Yoksulluk Bazen 'Domuz Gribi'nden Daha Tehlikeli Olabilir!

Son birkaç gündür ulusal gazete ve televizyonlar 'Domuz Gribi' haberleriyle dolu. İster istemez insanın yüzünde -tıpkı varlığından rahatsızlık duyulan bir tanıdık ile karşılaşıldığında beliren- sevimsiz bir ifade oluşuyor. Haberleri veren televizyonlar hiç vakit kaybetmeden konunun uzmanlarından görüş almaya başlıyorlar. 'Efenim domuz gribinden korunmanın yolları...' diye başlayan cümleleri uzun uzun burada yazmaya gerek yok. Çünkü neredeyse bu reçeteler tüm hastalıklar için aynı. Nasıl mı?

Ne diyorlardı, hijyen kurallarına, iyi beslenmeye ve stresten uzak yaşamaya özen göstereceksiniz... İyi de bunlar nasıl olacak?

1. Önce Yapılması Gereken Harcamalara ve Bunların Tutarlarına Bir Bakalım

Hastalıklardan korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi büyük. Peki bunun maliyeti nedir?

  • Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 1.307,55 TL'dir.

Sadece beslenmekle olmuyor. Önce kafayı sokacak bir barınak ve diğer kalemler de var...

  • 4 kişilik bir ailenin, gıda harcaması ile birlikte; giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapması zorunlu diğer harcamalarının toplam tutarı ise 4.259,13 TL

Buna göre, 4 kişilik ailenin açlık sınırı 1.308 TL, Yoksulluk sınırı ise  4.259 TL olmaktadır.

2. Peki Ya Halkın Durumu?

  • Sür­dü­rü­le­bi­lir kal­kın­ma gös­ter­ge­le­ri­ne gö­re  nü­fu­sun yüz­de 59’u maddi yok­sun­luk için­de ya­şı­yor.

  • Türkiye’nin 'yoksul sayısı' 29 milyon kişi!

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de çalışan nüfusun 4 milyon 970 bin 737'si asgari ücretli.

  • Kayıt dışı çalışanlar hesaba katıldığında bu rakamın 15 milyona ulaştığı iddia ediliyor.

  • 2002 yılında vatandaşların bankalara olan borçları  6,6 milyar lira iken, Şubat 2015 itibariyle 357 milyar lirayı aştı.

  • 2014 yılı sonu itibariyle 2 milyon 919 bin kişinin tüketici kredisi, kredi kartı ya da her ikisini birlikte ödeyemediği için kara listeye alındı.

  • Vatandaşların yüzde 78'i evden uzakta bir hafta tatilin giderlerini karşılayamıyor.

3. Manzara Buyken, Halka Önerilen Domuz Gribi vb. Hastalıklardan Korunma Reçetelerine Bir Bakalım

Uzmanlar ne diyordu: 'Eğer bağışıklığınızı güçlü tutarsanız domuz gribine karşı daha dirençli olursunuz. Uykunuza, istirahatınıza, stresten uzak yaşamaya ve beslenmenize dikkat etmeniz, fırsat buldukça temiz havada yürümeniz faydalı olabilir...'

4. İstirahat Etmesine Edecek Ama Nasıl?

  • 2011 yılı verilerine göre: Türkiye'de çalışanlar yılda ortalama 1877 saati işte geçiriyor. OECD ortalamasının 1776 saat olduğu göz önüne alındığında; Türkiye'de çalışanların OECD ortalamasından 101 saat daha fazla çalışmak durumda kaldığı ortaya çıkıyor.

5. Bir de Uykuya Dikkat Edecektik..

  • MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Uyku ve Epilepsi Birim Başkanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz'ın öncülüğünde, 12 büyükşehir, 50'den fazla büyük ilçe ve 150 beldede 5200 denekle gerçekleştirilen ankete göre: Türkiye nüfusunun yüzde 80'ni hayatının bir döneminde uyku problemi yaşıyor.

6. Stresten Uzak Yaşamak mı?..

  • Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı istatistiklere göre: 2009 yılında Türkiye genelinde 3 milyon 21 bin 361 kişi psikolojik rahatsızlıklar yüzünden doktora başvururken bu sayı 2013 yılında 3 kat artarak, 9 milyon 163 bin 101’e yükseldi.

7. Ağaç Gören Haber Versin de Şöyle Ciğerlerimize Temiz Hava Çekelim

  • İstanbul'un Kuzey Ormanları köprü ve havalimanı tehdidi altında

İstanbul'un 535 bin hektarlık yüzölçümünün 240 bini ormanlık alan ve bu alanın büyük kısmı, şehrin kuzeyinde yer alıyor. Kentin bu kalan son ormanlık alanında 3. Havalimanı ve 3. Köprü ile yıkım başlamış durumda. 3. Havalimanı'nın ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecindeki şaibeler yargıya intikal etti, 3. Köprü ise 2013 itibarıyla ÇED muafiyeti aldı.

  • Belgrad ormanı Muhafaza Ormanı statüsünden çıktı

Kanuni Sultan Süleyman döneminden bu yana kanunen koruma altında olan Belgrad ormanı, 2011 yılında Muhafaza Ormanı statüsünden çıkarılıp 9 ayrı tabiat parkına dönüştürülerek orman alanı içindeki yapılaşma kanunen kolaylaştırıldı.

  • İğneada'daki Longoz Ormanları nükleere kurban edilebilir

3. nükleer santral için gösterilen alan olan İğneada'daki Longoz Ormanları, önceden daha hassas koruma statüsü olan 'tabiat koruma alanı' sınıfındayken, sonradan milli parka dönüştürüldü. Tabiat Koruma alanlarında bilim ve eğitim dışında hiçbir yapıya izin verilmemektedir. Oysa Milli Park Statüsünde 'kamu yararı' görülen yapılaşma söz konusu olabilir.

Mersin'de kurulması planlanan nükleer santral sahasındaki çalışmalarla ilgili bilirkişinin hazırladığı rapor, çalışmaların yürütüldüğü alanların bir kısmının izin alanının dışında kaldığını ve bu alanın 5265 m2'lik kısmının orman arazisi olduğunu ortaya koydu.

  • Sinop'ta 1051 hektarlık orman alanı Enerji Bakanlığı'na verildi

Orman Bakanlığı, Sinop Nükleer Santral projesi için 1051 hektarlık orman arazisini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na verdi. Sinop Nükleer Karşıtı Platform'un verdiği bilgilere ve paylaştığı fotoğraflara göre bölgede 2013 Mayıs ayından beri büyük bir orman kıyımı yaşanıyor.

  • Bartın'da termik santral planı doğal orman alanında

Bartın'da planlanan Hema Entegre Termik Santrali; toplam 380 hektarlık doğal orman alanları üzerine kurulmak isteniyor.

8. Geldik Zurnanın Zırt Dediği Yere. Yani Beslenmeye!

Uzmanlara göre 'Domuz Gribi'nden korunmak için beslenmemize de dikkat etmemiz gerekiyordu. Bu fotoğraf az önce çekildi. Yani fiyatlar çok taze. Şimdi içinizden bazıları 'ama bunlar organik' ürünler diye atlayabilir. Evet öyleler. İyi de bunları yemek herkesin hakkı değil mi?

9. Ohh Maşallah...

12 liraya limon, 17 liraya armut alanın ölmek için 'Domuz Gribi'ne ihtiyacı mı olur? Miss gibi kalp krizi dururken..

10. Bol Bol Protein Tüketelim!

ABD Gıda ve Tarım Politikası Araştırma Enstitüsünün 'Dünya Tarım Görünümü 2012' Raporu ve Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-Bir) verilerinden yapılan derlemeye göre:

  • Türkiye'de yaşayan kişiler günlük ortalama 89,3 gram et tüketebildi. Bu miktar ABD'lilerde 298,3 gram, AB vatandaşlarında ise 211,2 gram oldu

İs­viç­re mer­kez­li ban­ka Cre­dit Su­is­se­’nin ha­zır­la­dı­ğı “Kü­re­sel Ser­vet Ra­po­ru­’na­” gö­re:

  • Türkiye'de vatandaşların yüzde 54'ü düzenli biçimde  et, balık, tavuk yiyemiyor. Yüzde 54, yaklaşık 41 milyon kişiye tekabül ediyor.

11. Hadi Organikleri Geçelim..

Madem biz organik meyve, sebze yemeye layık insanlar değiliz, o halde çarşıdaki, pazardaki fiyatlara bakalım.. Bu arada bazı ürünlerin fiyatlarının tabloda bulunan rakamlardan daha yüksek olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Çünkü kimi ürünlerde fiyatlar neredeyse günlük olarak değişiyor.  

Yapılan son zamlarla: Yeşil fasulyenin fiyatı 20 lirayı bulurken, kilosu 8 liraya kadar yükselen domates taneyle satılmaya başladı. Acı biber 10, mandalina ise 8 liraya kadar tezgahlarda kendine yer buldu.

12. Şimdi En Başa Dönelim ve Bir Hesap Yapalım

Ne demiştik: 

  • Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 1.307,55 TL'dir.

Açalım... 

Yukarıdaki rakama şöyle ulaşıyoruz

  • Yetişkin bir kadının yapması gereken günlük harcama tutarı 10,67 TL 

  • Yetişkin bir erkek için 11,52 TL, 

  • 15-19 Yaş erkek çocuk için 12,21 TL, 

  • 4-6 yaş bir kız çocuğu için 8,37 TL  

Buna göre 4 kişilik bir hanenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken günlük gıda harcaması 42,77 TL

Şimdi şu soruyu soralım, ' Sahi asgari ücret ne kadardı...'

Not: Bu hesaplamalar kalori ihtiyacına göre yapılmıştır. Buna göre yetişkin erkek için 3500, yetişkin kadın için 2300, 15-19 yaş grubundaki erkek çocuk için 3200 ve 4-6 yaş grubundaki çocuk için 1600 kalorilik liste baz alınmıştır.

13. Grip Geçer Yoksulluk Kalır..

Bugün Sağlık Bakanlığı adına 'Domuz Gribi' ile ilgili açıklama yapan uzmanlar: Salgın tehlikesi olmadığını ve grip mevsiminin de bir aya kadar son bulacağını bildirdiler. Olabilir...

Ne var ki halk sağlığına 'Domuz Gribi'nden daha çok tesiri olan başka unsurlar var. Yukarıda sunduğumuz bilgiler, çeşitli istatistik çalışmalarının ve haberlerin yansıttığı Türkiye manzarasından kesitlerdir. Hata olabilir. İnanmaya da bilirsiniz...

Ancak hepimiz sokağa çıkıyoruz. Sokakta sadece insanların yüzlerine bakarak bile, olumlu ya da olumsuz giden şeylere dair bir fikir edinebilirsiniz. 

Başlık sorumuza geri dönersek; uzmanların domuz gribi vb. hastalıklarla ilgili önerileri şüphesiz faydalıdır. Zaten onları eleştirecek bir konumda değiliz. Yalnız halkın önemli bir bölümünün de bu önerilere kolay kolay uyamayacağının da bilincinde olmak gerekir. Yoksulluk bir sorundur. Yoksul insanlara sorarsanız, en büyük sorundur...

Hijyen konusuna değinmedik. Çünkü o hususta ne denli bilinçli bir toplum olduğumuzun zaten herkes farkındadır..!

Takdir siz okuyucuların...

Kaynaklar:

TÜRK-İŞ - ŞUBAT 2015

AÇLIK ve YOKSULLUK SINIRI

http://www.teksif.org.tr/subat-2015-aclik-ve-yoksulluk-siniri-1308-tl_icerik_10248-1.html

http://www.disk.org.tr/2014/12/disk-ar-aclik-siniri-1283-yoksulluk-siniri-4057-tl/

http://www.aktifhaber.com/turkiyede-yoksul-sayisi-29-milyon-oldu-1069443h.htm

http://www.sozcu.com.tr/2013/ekonomi/asgari-ucretle-calisan-sayisi-239738/

http://www.sozcu.com.tr/2014/ekonomi/akp-iktidarinda-41-milyon-vatandas-ete-hasret-kaldi-658578/

http://www.dunyabulteni.net/haber/248326/en-fazla-calisma-saati-turkiyede

http://www.sozcu.com.tr/2015/ekonomi/vatandas-borc-bataginda-af-kacinilmaz-765239/

http://www.teis.org.tr/index.php/2014/08/20/ruh-sagligimiz-bozuldu-ankarali-ya-sert-yapma/

http://www.gazetecileronline.com/newsdetails/15935-/GazetecilerOnline/vahim-gercek-43-milyon-kisi-siddetli-yoksunluk-ici

http://www.zaman.com.tr/ekonomi_zamsiz-gida-urunu-kaldi-mi_2282440.html

http://www.arkitera.com/haber/20395/greenpeace--yatirim-icin-binlerce-hektar-orman-yok-ediliyor

http://anasayfahaberleri.com/Sebze-Fiyatlari-Uctu-Zamlar-Devam-Edecek-mi/1843

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”