6 bin zeytin ağacının kesilmesiyle gündeme gelen Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde ikamet edenler, termik santralden çıkan atık kömürleri toplayarak geçinmeye çalışıyor.
Yırcalılar, her gün kamyonlarla kömür döküm sahasına gelen atık kömürleri tek tek seçerek çuvallıyor. Kışlık yakacaklarını temin eden köylüler, ihtiyaç fazlası kömürün çuvalını 8-10 liradan satarak para kazanmaya çalışıyor. Zeytinliklerine daha önce B termik santralı yapıldığını belirten köylüler, zeytin yerine atık kömür toplayarak geçimlerini temin etmeye çalıştıklarını ifade etti.
YIRCA'DAN ELİNİZİ, AYAĞINIZI ÇEKİN
Metin Ağırbaş, zeytinleri kesildiği için ek gelir olsun diye pis artıkların içinden, molozların içinden kömür topladığını söyledi. Metin Ağırbaş, şöyle devam etti: 'Yakacak kömürümüzü çıkarıyoruz. Günde bir çuval, iki çuval çıkarıyoruz, Elli kilo yüz kilo. Başka bir geçim kaynağımız da yok. Arazimiz tamamen azaldı. Biz istiyoruz ki buraya santral yapılsın, ama başka yere yapılsın. Devletin verdiği yerler var. Güzel yerleri var. B termik santralın yanında bir yer var. Bunlar üzüm yemektir. Bağcıyı dövmek istiyorlar. Amaçları tarımı yok etmek, insanları köleleştirmek. Böyle bir düşünce hiç bir Avrupa, hiç bir dünya ülkesinde, hatta hiç gelişmemiş dünya ülkesinde olmaz bu yani. Bu niye Yirca'da oluyor? Ben bunu bir türlü çözemedim. Bunu çözen varsa, bana söylesin. Ben de bileyim yani. Onun için durumumuz kötü yani. Taşların içinde ellerimiz kırılır, yarılır. Düşünemiyoruz yani. Neden? Bir lokma ekmek için. Biraz zeytinliklerde zaman zaman yevmiyeye gidiyorduk. Yevmiye olarak, yağ alıyorduk. Şimdi bu sefer hakkımız da kayboldu. Bir yağ alsak, kilosu 10 lira. Bunu nasıl alacağız? Yetkililere soruyorum. Lütfen Yirca'dan elinizi, ayağınızı çekin.'
Daha önce Eynez madeninde çalıştığını, orada mağdur olduğu için şimdi atık kömür topladığını belirten Aydın Arslan, 'Ekmek parası için, yaşamak için çalışmak gerekiyor. Topladığımız kömürün toplanması riskli ama çoluk çocuğumuza ekmek götürmek için mecburuz. Günde bir veya iki çuval kömür topluyorum. 8 veya 10 liraya satarak geçimimi sağlamaya çalışıyorum.' dedi.
Bir bayan olarak kömür toplamanın zor olduğunu ifade eden Hacer Özdemir ise 'Zor ama ne yapalım, idare olamıyoruz. Çocuk okutuyorum. Üniversitede bir oğlumla bir kızım var. Eşimin aldığı asgari ücret yetmiyor. Evim de kira zaten benim, evim de yok. Mecbur kalıyoruz buraya gelmeye.' şeklinde konuştu.
Cihan