Coğrafi yönler, ara ve ana olmak üzere ikiye ayrılır. Ara yönler, kuzeybatı, güneybatı, kuzeydoğu ve güneydoğudur. Ana yönler ise kuzey, güney, doğu ve batıdır. İkincil ara yön adı verilen kuzey-kuzeydoğu, doğu-kuzeydoğu, doğu-güneydoğu, güney-güneydoğu, güney-güneybatı, batı-güneybatı, batı-kuzeybatı ve kuzey-kuzeybatı yönleri de bulunmaktadır.
Yönler güneşin doğuşu ve batışına göre belirlenmiştir. Güneşin doğduğu kısım doğu, battığı kısım ise batıyı gösterir. Bu yönleri dik kesen yönler ise kuzey ve güneyi göstermektedir. Belirtmek istenen konumlar her zaman ana yönler olan kuzey, güney, doğu ve batı ile gösterilmez. Bazı durumlarda ara yönlerde kullanılır. Ana yönlerin aralarındaki açının tam ortadan bölünmesi ile ara yönler belirlenir. Kuzeybatı, güneybatı, kuzeydoğu ve güneydoğu olarak bilinen ara yönler, ana yönlerin isimleri ile birleştirilmesi ile oluşmuştur.
Güneşin doğduğu nokta sağ tarafa alındığı zaman ön taraf kuzeyi, arka taraf güneyi gösterir. Yön bulunurken güneş bir yöntem olarak da kullanılır. Güneşli bir günde sopanın gölgesi işaretlenir. Gölge ucu bir süre sonra yer değiştirir ve o da işaretlenir. Bu iki işaretin birleştirilmesi ile oluşmuş çizgiye dik kuzey-güney hattıdır. İlk işaret sola, diğer işaret sağa alındığı zaman ise yüzümüz kuzey yönünü gösterir.