sahibi olduğu Gülaylar Group'un yönetim kurulu başkanıdır. 1926 yılında Yozgat'ta saatçilik ile esnaflığa başlayan babası İhsan Gülay yıllarca saat satışı ve tamirciliği yaptı. Ayıca Yozgat Saat Kulesi'nin bakımından da sorumluydu. Mehmet Gülay 1951 yılında işleri babasından devralarak Gülaylar'ın önce bölgesel, sonrasında Türkiye ve dünya çapında yapılanmasını ve bugünlere ulaşması sağladı. İhsan ve İlhan Gülay'ın babalarıdır.

25. Mehmet Topuz

1983 yılında Yozgat'ın Şefaatli ilçesinde doğdu. Futbol kariyerine 1999 yılında Kayseri Yolspor altyapısında başladı. 2000 yılında Kayseri Erciyesspor'a transfer oldu. 2000-2004 yılları arasında Kayseri Erciyesspor forması giydi.  2004 yılında Kayseri Erciyesspor forması ile 1. Ligde şampiyonluk yaşadı. Bu dönem Türkiye Ümit Milli Futbol Takımı forması giymeye de başladı. 2006-07 sezonunda UEFA Kupası'nda da mücadele etti. 2009 yılında Fenerbahçe'ye transfer oldu. Halen bu takımda top koşturmaktadır.

26. Mehmet Yozgatlı

Yozgatlı bir ailenin çocuğu olarak 1979 yılında Almanya'da doğdu. Arminia Bielefeld'in altyapısında futbola başladı. 97-1998 sezonunda İstanbulspor'a transfer oldu. 3 büyüklerin 3'ünde de forma giydi. Ayrıca Adanaspor, Gaziantepspor, Gençlerbirliği ve Çaykur Rizespor'da da top koşturdu. 1 sezon Eyüpspor'da antrenörlük yaptıktan sonra futboldan uzaklaştı.

27. Murat Yeni (Maceracı)

Anadolu'yu yiyerek ilerleyen Maceracı Murat Yeni 1975 yılında Ankara'da doğdu ancak annesi ve babası Yozgatlıdır. İlk olarak Kanal A televizyonunda çalışmaya başladı. Daha sonra Işık Tv, ardından Samanyolu Televizyonu'na geçti ve Maceracı adıyla yaptığı programla geniş bir kitleye ulaştı.

28. Neco

Neco olarak tanınan Tahir Nejat Özyılmazel; 1948 yılında Yozgat'ta doğdu. 1964 yılında müzik hayatı başladı. 1967'de Murat Ses, Aziz Azmet ve Aydın Daruga ile birlikte 'Moğollar' grubunu kurdu ancak çok kısa bir süre sonra gruptan ayrıldı. 1975'te Oya Germen ile evlendi, 2007'de boşandı. Bu evlilikten şarkıcı kızları Zeynep Özyılmazel ve Ayşe Özyılmazel dünyaya geldi. (Dolayısıyla Zeynep ve Ayşe Özyılmazel aslen Yozgatlıdır.) 1982'de Hani adlı eserle Eurovision'a katıldı. 2014'te kızı Ayşe Özyılmazel ile bu parçayı tekrar seslendirdi. 2008'de İdil Erge ile evlendi ve 2 çocuk daha yaptı. 2002-2004 tarihleri arasında  Türkân Şoray, Haluk Bilginer ve Çolpan İlhan'la birlikte 3 sezon 'Tatlı Hayat' adlı dizide oynadı.

29. Recep Kaplan

Türkiye'nin ilk vergi levhalı medyumu Recep Kaplan 1968 yılında Yozgat'ın Çekerek ilçesinde doğdu. İlkokul 3. sınıfa kadar kendi köyü olan Kahyalı'da okudu. Sonra ailesiyle birlikte Ankara'ya taşındı. Askerlik görevini yaptıktan sonra Türkiye'de ilk 'Resmi Medyumluk Ofisi'ni açtı. 7 yaşından beri gizli ilimler, astroloji, bio enerji, manevi şifacılık gibi konularda araştırma yapan Recep Kaplan çok sayıda radyo ve televizyon programına katıldı.

30. Rıza Kayaalp

1989 yılında Yozgat'ın Kavurgalı Köyü'nde doğdu. İlkokul eğitiminin ardından Yozgat Güreş Eğitim Merkezi'nde güreşe başladı. Şu an Ankara ASKİ Spor Kulübü sporcusu olarak çalışmalarına devam ediyor. 2011 yılında İstanbul'da düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak dünya güreş şampiyonu oldu. Ayrıca bugüne kadar çok sayıda gümüş ve bronz madalya da kazandı.

31. Sadir Durmaz

1963 yılında doğan Sadir Durmaz, 1979 yılında Yozgat'ın ilçesi Yerköy Ticaret Lisesi'nden mezun oldu. 1985 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisat bölümünü bitirdi. 1986 yılında Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü'nde müfettiş yardımcısı olarak iş hayatına başlayan Durmaz, sırasıyla müfetişlik, daire başkanlığı, genel müdür yardımcılığı ve genel müdürlük görevlerinde bulundu.  24. dönem Yozgat Milletvekili seçilen Sadir Durmaz, halen Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

32. Saygı Öztürk

1955 yılında Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde doğan Saygı Öztürk, gazeteciliğe lise öğrenimi sırasında yerel 'Yerköy Gazetesi'nde basladı. Aynı dönemde Hürriyet Haber Ajansı muhabirliğini de yaptı. Yerel haberlerindeki başarıları nedeniyle dikkat çekti ve 1978 yılında Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda çalışmaya başladı. 1994 yılına kadar Hürriyet Gazetesi'nde çalıştı. 1994-1999 yılları arasında Sabah Gazetesinde görev yaptı. Sonrasında Star ve Gözcü gazetelerinde de çalışan Öztürk, halen Sözcü Gazetesi Ankara Temsilciliği ve aynı gazetede köşe yazarlığı yapmaktadır. Yayımlanmış çok sayıda kitabı vardır.

33. Şükrü Erbaş

Şair ve yazar Şükrü Erbaş 1953'te Yozgat'ta doğdu. İlk ve ortaöğrenimini burada tamamladı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilimler Bölümü'nden 1978 yılında mezun oldu. TMO'da memurluk ve yöneticilik yaptı, bu kurumdan emekli oldu. İlk şiirini 1978 yılında yayınladı. Şiir, edebiyat ve yaşam üzerine denemeler yazdı. Çok sayıda ödül aldı.

34. Taha Akyol

1946 yılında Yozgat'ta doğan Taha Akyol, ilk, ortave lise öğrenimini Yozgat'ta tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Bir süre Yozgat'ta serbest avukat olarak çalıştıktan sonra Ankara’ya taşınarak Hergün Gazetesi'nde köşe yazarlığına başladı. Daha sonra haftalık siyasi haber dergisi Yankı'da yönetici ve araştırmacı olarak çalıştı. 12 Eylül'de MHP yöneticisi olarak tutuklandı. 1987 yılında Tercüman Gazetesi'nin Genel Yayın Müdürü oldu. Aynı gazetede köşe yazarlığı yaptı. Bir dönem CNN Türk Genel Müdürlüğü yaptı. Yayınlanmış çok sayıda kitabı bulunmaktadır. CNN Türk'te yayınlanan 'Eğrisi Doğrusu' isimli programı yapımcısı-sunucusudur ve Hürriyet Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca Hürriyet Daily News gazetesinde köşe yazarlığı yapan Mustafa Akyol'un babasıdır.

35. Taner Yıldız

1962 yılında Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Devecipınar Kasabası'nda doğdu. Lise öğrenimini Kayseri Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. 22., 23. ve 24. Dönem AK Parti Kayseri milletvekili seçildi. Halen 2009'da devraldığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini sürdürmektedir.

36. Uğur Taşdemir

1965 yılında Yozgat'ta doğan Uğur Taşdemir, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü'nden mezun oldu ancak tiyatroya olan ilgisi nedeniyle, mesleğine yönelmek yerine sanatı seçti. Kariyerine ilk olarak 1987 yılında amatör tiyatro topluluklarında rol alarak başladı. 1989 yılından beri televizyon reklamlarının yanı sıra, sinema ve dizi filmlerde çeşitli rollerde oynadı. Aynı zamanda seslendirme yapmaktadır. Seslendirdiği sanatçılar arasında Nicholas Cage, Sean Penn, Robin Williams, William Hurt, Woody Allen, Dudley Moore,Bily Cristal, Michael Keaton, Adam Sendler, Ben Stiler, Steve Buscemi, Paul Giamatti, Bill Murray, John Turturro, Woody Harrelson ve daha bir çok aktör bulunmaktadır.

37. Yavuz Özkan

Yavuz Özkan 1942'de Yozgat'ta doğdu. 1965-66 yıllarında dergi ve gazeteler yayınladı. Daha sonra tiyatro oyunları yazdı ve yönetti. Kocaeli Tiyatrosu'nu kurdu. 1970'lerde kısa filmler çekti ve film senaryoları yazdı. 1978'de ilk konulu uzun metraj filmi Maden'i çekti. Film sansasyonel bir etki yarattı ve hem Türkiye'de hem yurt dışında birçok ödül kazandı. 1979'da Demir Yol'u yönetti. 1980'de Paris'e gitti ve 7 yıl süreyle oyuncu, yönetmen ve yazar olarak çalıştı. Fransız televizyonu FR3 için 2 televizyon filmi yönetti. 1987 yılında Türkiye'ye döndü. Düzenli olarak her yıl bir film çekti . 1995 yılında Z-1 Film Atölyesi'ni kurdu. Şu an Howard Zinn’in “Marx in Soho” isimli eserini Türk-Alman-Amerikan ortak yapımı olarak çekme hazırlıkları yapıyor.

38. Yusuf Aslan

Darağacında 3 Fidan'dan biri olan Yusuf Aslan, 1947 yılında Yozgat'ın Aydıncık ilçesine bağlı Kuşsaray Köyü'nde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini burada tamamladıktan sonra 1966'da ODTÜ'ye girdi. Burada Sosyalist Fikir Kulübü'nün üyesi oldu, Dev-Genç içinde çalışmaya başladı. İlk yargılandığı eylem ABD Büyükelçisi Commer'in arabasının yakılmasıydı. 1971 yılında kurulan THKO'nun kurucusu ve önderlerinden olan Yusuf Aslan, Deniz Gezmiş'le birlikte Sivas Şarkışla'da yakalandı. 6 Mayıs 1972'de Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan'la birlikte idam edildiğinde 25 yaşındaydı.

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!