Yerel Lezzetleri Her Mevsim Aynı Tazelikte Tüketebilmeniz için 12 Pratik Saklama Yöntemi

Memleketimizin topraklarına has, mis kokulu meyveler sebzeler yazın köylerin, kasabaların pazar tezgahlarında bizi nasıl baştan çıkarıyorsa kışın da yokluklarıyla öylesine üzüyor. Yüzlerce yıldır ıslah edile edile en mükemmel halini almış ata tohumu sebzelerinizin, meyvelerinizin kışın da sofralarınızı şenlendirmesini istiyorsanız yapmanız gereken basit! Atadan kalan saklama yöntemlerini kullanmak :D 

Hadi gelin hep birlikte pratik saklama yöntemlerine göz atalım!

1. Mis gibi kokan taze otlardan başlayalım!

En güzelleri yazın raflarda oluyor. Bütün yemeklere yakışan mis gibi aroma veren taze otlarla maalesef yaz sonunda vedalaşmak durumunda kalıyoruz. Ancak kendilerini kışa saklamamız için ilk yöntem tabii ki buzluğa atmak. 

Taze otlarınızı minik buz kalıplarına koyup üzerine zeytinyağı koyarak buzlukta 4-6 aya kadar saklayabilirsiniz. Her yemeğe mis aromasını vereceğinin garantisi de benden olsun!

2. Mutfakta minik bir bahçe yapmaya ne dersiniz?

Hem mutfağınız mis koksun hem her daim taze otlarınız olsun! Maydanozundan, nanesine her türlü otu evinizde yetiştirmeniz mümkün. Özellikle havalar soğuduğunda sıcak ve nemli ortam mutfağınızda olacağı için otlarınız her daim hayatta kalabilir.

Fidenin nasıl yetiştirdiğini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

3. En bilinen yöntem de burada!

Tabii ki her yaz annelerimizin yaptığı gibi otları kurutmak! Taze otları ayıklayıp bir süre serin ortamda sererek kurutmanız ve sonrasında cam kavanozlarda saklamanız yine otların aromalarını kışa taşımanın bir başka yolu!

4. Bir diğer bilinene geçmek gerekirse...

Bu pek atadan kalan bir yöntem değil ama eminiz buz dolapları olsa onlar da kullanırdı. Sebze ve meyveleri dilerseniz yıkayıp kuruladıktan sonra minik parçalara ayırarak buzdolabı poşetlerine koyarak saklayabilirsiniz. 

Sebze ve meyvelerin buzlukta kalma süreleri için buraya tıklayabilirsiniz.

5. Sos yapmayı hiç düşündünüz mü?

Makarna, et, tavuk ya da balık gibi yemekler için tazecik domateslerden sos yapmak çok güzel oluyor. Peki ya kışın ne yapacağız? Kışın da aynı lezzeti ve tazeliği bulmak istiyorsanız sosları yazdan hazırlamanın tam zamanı. 

Dilerseniz sebzeleri fırında ya da ateşte közleyip kabuklarını soyun ve blenderdan geçirin. Soğuyunca buzlukta saklayın. Dilerseniz aynı işlemleri yapıp sosları bir süre kaynatıp sıcak sıcak kavanozlara doldurup kavanozları ters çevirerek konserve yapın. İki türlü de mükemmel oluyor.

6. Sebze suyu da en az et suları kadar önemli!

Sebzelerin aromaları ve vitaminleri açısından önemli olan bir besin de sebze suyu. Özellikle yemeklerde ve çorbalarda mükemmel lezzete ulaşmanızı sağlayacak olan bu minik püf noktasını yapmak da saklamak da çok kolay!

Sebzeleri irice doğrayıp taze otlarla birlikte bir tencereye alın. İçerisine su ve dilerseniz bir miktar tuz koyup kaynatın. Süzüp soğuttuğunuz sebze suyunu buzdolabı poşetinde ya da buz kalıplarında saklayabilirsiniz.

7. Tazesi kadar kurusu da yararlı!

Sebze ya da meyve kuruları hormonlularından çok çok daha yararlı! Bunun için yaz güneşi ve yaz meyve/sebzelerine ihtiyacınız var sadece!

Sebze ya da meyveleri çekirdeklerinden ayırdıktan sonra güneşli bir alanda bir hafta ya da miktarına ve su oranına bağlı olarak daha uzun süre kurutabilirsiniz. Kurutma işlemini hızlandırmak için kurutuculardan alabilirsiniz ya da meyve ve sebzelerinizi dilimleyebilirsiniz.

8. Tabii ki turşu! 😍

Kabul edelim sofraların vazgeçilmezi kendisi! Özellikle kışın salata yerine sıklıkla tercih edilme sebebi. Tazecik sebzeleri tuzlu ve limonlu ya da isteğe bağlı olarak sirkeli suda bekleterek efsaneler yaratabilir, salatalıklarınızın yazın bile kütür kütür olmasını sağlayabilirsiniz.

Turşu kurmayı öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Turşu tarifleri için buraya ve buraya tıklayabilirsiniz.

9. Kimler reçelleri hazırladı?

Yaz meyvelerini kışa saklayacaklar buradaysa başlıyorum!

Yaz meyveleri gibisi var mı ya! Hepsi sulu sulu, tatlı tatlı ve mis kokulu! Peki ya bu tazecikleri nasıl kış sofrasına götürebiliriz, tabii ki de reçelleriyle. Meyvelerin tazeliği ve lezzetini bol şeker ile kavanoza hapsetmenin tam zamanı!

Reçel nasıl yapılır öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Reçel tarifleri için buraya tıklayabilirsiniz.

10. Konserve yapmak için mükemmel zaman!

Konserve de sebze ve meyveleri mevsim dışına taşıyacak olan yöntemlerden biri tamam biraz zahmetli belki ama yine de bu lezzete değer dedirtiyor!

Yapmanız gereken sebzeleri biraz pişirip kavanozlara doldurmak. Önemli olan nokta ise kavanoz kapaklarını kaynatıp steril hale getirmek ve konserveleri kapattıktan sonra bir gece ters şekilde bekletmek. Eğer konservelerinizde bir sızıntı olmaz ise bu durumda bütün kış afiyetle yiyebilirsiniz!

Konserve tarifleri için buraya tıklayabilirsiniz.

11. Şerbet yapmayı denediniz mi?

www.theflavorbender.com

Meyvelerin lezzetlerini ve vitaminlerini saklamak için bir yöntem de şerbet yapmak! Yoğun aroması olan şerbetleri kışın suyla karıştırarak tüketebilirsiniz.

Yapmanız gereken ise reçel gibi biraz şeker ile kaynatıp püre haline getirmeniz ve sonrasında tülbent ile süzmeniz.

12. Her yemeğin vazgeçilmezi salça!

Emin olun dışarıdaki hazır salçalardan daha güzelini yapabilirsiniz. Çünkü sandığınızın aksine işlem çok kolay. Domates ya da biberleri (biberlerinizin kırmızı olması gerekiyor dilerseniz acı biber de kullanabilirsiniz) ilk olarak soyup sonrasında püre haline getiriyorsunuz. Son olarak yağ ve tuz ilave edip güneşte kurumaya bırakıyorsunuz. Ağzını sıkıca kapattığınız kavanozda bütün kış emrinize amade oluyor!

Türkiye'nin her şehrinde, her köyünde tadını unutmak istemeyeceğimiz güzellikte sebzelerimiz, ağız sulandıran meyvelerimiz, adı ve pişirme şekli değişse de faydası değişmeyen çeşit çeşit otlarımız var.

Bu yerel lezzetlerimize sahip çıkalım, tohumsal zenginliğimizi yeniden canlandıralım!

#AtaSofraları

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
YORUMLAR
28.09.2017

midemde saklamayı tercih ederim ^_^

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ