Yine Lideriz: Türkiye Ev Fiyatlarında Tüm Gelişmiş Ülkelere Açık Ara Fark Attı!

Ev fiyatlarındaki artış son dönemde arşa erse de galaksiler arası yolculuğa hazırlandığının farkındayız. Malzeme fiyatlarındaki yükselişin etkileri yeni konut yapılabilecek bölgelerin azalmasıyla üretim ile orantılı olarak henüz tam anlamıyla yansıyamazken, elde olan konutlarda da eski yeni denmeyip fiyatlar yükselişte. 

Son dönemde yapılan KDV düzenlemeleri ise tartışma konusu olurken, İstanbul gibi büyük şehirlerde konut sektörü 'milyoncuya' dönüştü

Ev almak, bizim gibi belirsizliğin ve ekonomik oynaklıkların yüksek olduğu ülkelerde her daim bir hedef konumunda özellikle belli bir yaş üzerindeki kesimin kuralı olurken, zaten genç işsizliğin arttığı bu konjonktürde iyice zorlaşıyor. 

Bir diğer açıdan da yabancıların konut alımı ile vatandaşlık elde edebiliyor olmaları özellikle merkezi bölgelerde fiyatları artırırken, Rusya-Ukrayna savaşında da Türkiye'nin konumu yine bazı bölgelerde fiyatları uçurdu. 

Hal böyle olunca Türkiye yine bir tabloda lider konuma geçti.

Hangi tablo mu? OECD konut fiyatları tablosu!

Bu tablonun tek hesaplama yöntemini ise şöyle açıklıyor OECD sitesinde: Konut fiyatları, reel ve nominal konut fiyat endekslerini, konut kira fiyat endekslerini, fiyat-kira ve fiyat-gelir oranlarını içermektedir.

Nominal konut fiyat endeksi, yeni inşa edilmiş ve mevcut konutların satışlarını kapsıyor.

Reel konut fiyat endeksi, OECD'nin ülkelerin veri tabanındaki nominal konut fiyat endeksinin enflasyona oranı ile verilirken, her iki endeks de mevsimsellikten arındırılıyor.

Fiyat/gelir ve fiyat/kira oranları 2015 baz yıllı endekslerdir

Kiralar da nominal konut fiyat endeksi gibi ölçülürken, fiyat/kira oranı, nominal konut fiyat endeksinin konut kira fiyat endeksine bölümüdür ve konut sahipliğinin karlılığının bir ölçüsü olarak kabul edilebilir.

Fiyat/gelir oranı, nominal konut fiyat endeksinin kişi başına nominal harcanabilir gelire bölümüdür ve karşılanabilirliğin bir ölçüsü olarak kabul edilebilir. Bu oranda Türkiye verisi grafikte çıkmıyor.

Bu grafikte Türkiye'deki ev fiyatları son iki yılda 2015 yılına göre yüzde 286 yükselmiş görülürken, enflasyondan arındırıldığında reel fiyatlarda yüzde 125 oranında yükseliş görülüyor

data.oecd.org

Enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde nominal ve reel fiyat farkı yüksek olduğu görülürken, Türkiye'nin hemen arkasında gelen Hollanda'da ise nominal yükseliş yüzde 204 olarak görülüyor.

Türkiye'nin lider olduğu bir tablo daha noktalar kiralardaki artışı gösterirken, dörtgen şekli ise kiranın ev fiyatına oranını gösteriyor

data.oecd.org

Kira getiri oranından kiraların ev fiyatları ile artışında Türkiye'de bunu görece düşük kaldığı görülürken bazı ülkelerde ev fiyatları o kadar hızlı artmış ki kira getirisi kiralardan fazla yükselmiş görülüyor. Buna Çek Cumhuriyeti örnek gösterilebilir. Kiralar son iki yılda yüzde 119,6 oranında artarken, ev fiyatları nominalde yüzde 189, reelde yüzde 163 artınca kira getiri oranı yüksek kalıyor.

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
31.03.2022

Şimdi almanya düşünsün

31.03.2022

Gurbetçilere sorsan en pahalı evler, en yüksek kiralar hep avrupada

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ