Yılsonu Yaklaşırken Maaş Artışlarından Memnun Olmayanlara Zam İstemek İçin 3 Yöntem

İş hayatında bazı yöntemleri bilmek önemlidir. Bunlar içinde de en önemlilerinden biri zam isteme yöntemidir.

Tüm dünyada ekonomilerde belirsizlik sürerken, şirketler dev karlar edinse de ülkemizde tartışılan enflasyon muhasebesi bu durumu daha da belirsiz kılıyor. Enflasyon, en çok maaşlıları etkilerken, gelin size maaşa nasıl zam istenir anlatalım.

'Belirsiz Bir Ekonomide Zam İstemek İçin 3 İpucu' başlıklı Forbes makalesinde, dünyada kitlesel işten çıkarmalar ve enflasyona vurgu yapılırken, çalışanların da zorlu dönemlerden geçtiği gerçeği global bir sorun olarak görülüyor.

Maaş zammı için yöneticilere başvurmanın doğru zamanı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Son 2 yılda ABD'de yaklaşık %28 oranında işten çıkarma yaşanırken, Türkiye'de henüz oranlar bu seviyede gözükmese de işe girişlerin zor olduğu ve işten çıkarmaların yaşandığı biliniyor. 

ABD'de gelirler üst üste üçüncü yıldır azalırken, ABD'lilerin yüzde 48'i işlerini sürdürme konusunda bile endişe duyuyor ve zam istemeyi düşünemiyor. 

Ancak doğru yaklaşımla adil gelir dağılımının savunulması hala mümkün görünüyor. Bunu doğru yapmak ve hak ettiğiniz maaş artışını almak için bazı ipuçları veriliyor.

İlk aşama: Araştırın ve Düşünün

Yöneticinizle bir toplantı planlamayı düşünmeden önce dersinize çalışın. Maaş kıyaslamaları hakkında veri toplamayın, maaş karşılaştırma web sitelerinden, profesyonel ağlardan ve sektör raporlarından yararlanın.

Daha sonra kendi performansınızı objektif olarak değerlendirin. İş yükü, başarılar, beceriler, farklılıklarınızı vurgulayın. Olumlu müşteri geri bildirimleri, beklentileri aştığınız noktaları göz önüne çıkarın. Bu, sadece zam için değil kendinize olan güveninizi de artıracak.

İkinci Aşama: Zamanlamanın Her Şey Olduğunu Bilin

Kötü bir ekonomide zamanlama zam talebinde bulunmak için çok kritik maddedir. Şirketin ve sektörün mali durumunu göz önünde bulundurun. Şirkette çalışanlar işten çıkarılıyorsa, zam istemek için iyi bir zaman olmayabilir. Ancak şirket 'görece' istikrarlıysa bu fikir sunulabilir. 

Şirketin yıllık bütçe döneminde uygun bir zamanı seçtiğinizden emin olun.

Son Aşama: Değerinizi ve Bağlılığınızı Vurgulayın

Kriz zamanlarında işverenler genellikle fırtınayı atlatmaya yardımcı olabilecek, uyumlu ve becerikli çalışanlara öncelik verir. Yöneticinize zam için başvurduğunuzda, değişen koşullara uyum sağlama yeteneğinizi, ek sorumluluklar üstlenme isteğinizi ve maliyet tasarrufu tedbirlerine veya gelir yaratmaya yaptığınız katkıları vurgulayın.

Becerileriniz ve çabalarınız şirketin performansında nasıl bir fark yaratıyor? Siz vazgeçilmez ve sadık bir çalışan mısınız? Bunları doğru sunarsanız, olumlu cevap alma olasılığınız artar.

Kötü bir ekonomide zam istemek göz korkutucu bir görev gibi görünse de imkansız değil. İşvereninizle açık ve saygılı iletişim kurmanın, zorlu ekonomik dönemlerde bile finansal hedeflerinize ulaşmanın anahtarı olduğunu unutmayın.

Konuşmaya güvenle ve değerinizi net bir şekilde anlayarak yaklaşın, işvereninizin katkılarınızı ödüllendirmeye beklediğinizden daha istekli olduğunu görebilirsiniz. Sonuçta mesele sadece zam istemek değil; adil ücret istemek ve işyerinde kendi değerinizi tanımakla ilgilidir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Kariyer mi, Para mı? Sömürge Düzeninde Çalışan Patronlar, Yetenekli Eleman Bulmakta Zorlanacak!
Her Yaşa Göre İşsizlik! İşsizlik Maaşı Alabilenler Yarı Yarıya Olurken Kadınlarda İşsizlik Her Alanda Yüksek
Sel, Dolu, Fırtına: Dünyadaki Felaketleri Önlemenin Yolu Eşitlik! İklim Krizinin Ekonomik Etkisi
Fakirliğinizin Sebebini Öğrendiğiniz Acı Gerçek Yüzünüze Tokat Gibi Çarpacak!

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"