Yön Nasıl Bulunur?

Dünya üzerinde bulunan varlıkların ve yerlerin konumunu belirlemek için kullanılan terimlere coğrafi yönler adı verilir. Bu yönler, dünyanın kutuplarına göre belirlenmiştir. Yönler ana ve ara olmak üzere ikiye ayrılır. Ana yönler; kuzey, güney, doğu ve batıdır. Ara yönler ise kuzeybatı, güneybatı, kuzeydoğu ve güneydoğudur. Aynı zamanda kuzeyden başlayarak saat yönünde ikincil ara yönlerde bulunmaktadır. Bu ikincil ara yönler, daha hassas tanımlar için kullanılır. Peki, yönler nasıl bulunur? İşte detaylar...

Bir şeyin yüzlerinin baktığı taraflar kısaca yön olarak adlandırılır. Kişinin veya başka bir şeyin bir yere ulaşabilmesi yönler ile mümkündür. Coğrafi yönler, hemen her alanda kullanılır. Özellikle denizciler, havacılar, askerler ve turistler için oldukça önemlidir. Yön bulmak için pek çok yol bulunmaktadır. Bunlardan bazıları teknolojik sistemler ile bazıları ise doğal yollarla yapılır. Ancak kullanılan her yöntemde az da yön bulma hatası görülür. Yön bulma ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Yön Nasıl Bulunur?

Yön bulmak için çeşitli araç kullanılır. Bu araçlar arasında kullanılan en basit yöntem pusuladır. Yön bulmak için kullanılan pusula, yatay bir düzleme koyulur. Pusulanın iğnesi durana kadar beklenir. İğnenin beyaz ya da renksiz ucu güneyi, diğeri ise kuzeyi gösterir. 

Pusula olmadığı zamanlarda başka aletler de kullanılabilir. Saatler ile de yön bulunabilir. Saatin akrebi güneşe doğru çevrilir. Aynı zamanda bir ipin ucuna ağır bir kütle asılır ve ip düşey duruma getirilir. Akrep ile ipin gölgesi çakıştırılır. Saatin 12 işareti ile bu gölgenin ortaya çıkardığı açının açıortayı güney- kuzey hattını gösterir. 

Yıldızlar ile de kolayca yön bulunabilir. Geceleyin tam kuzeyde bulunan ve diğer takım yıldızlarından daha parlak olan yıldız, kutup yıldızıdır. Kutup yıldızına doğru yüzü çevirince ön taraf tam kuzey, arka güneyi gösterir. Sağ doğu, sol ise batıdır. Pek çok kişi tarafından kullanılan diğer bir yöntem ise Güneş'in batış ve doğuş istikametidir. Güneş'in doğduğu yer doğu, battığı yer ise batıyı gösterir.

Yerleşim yerlerinde yön bulmak daha kolaydır. Cami minarelerinin şerefe kapıları kıble yönüne doğru yapılmıştır. Ayrıca karıncalarda yuvalarını rüzgardan korumak için yuva girişlerini güneye doğru çevirirler. Yosunlar da genellikle ağaçların ve taşların kuzeye bakan tarafında oluşurlar.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Paralel Evren Nedir?
Güneş Patlamasının Ardından Dünyanın Dört Bir Köşesinde Görüldü! Peki Kuzey Işıkları Nedir ve Nasıl Oluşur?
Uzay Roketleri Dünya'ya Geri Döner mi?

Popüler İçerikler

Ferdi Tayfur'un Serdar Ortaç'ı Tokatlamasıyla İlgili Olayın Detaylı Anatomisi
Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!
Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı