YKS İstatistikleri Açıklandı: 'Sonuçlar Felaket, Ortalama Yerlerde Sürünüyor'

ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarını açıkladı. Tercihler 7-14 Ağustos arasında yapılacak. İstatistikleri yorumlayan uzmanlara göre ortalamalar yerlerde sürünüyor, özellikle fen ve matematikte başarısızlık diz boyu... 

Detaylara bakalım...

📢 Dikkat! Bir sorunun yanıtı değişti

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 30 Haziran ve 1 Temmuz 2018 tarihlerinde uygulanan 2018-YKS'ye ait değerlendirme işlemleri tamamlandı.

Adaylar, sınav sonuçlarına ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden TC kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilir.

ÖSYM tarafından yayımlanan 2018-YKS Sonuçları Ön Değerlendirme Raporu'na göre, TYT'ye başvuran 2 milyon 381 bin 412 adaydan, 2 milyon 260 bin 273'ünün sınavı geçerli sayıldı.

Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) başvuran 2 milyon 19 bin 564 adaydan 1 milyon 877 bin 568'inin sınavı, Yabancı Dil Testi'ne (YDT) başvuran 131 bin 423 adaydan da 109 bin 593'ünün sınavı geçerli kabul edildi.

TYT'ye giren adayların yüzde 83,06'sı AYT'ye, yüzde 4,85'i ise YDT oturumlarına katıldı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın Yabancı Dil Oturumu'nun İngilizce Testi'nde (2018-YKS YDT) yer alan 41 numaralı soru için 'C' olarak ilan edilen doğru cevabın 'D' olarak düzeltilmesine karar verildi.

📌 Temel Yeterlilik Testi'nde, sözel, sayısal ve eşit ağırlık puan türlerinde sadece birer, dilde ise 5 aday 500 puan aldı.

Ortaöğretim Başarı Puanı'nın 0,12 ile çarpılarak sınav puanına eklenmesiyle elde edilen puanlara göre, TYT'de 18, sözelde 1, sayısalda 51, eşit ağırlıkta 3 ve dilde 7 aday, 550 ve üstünde puan aldı.

TYT'de sınavı geçerli olan 2 milyon 260 bin 273 adayın testlerdeki ortalama doğru cevap sayıları şöyle:

  • Türkçe 40 soruda 16,179 ortalama, 

  • Sosyal bilimler 20 soruda 6,003 ortalama, 

  • Temel matematik 40 soruda 5,642 ortalama, 

  • Fen bilimleri 20 soruda 2,828 ortalama.

AYT'ye girip sınavı geçerli kabul edilen 1 milyon 877 bin 568 adayın ortalama doğru cevap sayıları ise şu şekilde 👇

  • Türk dili ve edebiyatı 24 soruda 4,743 ortalama, 

  • Tarih-1 10 soruda 1,617 ortalama, 

  • Coğrafya-1 6 soruda 2,271 ortalama, 

  • Tarih-2 11 soruda 1,465 ortalama, 

  • Coğrafya-2 11 soruda 2,856 ortalama, 

  • Felsefe grubu testinde 12 soruda 2,017 ortalama, D

  • Din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe grubu testinde 6 soruda ortalama 2,098,

  • Matematik 40 soruda ortalama 3,923, 

  • Fizik 14 soruda 0,467 ortalama, 

  • Kimya 13 soruda 1,109 ortalama, 

  • Biyoloji 13 soruda 1,669 ortalama.

Milliyet gazetesi yazarlarından Abbas Güçlü sonuçları "tam bir felaket" olarak yorumladı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

egitimajansi.com'da YKS sonuçlarını yorumlayan Güçlü'nün değerlendirmesinden öne çıkan başlıklar şöyle:

'Üniversite sınav sonuçlarına baktığımızda Türkiye ortalamaları yerlerde sürünüyor. Fen ve matematik başta olmak üzere adeta tüm derslerde başarısızlık diz boyu. Türkçede bile Türkiye ortalaması yüzde 50'nin altında.'

Peki kaç aday sıfır çekti, kaç aday TYT ve AYT'de 180 barajını aşamadı?

Güçlü bu konuya şöyle açıklık getiriyor:

'ÖSYM eskiden bu rakamları açıklardı, belli ki, durum çok vahim, bu yüzden baraj altı kalan yani tercih yapamayacak durumda kalan ve sıfır çeken adayları açıklamadı ama açıklanan istatistiklerin satır aralarında, bunları da yakalamanız mümkün!..

Bu yıl TYT'ye 2 milyon 260 bin 273 aday girdi.

Peki ne kadarı 180 barajını aştı?

Sadece ve sadece bir milyon 299 bin 378 kişi

160 barajını aşan aday sayısı ise bir milyon 609 bin 392 aday.

Yani özellikle 180 barajında çok hem e çok fire var!..'

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Eğitim konusunda köşe yazıları ve haberleriyle tanıdığımız gazeteci Pervin Kaplan ise sonuçlar hakkında şu yorumda bulundu:

'Fizikte çakılıp, matematik sorularında döküldüler. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sonuçları adayların “başarılarını” gösterdi. Sınavın tek bir testinde bile yüzde 50 başarı oranı yakalamadı. Fizik ise YKS’nin en kötü sonuçlarından birine sahip. Bu testte başarı oranı yüzde 3.33 oldu.'

Tercihler, 7-14 Ağustos tarihlerinde yine Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden alınacak.

Tercih bildirim işlemi tamamladıktan sonra ‘Tercih Süresi' içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabilecek. 

Tercih işlemi tamamladıktan sonra ‘Tercih Süresi' içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinin mutlaka kontrol edilmesi ve yazıcıdan tercih listesinin dökümünün alınması gerekiyor.

📌 #yks2018 sosyal medyanın gündeminde

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
YORUMLAR
31.07.2018

Yeni nesilin neden bu kadar suçlandığını anlamadım. Bu gençler daha 18 yaşında. Ülkenin kaderini tayin eden, dolaylı olarak eğitim sistemini belirleyen sizsiniz. Bu gençleri yetiştiren ana, baba sizsiniz. Kitap okumayı aşılamayıp çocukların elinde kitap yerine telefon olmasının sebebi öğretmenler yani sizsiniz. Üniversite bitirip atama beklemesinin, işsiz kalmasının sebebi de sizlersiniz. Bu durumun belki de en az payı bu gençlerde. Eğer bir sorumlu arıyorsanız kendinize bakın.

neresi doğru ya o gençlerdik bizde bizim zamanımızda da dikkat dağıtıcı çok şey varken çalıştık kazandık o zaman da çalışmayan kazanamıyordu şimdi de kazanamıyor ben burda sisteme bok bulmuyorum açıkcası kaç sene sonra ilk defa gene sınava girdim ve elektrik elektronik mühendisliğini gidebiliyorum ikinci öğretim çünkü çok üniversite var ve hedefinize ulaşmak daha kolay tek yapmaları gereken kıçlarının üstüne oturup 1 yıl ders çalışmak olan insanların bunu yapmayıp ki bunu yapması gerektiğini çokta iyi bilen insanlar bunu yapmayıp sistemi suçlaması kabul edilemez bence 1 milyon 600 küsür bin insanın barajı geçememesindeki sorunu kendisinde araması lazım bugünün insanın sorunu bu çok rahata alışmış ve başksını suçlayarak kurtulabileceğini sanıyor benim zamanımda öss birincisi harrandan çobandı doğru düzgün bir okul hayatı ve kalıcı öğretmeni olmamıştı. Ama adam köpek gibi çalışarak bu açığı kapamıştı. Sizlere tavsiyem budur

31.07.2018

sınavı bok gibi yaparsanız,her sene müfredat değiştirirseniz olacağı o.gençleri suçlamayın ,çok fazlasını görüyorum bize göre daha bilinçliler daha çok gayret gösteriyorlar ama siz onları yüz üstü bırakıyorsunuz.vereceğiniz siktiriboktan üniversite eğitimi için gereksiz zorlukta alakasız bir sınav yapıyorsunuz.gençlerimizi küçümsemeyin de bir dönün kendinizi sorgulayın sayın yetkililer.

Pasif Kullanıcı
31.07.2018

Gecelere kadar çalışırsın.Üniversiteye giden arkadaşlarının ''yaparsın sen hele üni ye git seninle neler yapacaz '' demelerini çek ,ailenin ne diyeceğini düşün,sevgili ''sana güveniyorum''desin.. bana güç veren insanları düşünerek çalışırsın cidden çalışırsın sonra sınav ve sonuç emeklerini domalta domalta siksin...Zoruma giden çalıştım ama emeklerimin karşılığını verecek sorularla karşılaşmadım..Gençliğimi ve hedeflerimi elimden alan herkesin Allah belasını versin..19 yaşındayım 1 sene içinde yaşadığım stresi yatağımda dertleştiğim tavan biliyor.Kahretsin hepinizi

Pasif Kullanıcı
31.07.2018

aynen bende öyle sabah sabah kalp krizi geçirttiler bana 1 sene deli gbi çalıştım bütün emeklerim çöp oldu herkesin benden büyük beklentisi vardı özgüvenim bile gitti şuan 2 senelik önlisans okuyup birde dgs ile uğraşıcam şimdi neden tyt süre yetmedi matematiğe çünkü sözel soruları çok harikaydı düşün babam düşün anlıyorum seni

TÜM YORUMLARI OKU (130)