YKS'de Barajların Kaldırılmasına Dair YÖK'ten Açıklama Geldi! Nasıl ve Neye Göre Tercih Yapılacak?

ÖSYM tarafından her yıl sınav öncesi yayımlanan YKS başvuru kılavuzunda başvuruya, sınava ve tercihlere dair açıklamalar bulunuyor.  Geçen yıl kılavuzun yayınlanmasıyla birlikte değişen hususlardan birisi de baraj puanlarının düşürülmesiydi. Baraj puanlarının düşürülmesi büyük tepki çekse de karar uygulanmıştı. 2022 YKS başvuru kılavuzunun yayınlanmasıyla sınava girecek üniversite adayı öğrencileri büyük bir şokla karşılaştı. Yeni karara göre YKS sınavlarında baraj uygulaması kaldırıldı. Sınava girecek adaylar YÖK'ün açıklamalarını ve tercih döneminde nasıl hareket edeceklerini araştırmaya başladı. İşte yeni kararlar ve değişiklikler hakkında merak edilen sorular ve yanıtları haberimizde...

2022 YKS sınavı için yapılan değişiklikler akıllarda birçok soru işareti oluşturdu. Tercih döneminde baraj puanlarının kaldırılmasının ardından neye göre ve nasıl tercih yapacağını öğrenmek isteyen binlerce aday araştırmalara başladı. İşte yeni kararlar ve değişiklikler hakkında öğrenilmesi gereken tüm detaylar....

YKS Baraj Puanları Kaldırıldı

YKS tercihlerinde baraj puanı kaldırıldı! YÖK'ten son dakika açıklama geldi! ÖSYM 2022 YKS başvuru kılavuzu yayımlandı. Üniversite hayali kuran milyonlarca öğrenci bu gece YKS başvurusu yapmaya başladı. Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan son dakika açıklamasına YKS sınavları baraj uygulamasında değişiklik yapılacağı duyuruldu. 

Yükseköğretim Kurulundan yapılan açıklamada '2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırılmıştır' denildi.

Alınan yeni kararlara göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı.

TYT Süresi Uzatıldı

İkinci önemli düzenleme TYT sınav süresinin uzatılmasına ilişkin olurken özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programlara giriş koşullarının üniversitelere bırakılması da üçüncü düzenleme olarak öne çıktı.

Yükseköğretim Kurulunun dün akşamki açıklamasına göre, YKS'nin ilk oturumu ve en çok adayın katıldığı TYT'nin 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakika olarak uygulanacak.

YKS'nin ikinci oturumu olan AYT ise daha önceki yıllarda olduğu gibi 180 dakika, üçüncü oturum olan YDT ise 120 dakika olarak uygulanmaya devam edecek.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, söz konusu düzenlemeye ilişkin, 'Üniversite giriş sistemini iyileştirecek ve adayların üzerinde baskı azaltacak.' değerlendirmesinde bulundu.

YKS Baraj Puanının Kaldırılması Ne Anlama Geliyor?

2022-YKS'den itibaren SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanan TYT puan türünde 150 puan alma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı.

Bu düzenlemeyle üniversite sınavına giren ve puanı hesaplanan tüm adaylar, üniversite tercihi yapabilir hale geldi.

Yerleştirme Puanı Nasıl Belirlenecek?

Bu seneden itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek.

Hangi Adayların TYT ve AYT Puanları Hesaplanacak?

TYT sınav puanının hesaplanması için temel matematik testi veya Türkçe testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecek. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacak.

SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT'deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan Yabancı Dil Testi'nden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecek.

"Başarı Sırası" Koşulu Devam Edecek mi?

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulanması sürecek.

Buna göre, bu yılki hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde EA en düşük 100 bininci, mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 300 bininci, mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 250 bininci, tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 50 bininci, öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde ilgili puan türünde en düşük 300 bininci, eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 100 bininci, diş hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 80 bininci olmak gerekecek.

Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Üniversitelerde Sistem Nasıl Olacak? 2021 TYT Puanı 200 ve Üzeri Olanlar Özel Yetenek Sınavı ile Üniversiteye Girebilecek mi?

YÖK'ün düzenlemesinden önceki uygulamada, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekiyordu.

2022 YKS'den itibaren özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayın TYT puanının hesaplanması gerekecek. Yani özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adayların 2022-YKS'ye başvuru yapmaları zorunlu olacak.

Ayrıca, özel yetenek sınavında taban puan şartı aranıp aranmamasına, aranacak ise en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili üniversiteler karar verecek ve basın-yayın organlarıyla adaylara duyuracak.

2021 TYT puanıyla üniversiteye girmek; Bu durumda olup ilgili yükseköğretim kurumlarınca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleşmek isteyen adayların da dönüştürülmüş puanlarının hesaplanabilmesi için 2022-YKS'ye başvuru yapmaları gerekecek.

TYT 200 ve Üzeri Puan Uygulamasının Bir Sonraki Yıl Kullanılması Uygulaması Devam Edecek mi?

2022 YKS'den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yıl kullanılamayacak.

2021-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2022-YKS'nin hiçbir oturumuna girmeden 2021-TYT puanını 2022-YKS yerleştirmelerinde kullanabilecekler, ancak bu adayların 2022-YKS'ye başvuru yapmaları zorunlu olacak. 2021-TYT'de alınan 200 ve üzeri puanlar, 2022 YKS'de dönüştürülerek kullanılabilecek.

Başvurular Nereden Nasıl Yapılır?

18-19 Haziran'da yapılacak 2022-YKS'nin başvuru kılavuzu 'T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı' sitesinde yayımlandı. Başvurular, 7 Mart'a kadar ÖSYM'nin 'ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi - Ana Sayfa' internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından yapabilecek.

Popüler İçerikler

Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı