Yoksulluk Döneminde Fabrikaların Un Çuvallarını Çiçekli Üretmesinin Altında Yatan Etkileyici Hikaye

Büyük Buhran dönemi dünya tarihine damgasını vuran bir ekonomik krize sahne oldu. 1929 yılında başlayan dünya ekonomik bunalımında birçok insan yiyecek ve içecek bulmakta bile zorlanıyordu. Peki bu zor zamanlarda neler yaşandı? Tam da bu süreçte un fabrikalarının geliştirdiği yenilikçi bir çözüm bu dönemin hikayesini değiştirdi: renkli desenli un çuvalları.

Kaynak

Kaynak

Sosyal medyada görseldeki bu fotoğrafı ve geçmişte bir dönem fabrikaların kadın ve çocuklar için un çuvallarını giyilebilir şekilde ürettiğini belki duymuş ve görmüşsünüzdür. İşte şimdi gelin bu hikayeye detaylarıyla bakalım:

Dünya Ekonomik Bunalımı tarihin en büyük ekonomik krizlerinden birini temsil ediyor. Bu dönemde birçok insan yiyecek ve giyecek bulmakta zorluk çekiyordu. Yoksulluk aileleri hayatta kalma mücadelesi vermeye zorladı.

Un fabrikaları yoksul kadınların un çuvallarını çocuk kıyafetlerine dönüştürdüğünü fark edince harekete geçti. Düz beyaz çuvallar yerine, renkli desenlerde, çoğunlukla çiçek motifleriyle süslenmiş un çuvalları üretmeye başladılar. Böylece bu çuvallar sadece gıda ambalajı olmaktan çıkarak hayat kurtarıcı birer giysi haline geldi.

Üzerindeki eğlenceli çizimler çocukların seveceği türden tasarımlardı ve bu desenler yıkanmasına rağmen asla çıkmıyordu. 3.5 milyon kadın ve çocuğun bu çuvallardan yapılmış giysiler giydiği tahmin ediliyor.

Yani un çuvalları zorunluluktan doğan bir moda yaratmıştı.

Sadece bu da değil: Fabrikalar un çuvallarının üzerine bu çuvalları nasıl kıyafete dönüştürebileceklerine dair talimatlar da basmaya başladılar. Bu kadınların yaratıcılığını destekleyen bir adım olarak kayıtlara geçti.

Tabii bu talimatlar silinebilir mürekkeplerle yazıldığı için yıkandıktan sonra silinebiliyordu.

Zaman içinde un fabrikaları unları çuvallarla vermekten vazgeçip kağıt poşetlerde satmaya başladı. Böylece un çuvallarından yapılan kıyafetlerin dönemi sona erdi.

Bu ilham verici hikaye de hayatta kalmanın ve dayanışmanın güçlü bir sembolü olarak tarihteki yerini aldı. Böyle bir dayanışma ruhu her dönemde olsa keşke değil mi?

İlginizi Çekebilir:

Marketlerdeki Alışveriş Arabalarının İlginç ve Reddedilişle Başlayan Hikayesi
Arabistanlı Lawrence Tarafından Pusuya Düşürülen ve 105 Yıldır Arap Çöllerinde Yatan Osmanlı Treninin Hikayesi
Osmanlı Tarihinde Bir Efsane: Canlı Canlı Gömülen Padişah I. Mahmud'un Hikayesi

Popüler İçerikler

Arka Sokaklar, Narin Güran Olayını İşleyerek İzleyiciden Tam Not Aldı
Adalet Bakanı Tunç ve AK Parti'den Yenidoğan Çetesi İçin Açıklama: "Devlet Bebeklerin Ölmesine İzin Vermez"
Fethullah Gülen 83 Yaşında Öldü