Malzeme mühendisleri, lityum iyon pillerin performansını artıracak ilginç bir ilham kaynağı buldular: göllerdeki yosunlar .
Malzeme mühendisleri, lityum iyon pillerin performansını artıracak ilginç bir ilham kaynağı buldular: göllerdeki yosunlar .
Tek hücreli yosunlar, doğada devasa boyutlara ulaşabiliyorlar. Şimdi ise Singapur'daki Agency for Science, Technology and Research'ten bir takım, tek hücreli yosun formlarını taklit eden yeni bir pil geliştirdi. İlk testler ise bu pillerin normal pillere göre önemli bir gelişim sunduğunu gösteriyor.
Buluşu yapan takımın başındaki Xi Li , ' doğada diyatom gibi çok sayıda mikroorganizmanın biyomineralleri karışık, hiyerarşik, üç boyutlu yapılar şeklinde birleştirebildiğini ' söylüyor. Yosunların nasıl oluştuğunu inceleyen Li ve takımı, benzer bir yöntem yoluyla pilin anodu gibi çalışan küçük karbon küreler geliştirdiler. Bu yeni piller, normal lityum iyon hücrelerine göre yüksek oranda geriye çevrilebilme kapasitesi, iyi bir döngü kararlılığı ve yüksek dereceli performans gösterebildi.
Li, karbon kürelerin yalnızca laboratuvar ölçeğinde üretilebildiğini, ancak fabrikasyon için gerekli optimizasyonları yaptıklarını söylüyor. Li'ye göre bu yeni anoda sahip piller, yalnızca daha yüksek kapasite sunmakla kalmayacak, geleneksel karbon maddelerinden oluşan pillerden daha hızlı şarj olabilecek. Takımın araştırması, Chemistry of Materials gazetesinde yayınlanmış bulunuyor.