Yönler Neye Göre Belirlenmiştir?

Coğrafi yönler, dünya üzerinde bulunan yerlerin ve varlıkların konumunu bulmak için kullanılır. Yön bulmada çeşitli araçlar ve gereçlerden faydalanılır. Bu araçların arasında kullanışı en basit olanı pusuladır. Saatlerin mekanizmasında bulunan akrep ile de yön hesaplanabilir. Aynı zamanda yıldızlar, güneş, karınca yuvaları, ağaçlar ile doğal yöntemler ile de yönler bulunabilir. Yönler belirlenirken ise belirli bir konum kullanılmıştır. Peki yönler neye göre belirlenmiştir? İşte detaylar...

Herhangi bir şeyin yüzlerinin baktığı kısım yön olarak adlandırılır. Yönler, kişinin ya da bir şeyin bir yerden başka yere ulaşabilmesini sağlar. Pek çok alanda coğrafi yönler kullanılır. Askerlikte, denizcilikte, havacılıkta ve gezilerde bu yönler büyük önem taşır. Yön bulurken bazen doğal yöntemler, bazen de navigasyon gibi teknolojik aletler kullanılır. Ancak hemen hepsinde az da olsa bir sapma hatası görülür. Bu normal olarak kabul edilir. Yönlerin belirlenişi hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yönler Neye Göre Belirlenmiştir?

Coğrafi yönler, ara ve ana olmak üzere ikiye ayrılır. Ara yönler, kuzeybatı, güneybatı, kuzeydoğu ve güneydoğudur. Ana yönler ise kuzey, güney, doğu ve batıdır. İkincil ara yön adı verilen kuzey-kuzeydoğu, doğu-kuzeydoğu, doğu-güneydoğu, güney-güneydoğu, güney-güneybatı, batı-güneybatı, batı-kuzeybatı ve kuzey-kuzeybatı yönleri de bulunmaktadır.

Yönler güneşin doğuşu ve batışına göre belirlenmiştir. Güneşin doğduğu kısım doğu, battığı kısım ise batıyı gösterir. Bu yönleri dik kesen yönler ise kuzey ve güneyi göstermektedir. Belirtmek istenen konumlar her zaman ana yönler olan kuzey, güney, doğu ve batı ile gösterilmez. Bazı durumlarda ara yönlerde kullanılır. Ana yönlerin aralarındaki açının tam ortadan bölünmesi ile ara yönler belirlenir. Kuzeybatı, güneybatı, kuzeydoğu ve güneydoğu olarak bilinen ara yönler, ana yönlerin isimleri ile birleştirilmesi ile oluşmuştur.

Güneşin doğduğu nokta sağ tarafa alındığı zaman ön taraf kuzeyi, arka taraf güneyi gösterir. Yön bulunurken güneş bir yöntem olarak da kullanılır. Güneşli bir günde sopanın gölgesi işaretlenir. Gölge ucu bir süre sonra yer değiştirir ve o da işaretlenir. Bu iki işaretin birleştirilmesi ile oluşmuş çizgiye dik kuzey-güney hattıdır. İlk işaret sola, diğer işaret sağa alındığı zaman ise yüzümüz kuzey yönünü gösterir.

Popüler İçerikler

Mehmet Şimşek Meclis’te Sunum Yaptı: “Ülkemizde Vergi Yükü Yüksek Değil”
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı