Yola Çıkmadan Önce Bir Miktar Yürek Yemenizi Gerektiren Dünyanın En Tehlikeli Rotaları

Maceraperestlerin ya da adrenaline doyamayanların en sevdiği aktivitelerden biri, tehlikeli yolculuklar. Dünyada hem oluşumu hem de bulunduğu konum gereği birçok tehlikeyle karşı karşıya kalacağınız pek çok yol mevcut. Bu yollarda her yıl onlarca insan yaşamını yitirse de birçoğu kullanılmak zorunda. Çünkü yerleşim yerlerini ya da iki dağı birbirine bağladığı için iletişimi sağlıyor. Fotoğrafına bakarken bile 'Bu insanlar canına susamış!' dedirten bu yolları dünya gözüyle görmeye cesaret edebilenleri ve bu yollar hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri şöyle alalım. Arkanıza yaslanın, başlıyoruz. :)

1. Skippers Kanyon Yolu - Yeni Zelanda

Yaklaşık 22 kilometreden oluşan bu yol, tek arabanın sığabileceği genişlikte olduğu için yolcularına tehlike oluşturabiliyor. Kanyona ulaşmak isteyenlerin geçmek zorunda olduğu asma köprü ise hem yüksekliği hem de dar olmasıyla nefes kesebiliyor. Sadece fotoğrafına bakmak bile ürkütürken burada yolculuk yapmak zorunda olanları şansın hiç yalnız bırakmaması gerekiyor. Çünkü bu yolda ve asma köprüde size en çok lazım olacak şey bu!

2. D915 Karayolu - Türkiye

Evet, evet, yanlış görmediniz! Listede Türkiye'den de bir rota var. Karadeniz bölgesinde bulunan Of ilçesini ve Bayburt ilini birbirine bağlayan D915 karayolu, 106 kilometreden oluşuyor. Derebaşı virajı olarak adlandırılan 29 tane viraja sahip bu yol, dünyanın en tehlikeli yolu unvanına daha yeni sahip oldu. Hak etmiyor da değil. Çünkü 29 tane virajı aşmak, iyi bir direksiyon hakimiyeti ve sürüş becerisi gerektiriyor.

3. Kuzey Yungas Yolu - Bolivya

Kuzey Yungas diye yazılır, ölüm yolu diye okunur. Yükseklik korkusu olanların, hatta hayatı biraz sevenlerin gitmekten imtina edeceği Kuzey Yungas yolunda her yıl ortalama 250 kişi hayatını kaybediyor. Bu yol, aynı zamanda bisiklet sürücülerinin uğrak noktası. Dolayısıyla hayatını kaybedenler arasında bisiklet sürücüleri de bulunuyor. 600 metre yüksekliğinde bir uçurumun bulunduğu bu yolda yolculuk yapmak, büyük cesaret istiyor. Turist olarak gelenler bir yana, orada yaşayan ve her gün bu yolu kullanmak zorunda olan insanların olduğuna insan inanamıyor.

4. James Dalton Otoyolu - Alaska

James Dalton Otoyolu tam tamına 666 kilometre uzunluğunda. Bu kadar uzun yolun üzerinde sadece üç köy bulunuyor. Bu yolun işlevi de bu üç köyü bir birine bağlamak. Uzun olduğu kadar dar bir yol olan James Dalton'da yolculuk yapmayı planlıyorsanız motosiklet ve bisiklet gibi küçük araçları tercih etmeniz hayati riskinizi azaltabilir. Alaska gibi soğuk ve ıssız bir yolda sıkı giyinmeyi ve yanınıza yiyecek almayı ihmal etmemelisiniz. Zira başınıza bir şey gelse insanların sizi bulması çok zaman alabilir.

5. Guoliang Tüneli - Çin

Yapımında bile çalışanların hayatını kaybettiği bir tünel düşünün. İşte o tünel, Çin'deki Guoliang Tüneli. Bu tünelin inşa ediliş amacı ise bulunduğu kasabanın diğer kasabalarla iletişimini sağlamak. Çünkü iletişimin tek yolu yapıldığı o dağı delmek. Dış dünya ile iletişim kurmak için 1200 metre uzunluğunda inşa edilen bu tünel, 2000 yılında hükümetin uluslararası ziyaretçi kabul etmesiyle adını duyurdu. Onu tehlikeli kılan şey ise 4 metre eni ve 5 metre yüksekliği olması. Çin Seddi'ni inşa eden bir milletin dağı oyup yol yapmasına şaşmamalı.

6. Zoji Geçidi - Hindistan

Himalaya Dağları ve Amid Leh'i birbirine bağlayan 9 Kilometre uzunluğundaki bu geçit, Hindistan'ın önemli dağ geçitleri arasında yer alıyor. Deniz seviyesinden 3500 metre yükseklikte bulunduğu için tahmin edeceğiniz üzere kış aylarında ulaşıma kapanıyor. Yaz ortasında bile geçmenin yürek istediği bu yolun, kış aylarında ulaşıma kapalı olması gayet yerinde bir karar gibi görünüyor ama bu da iki yerleşim yeri arasındaki bağlantının tamamen kopması anlamına geliyor. 21. yüzyılda insanların hâlâ böyle dertlerinin olması ne kadar tuhaf, değil mi?

7. Kolima Yolu - Rusya

Kolima Yolu'nun tamamını olmasa da 90 kilometresini 1932 yılında mahkumlar inşa ediyor. 90 kilometreden sonra yapımını devletin üstlendiği, toplam 21 yılda tamamlanan bu yolu tehlikeli yapansa kış ayları. Genellikle kış aylarında kar yüzünden kapanan yolun kasveti ve karanlığı, yaz aylarında da başka bir alternatif aramaya zorluyor olmalı yolcuları.

8. Peri Çayırı Yolu - Pakistan

İrili ufaklı taşların duvar olduğu, duvarların da yolu oluşturduğu Peri Çayırı Yolu, yolcularını her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Arabayla bir noktaya kadar gidilebilen bu yolun devamını yaya olarak geçmeniz ya da yolun tamamını bisiklet gibi küçük araçlarla kat etmeniz gerekiyor. Bu nedenle Peri Çayırı Yolu, 16.2 kilometre boyunca size bildiğiniz tüm duaları okutturabilir.

9. BAM Yolu - Sibirya

Bu yoldan geçmek, gerçekten bam telinize dokunup sizi gerim gerim gerebilir. BAM Yolu, çakıl taşlarından oluşuyor. Ama bu yolu tehlikeli yapan şey, çakıl taşları değil. Hem hava şartları hem de epeyce deforme olmuş tahta köprüleri ziyaretçiler için tehlike barındırıyor. Yine de maceraperestlerin uğrak noktası olmayı başarıyor. Adrenalin severlerin geçmekten zevk alacağı tahta köprüler, bir gün tamir edilirse bu yol üzerindeki tehlike azalır mı bilinmez ama en azından köprüden geçiş bir nebze olsun güvenli hale gelebilir.

10. Gois Geçidi - Fransa

Denizi ve kıyıya vuran dalgaları izlemeyi seven romantikler, Gois Geçidi'ni sevebilir ama iki saatliğine! Günün geri kalanında bu geçidi kullanmak pek mümkün değil; çünkü yol, sular altında kalıyor. 4,5 kilometreden oluşan bu yoldan geçmeden önce okyanusun ne zaman gelgit yapacağını kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer kontrol etmeden giderseniz kendinizi okyanus suyunun pek de şefkatli olmayan kollarında bulabilirsiniz.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Yanardağ meraklıları buraya: İtalya'dan Bali'ye, İşte Dünya Gözüyle Görebileceğiniz Aktif Yanardağlar
Tatil Dönemi Hiç Biter mi? Bazıları Vizesiz Gidilebilen, İki Günde Gezebileceğiniz Yerler de Var!
Avrupa ve Amerika'da Çok Ünlüler: Herkesi Heyecanlandıracak Muhteşem Dönme Dolaplar!

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi