YouTube Hakkında Sizi Çok Şaşırtacak 10 Bilgi

Youtube, günümüzün en önemli video sitesi ve bazılarına göre de arama motoru. Bazılarımız komik video için, bazılarımız da müzik dinlemek için kullanıyor. Bugünkü kullanım amaçları kuruluş amaçlarına uyar mı uymaz mı bilinmez ama Youtube'un temellerinde herkesi şaşırtacak farklı hikayeler yatıyor. Gelin bu hikayelere göz atalım.

1. Youtube'un yaratım sürecinde PayPal'ın rolü var.

Youtube; Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim isimli girişimciler tarafından yaratıldı. Bu üç kurucu birbirini önceden tanıyorlardı. Çünkü hepsi yine bir internet girişimi olan PayPal'ın kuruluş sürecinde çalışmışlardı. Tarihlere göz atıldığında PayPal'ın eBay tarafından satın alınmasından sonrasına denk geliyor. Bu üç çalışanın PayPal'ın satışından doğan bonuslar ile Youtube'u kurduğunu anlamak çok kolay. Kısaca PayPal satılmasaydı, Youtube olmayacaktı.

2. Youtube en başında bir tanışma sitesi olduğunu biliyor musunuz?

Üçlü en başta 'hot or not' stilinde karşılıklı beğenenlerin bildirim aldığı bir tanışma sitesi olarak yola çıktı. Ancak bu fikrin orijinal olmadığını düşünen girişimciler bu yolda devam etmeme kararı aldı. Aslında Youtube'un bugünkü şeklini almasına ilham kaynağı olan şey, yüksek boyutlu videoların e-maillerin ekinde gönderiminde sorun yaşanmasıydı.

3. Youtube, "utube" için sorunlara sebep oldu.

youtube.com adresi 2005'in 14 Şubat'ında tescil edildi. Adresi aynı şekilde söylenen bir boru firması olan Utube'un başına bela olması ise uzun sürmedi; çünkü Youtube'a girmek isteyen insanlar utube.com'u ve dolayısıyla şirketi meşgul etti. Şirket Youtube'u dava etti ancak kazanamadı. Mahkemeden sonra şirket adresini başka bir adrese taşırken, utube.com adresini de elinden çıkardı. Günümüzde UTUBE bir video sitesi olarak hizmet veriyor.

4. Youtube'a yüklenen ilk video.

5. İlk "Rickroll" olayı

Rickroll terimi Youtube'a link vererek, çıkan videonun şaka amaçlı kullanılması ile ilgili bir terim. Bunun da ilk yapıldığı zamana göz atmak için 2007'ye gitmek gerekiyor. Rick Astley'in bu parçası ile rickroll edilmiş milyonlarca insan olduğu söyleniyor, hatta bazı araştırmalarca kanıtlanmış durumda.

6. Youtube Nisan 1 Eşek Şakaları

Youtube her yıl 1 Nisan'da anasayfada olan bir videoyu başka bir videoya link ediyor. İlk şaka bir rickroll'du.

7. Charlie'nin parmak ısırma videosu halen en çok izlenen video.

8. En çok izlenen müzik videosu ise hala Gangnam Style.

9. Youtube trafiğinin neredeyse yarısı artık mobil cihazlardan.

Mobil internet devrimi ile birlikte ve uyumlu araçlar ile birlikte artık Youtube trafiğinin yarısını mobilden sağlıyor. İlginç olansa, bu trafiğin büyük bir kısmının Youtube'u video izlemek için değil, müzik dinlemek için kullanması.

10. Dakikada 400 saat video!

Youtube'un 2015 sonu verilerine göre, dakikada tam 400 saat video Youtube'a yükleniyor. Bu korkunç bir depolama alanına karşılık geliyor.

Bonus: Bu arada Onedio'yu Youtube'da takip ediyor musunuz?

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
06.03.2016

tanışma sitesi mi ilginç ! şimdi tartışma sitesi olmuş millet videoların altında birbirine küfür ediyor

07.03.2016

Bu da benden bir bilgi. Youtube'da MP3 indirmek istediğinizde linkteki youtube.com'un ube kısmını silerek videoyu MP3 olarak indirebilirsiniz. Bknz. https://www.youtube.com/watch?v=8H3pw8f0pIo >>> https://yout.com/video/8H3pw8f0pIo/ linki bu şekilde yazacaksınız. :)

07.03.2016

Mağradan yeni mi çıktın :D

06.03.2016

#7 numaralı bilgi yanlış! Müzik video klipleri dışında en çok izlenen video 1.251.976.602 izlenme ile ''Wheels On The Bus'' isimli videodur. https://www.youtube.com/watch?v=HP-MbfHFUqs Ondan sonraki müzik video klipleri dışında en çok izlenen video ise 1.188.239.807 izlenme ile "Masha and The Bear (Episode 17)" isimli videodur. https://www.youtube.com/watch?v=KYniUCGPGLs Onedio editörleri bilgilenin istedim! Ayrıca dakikada 400 saat video yüklenmesi normal gibi zira osuruklarını bile yüklemeye başlamış millet. Yuh artık. Bakınız: Benim 2 altımda olan yorumdaki link..

07.03.2016

O do müzik videosu

TÜM YORUMLARI OKU (22)