Yön bulmak için çeşitli araç kullanılır. Bu araçlar arasında kullanılan en basit yöntem pusuladır. Yön bulmak için kullanılan pusula, yatay bir düzleme koyulur. Pusulanın iğnesi durana kadar beklenir. İğnenin beyaz ya da renksiz ucu güneyi, diğeri ise kuzeyi gösterir.
Pusula olmadığı zamanlarda başka aletler de kullanılabilir. Saatler ile de yön bulunabilir. Saatin akrebi güneşe doğru çevrilir. Aynı zamanda bir ipin ucuna ağır bir kütle asılır ve ip düşey duruma getirilir. Akrep ile ipin gölgesi çakıştırılır. Saatin 12 işareti ile bu gölgenin ortaya çıkardığı açının açıortayı güney- kuzey hattını gösterir.
Yıldızlar ile de kolayca yön bulunabilir. Geceleyin tam kuzeyde bulunan ve diğer takım yıldızlarından daha parlak olan yıldız, kutup yıldızıdır. Kutup yıldızına doğru yüzü çevirince ön taraf tam kuzey, arka güneyi gösterir. Sağ doğu, sol ise batıdır. Pek çok kişi tarafından kullanılan diğer bir yöntem ise Güneş'in batış ve doğuş istikametidir. Güneş'in doğduğu yer doğu, battığı yer ise batıyı gösterir.
Yerleşim yerlerinde yön bulmak daha kolaydır. Cami minarelerinin şerefe kapıları kıble yönüne doğru yapılmıştır. Ayrıca karıncalarda yuvalarını rüzgardan korumak için yuva girişlerini güneye doğru çevirirler. Yosunlar da genellikle ağaçların ve taşların kuzeye bakan tarafında oluşurlar.