Yozgat'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Yozgat'ta Ne Yenir?

Yozgat, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nün, en geniş plato özelliği gösteren Bozok Platosu üzerinde bulunan bir şehirdir. Fakat Çekerek, Kadışehri ve Aydıncık illeri Karadeniz Bölgesi'nin sınırları içerisinde yer almaktadır. Kuzeyinde Çorum, Tokat ve Amasya, doğusunda Sivas, güneyinde Kayseri, Nevşehir, batısında Kırıkkale, Kırşehir yer alır. Hem Karadeniz hem de İç Anadolu üzerinde yer almasından dolayı da geçiş bölgesi konumundadır. Bundan kaynaklı uluslararası taşımacılık önemli bir ildir. Ayrıca bu bölgeden Avrupa ve Ortadoğu'ya yapılan ticaret, güzergahların önemini daha da arttırmaktadır.  Peki, Yozgat'ta gezilecek yerler nerelerdir? Yozgat'ta ne yenir? İşte detaylar...

Yozgat, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi olmuştur. Şehir, M.Ö 1650- 1460 yıllarında Eski Hitit Krallığı dönemi yaşamıştır. Daha sonraları sırasıyla, Hitit İmparatorluğu, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar,  İskender ve Diadoglar, Galatlar, Roma İmparatorluğu, Bizanslılar, Anadolu Selçukluları, Beylikler, Osmanlı İmparatorluğu gibi medeniyetler bu bölgede hüküm sürmüşlerdir. Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında ise bölge, Bozok Sancağı olarak anılmaktadır. Aslında şehrin ilk adı Bozok olup, daha sonra Yozgat olarak değiştirilmiştir. Bunun nedeni ise Oğuzların Bozok koluna ait olan Türkmenlerin bu bölgeye akın etmesinden kaynaklanmaktadır. Zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Yozgat'ın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Yozgat'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir?

  • Kazankaya Kanyonu: Yozgat'ın en büyük doğal güzelliklerinden biri olan bu kanyon, Aydınlık ilçesinin Kazankaya Kasaba'sında yer alıyor. İçerisinden ise Yeşilırmak'ın bir kolu geçmektedir.

  • Bozok Yaylası: Şehrin topraklarının bulunduğu bölgedir. Delice Irmağı ve Çorum Suyuna ulaşan vadilerle yarılmış bir yayla olan Bozok Yaylası, doğayla baş başa kalmak isteyenlerin görmesi gereken yerlerden biridir.

  • Akdağmadeni Ormanları: Bu orman, İç Anadolu'nun tek blok ormanıdır. Zengin florası ve faunası ile şehrin doğal alanlarından birini oluşturmaktadır.

  • Yozgat Fatih Tabiat Parkı: 2007 yılında kent ormanı olarak ilan edilmiştir. Tabiat parkının içerisinde yürüyüş yolları, spor tesisleri, piknik yerleri bulunmaktadır.

  • Yozgat Çamlığı Milli Parkı: Bu yerin en önemli özelliği Türkiye'nin ilk milli parkı olmasıdır. Sadece bu Kafkas Çamı türü barınmaktadır. Ayrıca 212 daha bitki türü bu ormanda bulunmaktadır. Amerika'ya has Beyaz Kartal olarak da bilinen Altın Kartallar burada yaşamaktadır.

  • Sarıkaya Kaplıcaları: Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilen bu kaplıca, oldukça ilgi gören yerlerdendir. Kaplıca suyunun oligometalik su içermesinden dolayı, birçok hastalığa da iyi geldiği bilinmektedir.

  • Arkeoloji Müzesi (Karslıoğlu Konağı): Yozgat mimarisi yansıtan nadide konaklardan biridir. 1883 yılında inşa edilen konak yakın bir zamanda müze haline çevrilmiştir. İçerisinde Roma ve Bizans dönemlerine ait taşlar, eserler sergilenmektedir.

  • Yozgat Müzesi: Nizamoğlu Konağı'nın içerisinde bulunan müzede hem etnografik hem de İslami eserler sergilenmektedir. Ayrıca çevreden çıkarılan arkeolojik eserlerin bir kısmı da bu müzede bulunur.

Yozgat'ta Ne Yenir?

  • Çapçup Mantı: Diğer mantılara benzese de ana malzemesi eriştedir. Yozgat mantısı olarak da bilinen bu yemek, eriştelerin haşlanması ile yapılır. Üzerine ise yoğurt ve sos dökülür.

  • Testi Kebabı: Bu kebapta kullanılan et, kuzu etidir. İçerisine ise domates, yeşil biber ve birçok baharat koyularak testi de pişirilir.

  • Sakala Sarkan Çorbası: Hem besleyici hem lezzetli yemeklerinden biridir. Çorbanın içerisine yeşil mercimek, erişte gibi besleyici ürünler koyulur.

  • Madımak Yemeği: Yörede yetişen madımak otu, hemen her yemekte kullanılır. Madımak otuyla yapılan bu yemek tercihe göre et veya etsiz bir şekilde yapılabilir.

  • Pezzik Cacığı: Yozgat'ın meşhur salatalarından biri olan pezzik cacığı, pancar, yoğurt ve sarımsak ile hazırlanır.

  • Parmak Çörek: Tadı pideye oldukça benzeyen parmak çörek ekmek yerine tüketilir. Üzerine atılan çiziklerden dolayı parmağa benzetilmiş ve bu adı almıştır.

  • Çiğdem Pilavı: Özellikle Hıdırıllez zamanı yapılan yemek, bahar pilavı olarak da bilinir. Çocuklar kutlamalar için ev ev gezip çiğdem toplarlar ve bunlar yemekte kullanılır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yozgat İle İlgili Pek Bilinmeyen 10 Çarpıcı Bilgi
Hemen Bugün Yozgat'a Taşınmanız İçin 18 Makul Sebep

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı