Yirmi Yıl Boyunca Milyonlarca Ağaç Dikerek Ölü Bir Ormanı Hayata Döndüren Brezilyalı Çift

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre 1990 yılından beri neredeyse Güney Afrika'nın alanına eşit bir büyüklükte, 129 milyon hektar orman Dünya yüzeyinden silinmiş. Her yıl ise, neredeyse Panama büyüklüğünde bir alan daha kaybediliyor. Orman tahribi ve sayısız hayvan ve bitkinin yaşam alanlarını kaybetmeleri sonucu ortaya çıkan %15 sera gazı emisyonu ise gezegenimizin sağlığına oldukça zarar veriyor ve devamına engel olunması gerekiyor.

Peki bu kadar büyük boyuttaki bir çevresel katliamı önlemek için ne yapmalı? Bu durum her bireyin küçük ve umutsuz hissetmesine neden olabilir, çünkü sahip olabileceğimiz etki gerçekten küçük gibi görünüyor. Yaptığımız herhangi bir şey değişime neden olabilir mi? Brezilyalı fotoğrafçı Sebastião Salgado ve eşi Lélia Deluiz Wanick Salgado, tutkulu ve kendini adamış küçük bir grubun bile ormanlaştırmaya nasıl etki sağlayabileceğini göstermeye kadar vermiş.

Bored Panda kaynaklı içeriğimizde, hepimize nefes sağlayan çalışmalarından biraz bahsettik:

Fotoğraf gazeteciliği alanında neredeyse her büyük ödülü kazanmış olan Salgado, neredeyse yarım düzine de kitap yayınlamış.

1990'larda Ruanda Katliamı'nın korkunç barbarlığını belgelemek için çalışırken fiziksel ve duygusal olarak tükenmesinin üzerine, bir zamanlar tropikal yağmur ormanlarıyla kaplı memleketi Brezilya'ya dönmüş.

Fakat aynı bölgenin artık çıplak ve üzerinde canlı olmayan durumda olduğunu görmek ikinci bir şok yaşatmış.

Fakat eşi Lélia, bölgenin yeniden eski ihtişamına kavuşturulabileceğine inanıyormuş. Çünkü doğa gerçekten de doğru olanaklar sağlandığında her zaman yeniden canlanan bir güç.

Salgado 2015 yılında The Guardian'a verdiği röportajda "Bölge aynı benim gibi hastaydı, her şey yok edilmişti." demişti.

"Bölgenin sadece %0.5'i ağaçlarla kaplıydı."

'Sonra eşim bu ormanı yeniden ekmek gibi harika bir fikir buldu. Bunu yapmaya başladığımızda ise bütün böcekler, kuşlar ve balıklar geri döndüler ve ağaçların artması sayesinde, ben de yeniden doğdum. En önemli an buydu.'

Sebastião ve Lélia birlikte kurdukları Instituto Terra, şimdiye kadar 4 milyon fidan dikti ve ormanı yeniden hayata döndürdü.

"Belki de bir çözümümüz vardır" diyor Salgado.

'CO2'yi oksijene çevirebilen tek bir canlı var, o da ağaç. Ormanı yeniden ekmemiz gerekiyor. Yerel ağaçlarla dolu bir ormana ihtiyacınız var ve ekim yaptığınız aynı bölgeden tohum toplamanız lazım yoksa yılanlar ve termitler gelmezler. Ve bir yere ait olmayan ormanlar dikerseniz, hayvanlar oraya gelmezler ve orman sessiz kalır.'

Bu yüzden ektikleri her şeyin yerel olduğundan emin olan ekip sayesinde orman geçtiğimiz 20 yılda gerçek anlamda canlandı.

Yabani canlılar ger döndü ve eskiden oldukça sessiz olan bu bölgede şimdi kuşlar ötüyor, böcekler cıvıldıyor.

Toplamda 172 kuş, 33 memeli, 293 bitki, 15 sürüngen, 15 yüzergezer çeşidi geri döndü, tüm ekosistem baştan inşa edildi.

Proje pozitif ekolojik hareketliliğe bir örnek sağlayarak ve çevrenin doğru davranışlarla ne kadar hızlı iyileşebileceğini göstererek milyonlara ilham verdi.

"Bölgedeki insanların sözlerini dinlemeliyiz." diyor Salgado. "Doğa dünyadır, diğer canlılardır ve gezegenimiz için ruhsal bir çabanız yoksa, korkarım ziyana uğrayacağız."

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
27.04.2019

İnanılmaz bir saygı duydum, 20 yılın sabrına hayran kaldım.

ya editör, dünyanın en iyi fotoğrafçısı bu adam! nasıl sadece “bir çift” diye başlık atarsın?

27.04.2019

"Dünyaya bir çivi çakandan Allah razı olsun." derler... Bu güzel insanlar çividen çok daha fazlasını yapmışlar. Gezegen adına size teşekkür ederim güzel insanlar.

TÜM YORUMLARI OKU (17)