Yoksa Abartılıyor mu? Sağlıklı Olmak İçin Gerçekten Günde 10 Bin Adıma mı İhtiyacımız Var?

Günde en az 10 bin adım atmalıyız diye öğrendik. Peki neden? Nedenini sorgulamadan inandığımız şeylerden yalnızca biri bu. En azından faydalı. Elbette günde 10 bin adım atmak sağlığımız için faydalı olacaktır. 

Peki bu gerçekten gerekli mi? Yoksa bu sadece bir pazarlama stratejisi mi? Hepimize kodlanan 'günde 10 bin adımın' çıkış noktası gerçekte ne? Sağlıklı olmak için gerçekten en az 10 bin adım mı atmalıyız? Hepsi ve daha fazlasını sizin için araştırdık.

Yeni bir yıla girdik ve her yıl olduğu gibi bu yeni yılda da kendimize sözler verdik.

En çok verilen sözlerden biri de malum kilo vermek, sporu hayatımıza katarak daha sağlıklı yaşamaya başlamak.

İtiraf ediyorum benim de bu yeni yılda hedeflerimden biri bu. Bunun için en kolay ve keyifli yol ise yürümek.

Yürümek denince de hedef belli: Günde 10 bin adım! Hiç spor yapmayan biri için 10 bin adımla başlamak çok korkutucu gelebilir.

10 bin adımı tamamlayamayınca da yaşanan moral bozukluğu ve motivasyon düşüklüğü de cabası.

Sizi rahatlatacak bir haberimiz var. 10 bin adım atmak yerine normalde attığınızdan birkaç bin adım fazla atmanız bile size iyi gelecektir.

Hiç hareket etmeyen birinin günde 4 bin adım atmaya başlaması bile sağlık açısından oldukça faydalı olacaktır. Kendinizi 10 bin adım hedefine yönlendirip başarısız hissetmektense, sürdürülebilir bir adım sayısı ile hayat stilinizi değiştirmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Yapılan bir araştırmaya göre, yaşı ileri olan kişilerin günde 4 bin 400 adım atması, sağlıklı ve uzun bir yaşam için yeterli.

Peki daha genç olanlar için adım sayısı nasıl olmalı? Bunun için de araştırmalar gösteriyor ki 8 bin adım genç bir birey için gayet yeterli.

Elbette daha fazla yürümenin bir sakıncası yok. Ama burada üzerinde durmak istediğimiz konu, 10 bin adım için aslında kendinizi zorlamanıza gerek olmadığı.

Ekim 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre günde 8 bin 200 adım atmanın; obeziteye, uyku apnesine, reflüye ve depresyona karşı koruma sağladığı ortaya konuyor.

Peki madem öyle bize neden 10 bin adım olarak dayatıldı diye düşünüyor olabilirsiniz. Bunun nedeni de aslında tamamen bir pazarlama stratejisi.

1965 yılında Japonya'da Yamasa Clock tarafından üretilen bir pedometre. Her şeyi başlatan ünlü isim o: Manpo-kei!

Japonya'da üretilen Manpo-kei isimli pedometrenin kelime anlamı '10 bin adım ölçer' ve işte 10 bin adım da tam olarak bu pedometre ile hayatımıza giriyor.

Bu pedometreye özellikle '10 bin adım ölçer' anlamına gelen 'Manpo-kei' ismi veriliyor ve bu da yıllar geçtikçe, dünya genelinde 'günlük atılması gereken adım hedefi' olarak kalıyor.

Bu yüzden sağlıklı olmak için 10 bin adım hedefine yönelmek yerine, daha çok hareket etmeye yönelmek en doğrusu. Çocuklarınızla hareketli oyunlar oynamak, evi temizlemek, asansör yerine merdiven kullanmak gibi gün içerisinde alışkanlık haline getirebileceğimiz aktivitelerle daha sağlıklı ve uzun bir yaşama kavuşabiliriz.

Ulster Üniversitesi'nde egzersiz ve sağlık profesörü Marie Murphy de bu konuya parmak basan araştırmacılardan biri olmuş. 

10 bin adım atmayı takıntı haline getirmek yerine, farklı egzersizler yapabilir, futbol oynayabilir, çocuklarınızla oyunlar oynayabilirsiniz.

Önemli olanın 10 bin adım atmak değil, hareketsiz kalmamak olduğunu bilmenin güveniyle, keyifle yapacağınız yürüyüşleriniz olsun.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bir Göz Korkutma Aracı Olarak Yüzyıllardır Var Olan Etek Kaldırma Hareketi: Anasyrma
Saatler Niye Saat Yönü Dediğimiz Yönde Hareket Eder?
Tarihin En Korkunç Diktatörlerinden Yamyam Lider Bokassa'nın Hayat Hikâyesi

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi