Yiyecekleri İsraf Etmenizi Önleyip Kesenizi Koruyacak Altın Değerinde 13 Mutfak Önerisi

Yiyeceklerin ziyan olmasının birçok nedeni vardır. Listesiz alışveriş yapıp, gereğinden fazla yemek yapmak bunlardan sadece birkaçıdır. 

Hem mutfak keseniz zarar görmesin hem de yemekler çöpe gitmesin diye sizler için mutfak israfını önleyecek birkaç bilgiyi bir araya getirdik.

1. Ekmeği dilimleyerek tüketin.

Ekmeği başından veya ortasından bölerek tüketmek yerine dilimleyerek tüketirseniz daha fazla ekmek israfının önüne geçmiş olursunuz.

2. Sütten peynir yapın.

Son kullanma tarihi yaklaşan, tüketemeyeceğinizi düşündüğünüz sütler ziyan olmasın. Sütleri hemen peynir yaparak değerlendirebilirsiniz.

3. Yiyecekleri buzlukta porsiyonlara ayırarak dondurun.

Yiyecekleri porsiyonlara ayırıp, dondurun. Buzluktan çıkınca çözülecek olan gıdaların tekrar dondurulması sağlık açısından tehlikelidir. Bu yüzden kişi sayısı kadar yiyeceği çözdürmeniz, yemek israfının önüne geçecektir.

4. Buzdolabını tıka basa doldurmayın.

Buzdolabını tıka basa doldurmanız hem buzdolabının fazla enerji harcamasına, hem de birçok yiyecek ve içeceğin altlarda kalmasına neden olacaktır. Böylece birçok ürünün tarihi geçecek, hatta kullanılmadan çöpe gidecektir.

5. Her yemeğin tekrar ısıtılmayacağını unutmayın.

Mantar, ıspanak hatta bazen tavuk gibi yiyecekler tekrar ısıtıldığında besin değerlerini kaybedip, bozulabilir. Isıtmak yerine oda sıcaklığında belli bir ısıya gelmesini bekleyebilirsiniz.

6. Artan ekmekleri buzlukta saklayın.

Artan ekmekleri buzlukta saklayarak bayatlamasını önleyebilirsiniz. Tüketmeden 1 saat önce buzluktan çıkarmanız yeterli olacaktır.

7. Kişi sayısı kadar yemek yapın.

Tüketeceğiniz gün veya kişi sayısı kadar yemek yapın. Artan yemekleri ertesi gün dökmek yerine başka bir yemeğin içine koyup değerlendirebilirsiniz.

8. Pişen yemekleri soğumadan buzdolabına koymayın.

Yiyeceklerin çöpe gitmemesini önleyecek bir diğer yöntem ise, pişen gıdaların mutlaka soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılmasıdır.

9. Meyveleri kilo ile değil tane ile alın.

Meyveler kısa sürede bozulup çürüyeceğinden, kilo kilo meyve almak yerine tüketeceğiniz kadar tane ile meyve almayı deneyin.

10. Buzluğa koyacağınız yiyeceklere mutlaka not bırakın.

Yiyeceklere mutlaka tarih atın. Ayrıca çiğ veya pişmiş olanları da mutlaka ayırıp, üzerine not düşün. Böylece tarihi geçmeden ihtiyacınıza uygun olarak tüketip, ziyan etmemiş olursunuz.

11. Tazeliğini kaybeden otlar ziyan olmasın.

Yeşilliğini ve diriliğini yavaş yavaş kaybetmeye başlayan otları buz kalıplarına yerleştirin. Üzerine zeytinyağı koyarak, dondurun. Dilediğiniz yemekte kullanıp, lezzetine lezzet katabilirsiniz.

12. Bayat ekmekleri galeta unu olarak kullanın.

Bayat ekmekleri rondodan geçirin. Ardından kuru ve hava almayacak kavanozlara doldurarak muhafaza edebilirsiniz.

13. Yumuşayan, çürümeye başlayan meyve ve sebzeleri hemen çöpe atmayın.

Yumuşayan meyvelerden smoothie gibi içecekler yapabilirsiniz. Domates gibi sebzelerden de bol bol sos yapıp saklayabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
YORUMLAR
19.04.2017

Bayat ekmeği çöpe atmayın ! Ekmekleri küp küp doğrayıp fırında kızartın. Üzerine yoğurt ve sevdiğiniz baharatlarla hazırlayacağınız salça sosunu dökerek masanıza alternatif bir yemek oluşturun !

18.04.2017

#1 Dilimlemek mi aaaaa, biz ekmeği püre haline getirp hortumla tüketiyoruz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ