Yöneticilik ve Girişimcilik Konusunda Kendini Geliştirmek İsteyenlerin Okuyabileceği 13 Kitap

Kendinizi yöneticilik ve girişimcilik alanında geliştirmek istiyorsanız, okudukça bir şeyler öğrenebileceğiniz ve size her cümlesinde yeni şeyler katacak kitapları bu içeriğimizde listeledik. İşte mutlaka okumanız gereken en iyi girişimcilik ve yöneticilik kitapları!

Not: Kitap açıklamaları tanıtım bültenlerinden alınmıştır.

1. 80/20 Kuralı – Richard Koch

Oxford’da öğrenciyken bir hocam “Kitaplar çok daha hızlı okunabilir” demişti. “Zevk için değilse, bir kitabı asla baştan sona okuma. Önce sonuç, sonra giriş bölümlerini oku; ardından yine sonucu oku. Son olarak ilgini çeken parçalara şöyle bir göz at.” Aslında söylediği şuydu: Bir kitabın değerinin yüzde 80’i sayfaların yüzde 20’sinde gizlidir.

İşte gerçek altın kural!

Bu kadar uğraşıyoruz, neden istediğimiz gibi olmuyor? Peki, hiç tahmin etmediğimiz bu satış rakamına nasıl oldu da bir çırpıda ulaştık? Yoksa değersiz şeylere boş yere zaman ve emek mi harcıyoruz? Belki de hem iş hem de özel hayatımızda bizi meşgul eden fazlalıklardan kurtulmanın zamanı gelmiştir. Richard Koch işin sırrını açıklıyor: Sonuçların yüzde 80’i sebeplerin yüzde 20’sinden kaynaklanır. O yüzde 20’yi bulun ve hayatınız sonsuza dek değişsin.

2. Yalın Startup– Eric Ries

Yalın üretim ve yönetim ilkelerini girişimcilik dünyasına uygulayarak, Yalın Startup felsefesini kuran Eric Ries, böylelikle girişimciliğin kitabını da yeniden yazmış oldu.

Ries, startup’ı son derece belirsiz bir ortamda, kendini yeni bir şeyler yaratmaya adamış bir insan grubu veya yapı olarak tanımlıyor. Söz konusu odak, bir öğrenci evinde harıl harıl çalışan bir grup genç olabileceği gibi, yıldız bir şirketin yönetim odasındaki deneyimli profesyoneller de olabilir. Bu anlamda girişimcilerin ortak noktaları, belirsizlikten oluşan sis bulutunun içine dalarak, sürdürülebilir bir iş için başarılı bir yol bulmaya çalışmalarıdır.

Elinizdeki kitap, her aşamadaki girişimciye, vizyonlarını sürekli test edecekleri bir yolu iş işten geçmeden benimsemelerini ve buna göre hareket etmelerini öneriyor. Şirketlerin her zamankinden fazla inovasyon yapmaya ihtiyaç duydukları bir dönemde, başarılı girişimlere imza atmak için bilimsel bir yöntem sunuyor.

3. Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcinin El Kitabı - Guy Kawasaki

Sermaye oluşturmaktan doğru insanların işe alınmasında,konumlanmadan bir marka yaratmaya,yönetim kurulunu yönetmekten çevrenin genişletilmesine kadar bu kitap bir girişimcilik sanat rehberi olacaktır.

Bu kitap kimler için?

  • Geleceğin büyük şirketlerini garajlarda yaratan delikanlılarla genç kızlar için. 

  • Kurumsal şirketlerde çalışıp da yepyeni ürün ve hizmetleri piyasaya süren yürekli ruhlar için. 

  • Okullar, vakıflar ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar kuranlar için.

4. Mor İnek - Seth Godin

“Seth Godin başarının anahtarının göze çarpmak için farklı bir yol bulmak olduğunu söylüyor –tek renk ineklerin arasında mor bir inek olmak. Godin’in kendisi de belki de bu teorinin nasıl işe yaradığının en iyi örneği.”

– Forbes.com

“Amerikan şirketlerinin yönetim kurulu odalarında niye hiç Mor İnek yok? Seth Godin, küçük ölçekli girişimcilerin, kitapta anlattığı mor yolu izleyerek büyük başlar arasında kendisine nasıl yer bulabileceğini, onları nasıl geçeceğini eğlenceli bir dille anlatıyor.”

– Al Ries

5. Girişimcinin El Kitabı / Adım Adım Bir Şirket Kurmak – Steve Blank Bob Dorf

Bu kitap hayatının altının üstünden daha iyi olabileceğini düşünenler için.

Bu kitap bir çığlık.

Herkesi aramaya itiyor. Yeni şeyler bulmaya, yeni katma değerler peşinde koşmaya, müşterisini hiç yoktan yaratmaya, bizi mevcut düşünceye mahkum eden tüm zincirleri kırmaya.

Bu kitap devrimin ta kendisi.

Her ne kadar isminde manifesto demese de, kitap tamamen yeni bir yönetim felsefesinin temellerini ortaya koyuyor.

Bu kitap bir yaşam tarzı.

Yapılması gereken her adım detaylı olarak anlatılmış. Aynı bir yemek tarifinin nasıl uygulanması gerektiği gibi: Küçük ama hassas adımlarla, emin olarak ve hiç bir adımı atlamadan.

Bu kitabın yazarı da, kahramanı da, okuyucusu da sensin.

Aslında kitap nelerin nasıl yapılması gerektiğini anlatıp, sana çok güzel bir tuval sunmakta. Ama tuvalin içi boş, sadece zemin var. Gerçekte resmi yapıp tuvali dolduracak kişi okuyucu, yani kitabın kullanıcısı. Sonuçta marifet yemek tarifinde değil, onu uygulayan kişinin ellerinde. 

Bu kitap sana ve senin hayallerine dair. Gerisi boş.

6. Küçük Başlayın Büyük Düşünün - Steve Jobs

İleri görüşlü.

Muhteşem pazarlamacı.

Dâhi.

Üniversite terk.

Mükemmeliyetçi.

Apple’ı Apple yapan kişi.

Teknolojiyi baştan tanımlayan adam.

Steve Jobs yaşayan bir efsaneydi. Masanızda duran bilgisayarı dünyaya ilk o tanıtmış, kurucusu olduğu Pixar şirketi sayesinde ilk uzun metrajlı animasyon filmi ve daha nicelerini insanlarla buluşturmuştu. Steve Jobs’un sözlerinden derlenen en ayrıntılı kitap olan Küçük Başla, Büyük Düşün’ü okuyunca Steve Jobs’u ve dünya için yapmak istediklerini daha iyi anlayacaksınız.

“Steve gibi herkeste derinden etki bırakmış biri dünyaya bir daha zor gelir, öyle ki bıraktığı etki gelecek nesillerce de hissedilecektir.”

- Bill Gates

7. 100 $'lık Başlangıç - Chris Guillebeau

'Guillebeau iş dünyasını iyi biliyor ve şimdi 100 Dolarlık Başlangıç kitabıyla size rehberlik edip kendisinin ve onlarca diğer insanın, tutkularını kâra dönüştürme serüvenini aşama aşama anlatıyor. Tek başına çalışan bir girişimcinin mutlaka okuması gereken bir kitap!' 

- Todd Henry

'Bu kitap bir 'nasıl yapmalı' kılavuzundan daha fazlası; bir iş kurmayı düşünen herkesi bunu yapmak için bir servete ihtiyacı olmadığına ikna edecek bir 'onlar nasıl yaptılar' kılavuzu.'

- John Jantsch

'100 Dolarlık Başlangıç veriler, kontrol listeleri, modeller ve somut örneklerle dolu bir kitap. Rehber niteliğindeki bu düşündürücü, eğlenceli ve okunası çalışma sıradan insanların bağımsız ve kararlı bir şekilde nasıl mükemmel yaşamlar kurduğunu anlatıyor.' 

- Gretchen Rubin

8. Google Nasıl Yönetiliyor? – Jonathan Rosenberg ve Eric Schmidt

Dünya ekonomisinin belkemiği haline gelen, internet trafiğinin %82'sini yöneten bir şirket düşünün. 2013 yılında 53 milyar dolar ciro yaparken, merkez kampüsün bahçesini düzenlemek için çim biçme makinesi almak yerine 200 keçiyi işe alan bir şirket… Bir yandan rengarenk ofisleri ile üretkenliği tepe noktasına çıkarmayı hedeflerken diğer yandan robot teknolojisi ve mobil cihazlar üzerinden dünyayı değiştirmeye aday bir şirket…

O şirket, Google.

Peki dünyanın en hızlı büyüyen, en çok beğenilen, en çok konuşulan şirketi Google, nasıl yönetiliyor? Google'ın iki tepe yöneticisi -İcra Kurlu Başkanı Eric Schmidt ve Ürünlerden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Jonathan Rosenberg- tarafından yazılan ve tüm dünyada çok satan listelerini alt üst eden bu kitap, Google'ın oluşturduğu değerler ve şirket kültürü ile dünya lideri bir kuruma dönüşmesinin hikâyesi.

Strateji, yetenek yönetimi, karar mekanizmaları, iletişim, inovasyon gibi konularda yepyeni yaklaşımlar sunan Google Nasıl Yönetiliyor?, birçok örnek olayla dünya devi bir şirketin nasıl yönetildiğinin ipuçlarını sunuyor.

Yönetim ve pazarlama alanındaki son eğilimleri takip eden, şirketini nasıl büyütebileceğini ve güçlendirebileceğini düşünen, kendi işini kurmayı düşleyen ve kariyer basamaklarını tırmanmak isteyen ve ekip çalışmasına inanan, alanının en iyileri ile beraber gelişmek isteyen herkes için, Google'ın en üst iki yöneticisinin kaleminden, tam bir başucu kitabı.

9. Alışkanlıkların Gücü - Charles Duhigg

Kişisel gelişime meraklı olanları kendine çekmeyi başaran bu muazzam eser, Charles Duhigg imzalı usta bir kalem aracılığıyla okurlarına ulaşıyor. Yazarın hayatımızdaki alışkanlıklara değindiği bu kitapta, alışkanlıkların başarı ve başarısızlıklarımızı nasıl etkilediği hakkındaki ipuçları büyük bir titizlik ile işleniyor. Hayatınızdaki düzene başka çerçevelerden bakmaya başlayacağınız bu kitap ile siz de sahip olduğunuz tüm alışkanlıklarınız üzerine yeniden düşüneceksiniz!

10. Strateji Yasaları – David B. Yoffie, Michael A. Cusumano

Yaklaşık otuz yıldır Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde strateji dersleri veren David B. Yoffie ve Michael A. Cusumano, stratejistlerin nasıl düşündükleri, nasıl öğrendikleri ve fikirlerini nasıl hayata geçirdikleri hakkında çok az şey söylendiğine inanarak, üç büyük stratejisti masaya yatırıyor. 

Teknoloji alanında efsane markalar yaratmış Bill Gates, Andy Grove ve Steve Jobs'un kişisel yaklaşımlarının ve kararlarının, yarattıkları organizasyonlar üzerindeki etkilerini yirmi beş yıl boyunca araştıran Yoffie ve Cusumano, bulgularını beş ana kuralla özetliyor. 

-İleriye bakarak bugünü anlamak

-Şirketi riske atmadan büyük riskler almak

-Yalnızca ürünler değil, platformlar ve ekosistemler yaratmak

-Konumsal avantajdan ve güçten yararlanmak 

-Kurumu kişisel dayanak noktanızın çevresinde şekillendirmek

Strateji Yasaları, her seviyede yönetici ve girişimcinin, kariyerleri boyunca temel sorunlara benzer şekillerde yaklaşmış olan Bill Gates, Andy Grove ve Steve Jobs'tan strateji konusunda öğrenecek çok şeyleri olduğunun kanıtı. Çünkü Yoffie ve Cusumano büyük bir stratejist olma özelliğinin doğuştan gelmediğine inanıyor ve mercek altına altıkları üç büyük ismin daha stratejik düşünmeyi ve bu stratejileri taktik ve organizasyonel düzeyde etkin biçimde hayata geçirmeyi zaman içinde öğrendiklerini belirtiyor.

11. Ya Strateji Ya Toksik Domates – Sait Aytemur

Büyük savaş ustası Sun Tzu'nun yol arkadaşlığıyla rekabetin ve başarının olmazsa olmazlarından strateji kavramını çok farklı yönleriyle ele alan Sait Aytemur'un son kitabı Ya Strateji Ya Toksik Domates MediaCat Kitapları tarafından yayımlandı. 

Daha önce de MediaCat Kitapları'ndan çıkan Alametler Farikalar, Quick Cut ve Reklamın İyisi Kötüsü Olmaz kitaplarını kaleme alan Sait Aytemur, iş dünyasında rakiplerin kafasını bulandıran, şaşırtan, onlara yollarını kaybettiren bir stratejist olabilmeniz için farklı markalar ve farklı sektörlerden ufkunuzu açacak engin deneyimlerini ve dünya savaşlarından sinema ve edebiyat dünyasının karakterlerine kadar uzanan çok ilginç örnekleri sizlerle paylaşıyor. Bir marka, bir ürün strateji olmadan yaşayabilir mi? Strateji de savaş gibi bir taktikler bütünü mü? Gerilla taktikleri stratejinizin bir parçası olabilir mi?

12. Outliers – Malcolm Gladwell

Bazı insanlar neden başkalarından daha başarılı olur?

Başarılı insanlar hakkında anlatılan bir hikaye vardır; onların zeki ve hırslı oldukları söylenir. Outliers’te Malcolm Gladwell başarının gerçek hikayesinin bundan çok farklı olduğunu ve bazı insanların neden başarılı olduğunu anlamak için, bunların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini iddia ediyor. Mesela aileleri, doğum yerleri ve hatta doğum tarihleri… Başarının hikâyesi başta göründüğünden daha karmaşık ve çok daha ilgi çekici… Outliers, Beatles ve Bill Gates’in ortak yanlarının ne olduğunu, Asyalıların matematikteki olağanüstü başarısının sırrını, star sporcuların bilinmeyen avantajlarını ve tüm New Yorklu avukatların özgeçmişlerinin neden aynı olduğunu ve dünyanın en zeki adamının neden adını bile duymadığınızı açıklıyor. Bunların hepsi de nesiller, aile, kültür ve sınıf açılarından açıklanıyor. Gladwell’in iddiasına göre, bir Silikon Vadisi milyarderi olmak istiyorsanız, hangi yıl; başarılı bir pilot olmak istiyorsanız nerede doğduğunuz çok önemli. Çizginin dışındakilerin yani normal beklentilerin ötesinde başarıyı yakalayan kişilerin hayatları tuhaf ve alışılmadık bir mantık izliyor. Gladwell bu mantığı basitleştirirken insanın kendi potansiyelinden en yüksek seviyede nasıl yararlanacağı konusunda heyecan verici bir plan sunuyor. Malcolm Gladwell, Tipping Point kitabında dünyayı anlama şeklimizi değiştirmişti Blink’te düşünme hakkındaki düşüncelerimizi değiştirdi. Outliers’taysa başarı konusundaki anlayışımızı değiştiriyor.

13. İyi’den Mükkemmel Şirkete, Kalıcı Başarıya Ulaşmanın Yolları – Jim Collins

Yazar Jim Collins, 5 yıl önce bu sorularına cevap bulmak üzere araştırma ekibindeki arkadaşları ile beraber ABD kökenli 1400'ün üzerinde şirketi inceledi. İşte bu kitap, vasat bir şirketin nasıl mükemmel ve aynı zamanda kalıcı başarılar elde eden bir şirkete dönüşebileceği konusunda, evrensel boyutta uygulanabilir araştırma bulgularını içeriyor.

Kitap, ABD'de basıldığı 2001 yılından beri 'İş Hayatı Kitapları' kategorisinde, en çok satanlar listesinin başından hiç düşmedi. Yazar mükemmele ulaşmanın; ünlü CEO'lar, en son teknolojik uygulamalar veya popüler değişim tekniklerini uygulamakla değil, doğru insanlarla doğru hedefe odaklanmış disiplin kültürünün hakim olduğu bir ortam yaratmakla gerçekleşebileceğini söylüyor. Bu savını da örneklerle ve gerçek şirket hikayeleriyle süslüyor. Jim Collins'e göre mükemmele ulaşma yolculuğunda değişim süreci, ilk aşamada enerji istemesine rağmen bir kez ivme kazandığında, aldığı enerjiden çok daha fazlasını geri veriyor. Bu nedenle vasatlığın içinde boğulmak yerine her organizasyon, kitabın sunduğu pratik yol haritasını takip ederek uzun dönemli mükemmelliğe ulaşabilir.

Popüler İçerikler

Çok Sevilmişti: TRT Tabii'nin Gassal Dizisinin 2. Sezon Çekimleri Başladı
Bankalardan Belgeyle mi Para Çekilecek? MASAK İddialara Son Noktayı Koydu
Sigara ve Alkole Büyük Zam: 3 Ocak İtibarıyla Fiyatlar Artıyor
YORUMLAR
26.08.2022

Evet cin Ali tatilde okudu galiba bizimkiler markette 2 lira olan sodayı. Tatil beldelerinde 25 liraya satıyorlar. Alsana girişim ama ne girişim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ