Yine Kafamızda Deli Sorular! Meyvelerden Aldığımız Şeker mi, Rafine Şeker mi Daha Doğru Bir Seçim?

Şeker tüketiminin sağlığımız üzerinde hoş olmayan etkilere sahip olduğunu biliyoruz. Ancak hiç mi şeker tüketmeyeceğiz? Tükettiğimiz meyve ve sebzelerin bile şeker ile dolu olduklarını düşünürsek, hangi şekeri yemek bizim için daha sağlıklı bir seçim olur? Kafalardaki soruları yanıtlamaya geldik! 👇

Şeker hastalığına yol açan rafine şeker, aynı zamanda vücutta bakteri ve virüslerin çoğalmasına elverişli bir ortam yaratarak bağışıklık sistemimizi zayıflatır.

Bu sebeple de, sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin yasaklı yiyecekler listesinde yer alır. Peki, meyvelerden aldığımız şeker mi, rafine şeker mi? Hangisi daha sağlıklı ya da ikisi de kötü mü? 

Bu karşılaştırmayı dört farklı açıdan ele alıyoruz. 👇

1. Şeker miktarı

Meyveler, kuşkusuz sağlıklı bir seçim olsa da içerdikleri şeker miktarı insanı ikileme düşürmüyor değil.

Tıpkı lolipoplar gibi, meyvelerde içerisinde belirli miktarda şeker barındırır. 'Peki miktarı ne kadar?' derseniz, meyveden meyveye farklılık gösterse de her bir meyvenin 100 gramında 3 ila 12 gram kadar şeker bulunur. Düşününce bu o kadar da yüksek bir miktar değil. Ancak 250 ml bir kutu kolada şeker miktarı ise 28 grama çıkıyor. 

Bu yüzden bu turu meyveler kazandı!

2. Kolay sindirim

Şekerli yiyecekler tükettiğimizde, rafine olsun olmasın, her türlü kan dolaşımımıza giriyor. Ancak önemli nokta, ne kadar hızlı olduğu.

Lifle şeker tüketimi emilimi yavaşlatır. Şeker çok hızlı emildiğinde insülin artışına neden olur ve bu da iyi bir şey değildir... Eğer diyabet hastasıysanız, derhal ilacınızı almanız gerekir. 

Meyvedeki şeker lif de barındırır. Reklamlarda lif destekli tabletlerin ne kadar övüldüğünü duymuşsunuzdur: Her yıl şirketler, günlük beslenmemizde yeterince lif tüketmememizden milyonlarca dolar kar sağlıyor! Lif diğer besinlerin de sindirimini kolaylaştırır. Bu yüzden bu turu da meyveler kazandı! 🤓

3. Pahalılık

Hepimizin en büyük sıkıntılarından biri de elbette market ve pazar fiyatları. 

Rafine şeker içeren paketli ürünler marketlerde oldukça çeşitli ve fiyat aralıkları da ucuzdan pahalıya kadar gidiyor. Ancak, meyve fiyatları maalesef her pazarda aynı ve birçok sebepten ötürü şekerli paket gıdalardan katbekat pahalı. Bu sebeple insanın eli market raflarındaki ucuz ürünlere gitmiyor değil... 

Ekonomik kaygılardan ötürü bu turu rafine şeker kazandı...

4. Çevre

Tüketimimizin çevreye etkilerinin olduğunu unutmamamız önemli. Şekere olan ilgi arttıkça, şeker kamışı tarımı da büyüyor. Şeker kamışı tarımında önde gelen 12 ülkenin topraklarının en az yüzde 25'i bu tarım için özel olarak kullanılıyor. Bunun için kullanılan sulama suyu, gübre ve daha fazlasını da hesaba katmayı unutmayın.

Şeker kamışlarına dair bilinmeyen bir başka bilgi ise, hasat zamanı büyük yığınlar çiftçiler tarafından o alanda yakılıyor. Bu fabrikalara giren atıkların azaltılması için yapılıyor. Üretim masraflarını bir hayli azaltmaya yardımcı olsa da, hava kirliliğine olan katkısını bir düşünün...

Meyve tarımı ise şeker kamışına benzer bir sürece sahip: Portakal ağaçları, çilek tarlaları, yabanmersini çalısı... Hepsinin kendi sulama sistemleri, gübreleme planları, hasat ekipmanları ve markete ulaşan yolculukları var. Ancak 2020'deki statikler yılda 1.9 milyar şeker kamışı ve 882 milyon ton meyve hasadı yapıldığını gösteriyor. Bu turun kazananı; meyveler!

Söz konusu şeker ihtiyacı olduğunda meyveler sizin için en doğru ve sağlıklı seçim olacaktır.

3-1 galibiyeti de bunu kanıtlıyor. 😁

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yeni Salgın Alarmı Verildi! Domates Gribi Nedir, Nasıl Bulaşır? Domates Gribi Belirtileri Nelerdir?
Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Kolay ve Etkili Kilo Kaybı İçin Not Etmeniz Gereken Altın Değerinde Tavsiyeler
Şu Anda Vücudunuzda Binlerce Organizmanın Yaşadığını Biliyor muydunuz?

Popüler İçerikler

Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki