MANİSA'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde, Kolin Grubu tarafından termik santral yapılacak bölgedeki 6 bin zeytin ağacının iş makinalarıyla kesilmesine tepkiler çığ gibi büyüdü. Her kesimden tepkiler, sosyal medya başta olmak üzere çeşitli platformlarda dile getirildi.
Zeytinlerin kesilmesine rağmen yılmayan Yırcalılar, Danıştay'dan gelen 'yürütmeyi durdurma kararı verildiği' haberi üzerine hasat festivaline devam etme kararı aldı. Kesilen ağaçlardaki zeytinleri toplayacak olan köylüler, direnişin sembolü olarak de 80 yıllık ağaçların yerine aynı araziye zeytin fidanları dikecek.
Kolin Grubu'nun, önceki gün saat 20.00 sıralarında, santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, ağaç kesimi yapmak üzere iki otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ve iş makinalarını göndermesiyle, ağaç katliamı da başladı. Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için 16 günden bu yana nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki 6 bin zeytin ağacı iş makinalarınca üzerlerindeki ürünüyle birlikte söküldü. Bu sırada özel güvenlik görevlileri, biber gazı da kullandıkları arbede sırasında, mahalle sakinlerinden Mehmet Öksüz, Kamile Çiftçi, Kerem Özkılınç ile Yırca'da zeytinliği bulunan avukat Hasan Namak'ı, kelepçeledi. Ayrıca yine özel güvenlik görevlilerinin kullandığı ileri sürülen gaz fişeğinin kapsülünün isabet etmesi sonucu mahallelilerden Emin Özkılınç, başından yaralandı.
FESTİVALE DEVAM KARARI
Zeytinlerinin kesilmesinin ardından büyük üzüntü yaşayan Yırcalılar, bugün ve yarın yapacakları zeytin hasat festivalini de iptal edip yerine zeytin için 'yas günü' yapmaya karar verdi. Ancak Danıştay 6'ncı Dairesi'nden çıkan 'yürütmeyi durdurma' kararı ile köylüler, büyük sevinç yaşadı.
Akşam saatlerinde gelen bu haber sonrasında, köylüler de daha aktif olarak direnmeye devam kararı alıp hasat festivalini yapacaklarını açıkladı. Çevrecilerin de destek verdiği köylülerin kurduğu direniş noktasında, bir yandan lokma dökülerek karar kutlacak bir yandan da termik santralin insana sağlığına, çevreye verdiği zararlardan, olayın ekonomik boyutuna kadar yaratacağı tüm sonuçlar da, forumlarda katılımcılar tarafından tartışılacak.
ZEYTİNLER TOPRAK OLMAYACAK
Bunun yanı sıra iş makinalarının, henüz hasadı yapılmamış binlerce zeytin ağacını kesmesinden dolayı, o zeytinler için de yeni formül bulundu. 'Acele kamulaştırma kararından' dolayı kendi arazilerine giremeyen köylüler, Danıştay kararının ardından tekrar arazilerine girme hakkını da elde etmiş oldu.
Bu gelişmenin ardından, kesilen o ağaçlardaki zeytinler de, köylüler tarafından ortak 'İmece usulü' yapılacak çalışmayla toplanacak. Yine imecu usulüyle de, bir bölümünün sofralık zeytin, bir bölümünün ise, yağ olarak değerlendirilmesine karar verildi.
DİRENİŞİN SEMBOLÜ OLARAK DA YENİ FİDANLAR DİKİLECEK
Köylüler sökülen çoğu 80 yıllık zeytin ağaçlarının yerine de direnişin sembolü olarak yeni zeytin fidanlarının dikilmesine karar verildi. Bu kararı açıklayan Yırca Muhtarı Mustafa Akın, şunları söyledi:
'Dün gün boyu büyük üzüntü yaşamıştık. Ama Danıştay'dan gelen karar, bizleri umutlandırdı. Umudumuzu kaybetmemek lazım. Bunu da herkese, şirket yetkililerine, bu kararı alanlara göstermek için direnişe devam edeceğiz. 80 yıllık ağaçlarımız kesilse de, bizler onların yerine yeni fidanlar dikeceğiz. Belki bizler onların büyüdüğünü göremeyebiliriz ama çocuklarımızın da aynı bizler gibi bu arazide, zeytin hasadı şenlikleri yapacaklarına inanıyorum.'
Köylülerin avukatı Deniz Bayram ise kararla birlikte köylülülerin ellerinden alınan arazilerini kullanma haklarının da tekrar devredildiğini, yeni biri karar çıkıncaya kadar o azarilerin gerçek sahipleri olan köyllülere geçtiğini, istedikleri gibi tasarrufda bulunma haklarının olduğunu, bu sürede şirketin de onlara herhangi bir müdahale hakkının olmadığını dile getirdi.
- DHA