YKS'ye Girecek 2,5 Milyon Öğrenciyi Bu Yıl Hangi Değişiklikler Bekliyor?

Öğrencilerin koronavirüs salgını nedeniyle ertelenmesini istediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) çok az bir zaman kaldı. Bu yılki sınavda bir defaya mahsus olmak üzere bazı değişiklikler yapıldı. Baraj düşürüldü, sınav süresi uzatıldı. Ancak öğrenci ve veliler hâlâ endişeli.

Yaklaşık 2,5 milyon öğrencinin gireceği YKS, tüm eleştirilere rağmen 27 ve 28 Haziran'da gerçekleştirilecek. Salgın nedeniyle temmuz ayına ertelenen sınavın daha sonra yeniden haziran ayına alınması öğrencilerin tepkisine yol açtı.

Peş peşe gerçekleşecek MSÜ, LGS ve YKS'nin ertelenmesini isteyen öğrenciler, seslerini sosyal medyada başlattıkları kampanyalarla duyurmaya çalıştı. 👇

İkinci Dalga Beklenirken... YKS'ye Girecek Öğrencilerin #SınavHayatÇalmasın İsyanı Gündemde

MSÜ (Milli Savunma Üniversitesi) sınavına giren bir öğrencide virüse rastlanması, LGS'de (Lise Geçiş Sınavı) ise öğrenci ve velilerin 'sosyal mesafesiz' görüntüleri komuoyunda tepki çekti.

Normalleşmeye Hazır mıydık? Kocaeli'de Sınava Giren Öğrencide Korona Çıktı, Öğrenciler Karantinaya Alındı

İtirazlara rağmen sınav tarihine ilişkin bir değişiklik yapılmadı.

Salgının Gölgesinde LGS: Sosyal Mesafe Unutuldu, Okul Önlerinde İzdiham Oldu

Salgın nedeniyle YKS'de yapılan değişikler 👇

Geçmiş yıllara göre bu yıl öğrencilerin karşılaşacağı değişiklikler şöyle;

  • TYT'de geçen yıl verilen 135 dakikalık süre, yalnızca bu yıl için 30 dakika daha ilave edilerek 165 dakikaya çıkarıldı. 

  • Merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla 170'e çekildi. 

  • 2020-YKS’de adaylar yüz yüze eğitim gördükleri konulardan sorumlu olacaklar, 12.sınıfın ikinci dönem konularından soru sorulmayacak.

Hangi oturumlar yapılacak?

YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 27 Haziran Cumartesi günü saat 10.15’te başlayacak ve adaylara 165 dakika süre verilecek.

  • TYT'de Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde tarihten 5, coğrafyadan 5, felsefeden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5'er olmak üzere toplam 20, temel matematik testinde 40, fizikten 7, kimyadan 7 ve biyolojiden 6 sorunun yer aldığı fen bilimleri testinde de 20 soru yöneltilecek.

  • İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 28 Haziran Pazar günü saat 10.15'te başlayacak ve 180 dakika sürecek. AYT'de 'Türk dili ve edebiyatı- sosyal bilimler-1' testi 40 sorudan oluşacak. Bu testte adaylar, Türk dili ve edebiyatından 24, tarih-1'den 10, coğrafya-1'den 6 soru yanıtlayacak.

  • AYT'nin 'sosyal bilimler-2' testi 40, matematik testi 40, fen bilimleri testi de 40 sorudan oluşacak. Sosyal bilimler testinde tarih-2'den 11, coğrafya-2'den 11, felsefe grubundan 12, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe sorularından 6 soru yer alacak. Fen bilimleri testindeki dağılım ise fizik 14, kimya 13 ve biyoloji 13 soru şeklinde olacak.

  • Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise 28 Haziran'da 15.45'te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak sınavda toplam 80 soru yer alacak.

Öğrencilerin kesinlikle unutmaması gereken noktalar 👇

  • Adayların sınav saatinden en az bir saat on beş dakika önce sınav binalarında hazır olması gerekiyor. 

  • Adaylar, sınavın sabah oturumlarında 10.00, öğleden sonra oturumlarında saat 15.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacak.

  • T.C. kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası, fotoğraf bulunmayan adaylar için İl/İlçe nüfus müdürlükleri sınav günleri açık bulundurulacak.

Salgın için hangi önlemler alınacak?

  • YKS'nin her oturumunda, koronavirüs önlemleri kapsamında adaylara sınav binası girişlerinde görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtılacak. 

  • İsteyen adaylar, dezenfektanlarını yanlarında getirebilecek. 

  • Sınav görevlilerine de maske ve dezenfektanla birlikte lateks eldiven dağıtılacak. 

  • Adaylar ve görevliler maske ve/veya siperlikleri ile de gelebilecek. 

  • Bilim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda adaylar sınav salonuna geçip sırasına oturduktan sonra isterlerse sınav süresince maskelerini çıkarabilecek. Ancak görevliler maskelerini çıkarmayacak.

  • Okul bahçelerindeki yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için adaylar ve sınav görevlileri dışında hiç kimse okul bahçelerine alınmayacak. 

  • Adaylar sınav binalarına girişte ve sınav bitiminde binadan çıkışta, sosyal mesafenin korunması için sınav görevlileri tarafından yönlendirilecek.

Kovid-19 durumu olanlara ne olacak?

Kovid-19 durumu olan adaylar tüm sınav merkezlerinde hazırlanan yedek binalarda ayrı salonlarda sınava alınacak.

Tanı konulmuş adaylar, tedavisi bitip karantina sürecinde olan adaylar, Kovid-19 vakası ile teması bulunup karantina sürecinde olan adaylar ve Kovid-19 şüphesi olan adayların sınavdan önce bu durumlarını ÖSYM Başkanlığına iletmeleri gerekiyor.

Bu durumdaki adaylar yedek sınav binalarında ayrı salonlara atanacak, yeni atandıkları bu binalarda ayrı salonlarda sınava girecekler, ilk atandıkları sınav binasına gitmeyecekler.

Eğitim yazarı Abbas Güçlü'den öğrencilere tavsiyeler 👇

  • 'Ders çalışmayı artık tümüyle kesin.

  • Mümkün olduğunca sınav ve korona konularında konuşmayın.

  • Nezle, grip gibi basit hastalıklar da olsa yakalanmamaya özen gösterin.

  • Mümkün olduğunca dışarıda yemek yemeyin, midenizi bozmayın!

  • Eyvah geride kalacağım diye panik olmayın, çünkü diğer adaylarında sizden farkı yok! Onlar da aynı telaşın içerisinde!

  • Konuları yetiştiremedim diye tasalanmayın, ne kadar çalışırsanız çalışın hep eksik vardır!

  • Siz bu sınava şampiyon olmak için değil istediğiniz fakültede okumak İçin giriyorsunuz.

  • 200'ü aşkın üniversite ve 800 bin civarında üniversite kontenjan var. İlle de üniversiteli olmak istiyorsanız, mutlaka olursunuz ama seçici olun!

  • İkinci ya da üçüncü kez giriyorsanız, bu artık son olsun deyip, elinizden geleni yapın, gerisi gelecektir!'

Güçlü,  velilerin MSÜ ve LGS'de sosyal mesafeye dikkat etmediklerini hatırlattı ve 'Eğer çocuklarının geleceklerini ciddiye alıyorlarsa, ne olur, açıklanan tüm kuralları harfiyen yerine getirsinler.' ded.

AA ve Eğitim Ajansı

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
25.06.2020

En önemlisi öğrencilerin erkenden yola çıkmaları gerekiyor. Her sene sınava geç kalanlar oluyor. Yolda herhangi bir aksilikle karşılaşılabileceği göz önünde bulundurularak erkenden yola çıkılması çok önemli. Mühim olan öğrencinin emeğinin sırf bir geç kalma yüzünden boşa gitmemesi. Artık şu gerçeği kabul etmek gerekiyor: Bu sistem, sınava geç kalanı (5 dk bile olsa) affetmiyor.

25.06.2020

Artık bitsin ya

26.06.2020

Bindik bir alamate gidiyoz Kıyamete Amanin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ