Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Öğretmen olmak için artık atanmak yeterli değil. Öğretmen adayları performans değerlendirmesine tabi olacaklar. Ayrıca bakanlığın yazılı ve sözlü sınavlarında başarılı olmak zorundalar, aksi takdirde memurlukla ilişikleri kesilecek.
Öğretmenlik mesleğinin kalitesini artırmak isteyen hükümet, öğretmen atamaları sistemini sil baştan değiştirdi. Bu günlerde yeni öğretmen atamaları konuşulurken, yayımlanan yönetmelik yeni bir dönemi başlatacak.
Öğretmenlik için 3 kademeli kriter getirildi. KPSS ile atanan öğretmen, 1 yıl aday öğretmen olacak. Performans kriterini geçen aday yazılı ve sözlü sınava alınacak. Milli eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerin il dışı tayinlerinde ailenin birliğini ve öğretmenin sosyal durumunu baz alacak.
Resmi Gazete'de yayımlandı
MEB, öğretmen yetiştirme ve atama sistemiyle ilgili önemli değişiklikler yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan 'Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne göre, aday öğretmenler yeni bir atama sistemine tabi tutulacak.
Yeni sistem şöyle:
Başarısız olana memuriyet yok
KPSS puanıyla ilk atamada atanan öğretmen, 1 yıl aday öğretmen olacak. Aday öğretmen performans değerlendirilmesine tabi tutulacak. Performans değerlendirmesini müfettiş, okul müdürü ve bir danışman öğretmen yapacak. Performans değerlendirmesinde toplamda 50 puan alamayan öğretmen memuriyetten atılacak. 50 puan alabilen ise MEB'in yapacağı yazılı ve sözlü sınava girecek. Bu 2 sınavın ortalamasından 60 alan öğretmenin aday öğretmenliği bitecek, öğretmen olacak.
Rotasyon kademeli olacak
Şehit ve gazi yakını öğretmenler, engelli öğretmenler ve özel eğitim okullarındaki öğretmenler rotasyondan muaf tutulacak. Aynı okulda 8 yıl görev yapan öğretmenler rotasyona tabi olacak. Yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla 8 yıl görev yapan öğretmenlerin atamaları, ders yılının sona erdiği tarihten itibaren en fazla 2 ay içinde gerçekleştirilecek. 2015-2016'da 11 yıl, 2016-2017'de 10 yıl, 2017-2018'de 9 yıl, daha sonraki yıl ise 8 yıl görev yapanlar rotasyona tabi tutulacak.
Doğuda kalana ek puan
Zorunlu hizmetini tamamladıktan sonra, öğretmen aynı yerde kalmak isterse ek hizmet puanı alacak. Hizmet puanı birinci yıl için yüzde 25, ikinci yıl için yüzde 50, üçüncü yıl için ise yüzde 100 artırılacak. Bu, özellikle puanı yüksek olan okullarda, görev yapan öğretmenlere tayin döneminde avantaj sağlayacak.
Tayinde aile birliği kriteri
Eşi veya çocuğu ölen öğretmenler, ölüm tarihinden; eşi emekli olanlar ise eşinin emekliye ayrılış tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, eşinin ikamet ettiği yere tayin isteyebilecek. İkisi de öğretmen olanların eş durumuna bağlı yer değişikliklerinde, ilde norm kadronun bulunmadığı hallerde, eşler üçüncü bir il ve ilçede buluşturulacak.