Her sigortalı çalışanın İş Kanunu ile belirlenmiş yıllık izin hakları bulunmaktadır. Bu haklar çalışana verilmek zorunda olan haklar arasında yer alıyor. Yıllık izin hakkının yanında bir de yıllık izne çıkarken iş yerinden alınan izin ücreti bulunuyor. Birçok çalışan izne çıkmadan önce kaç para yıllık izin alacağını merak ediyor.
Yıllık izin ücretleri çalışanın maaşına ek olarak hesaplanır. Yıllık izin ücretini öğrenebilmek için öncelikle günlük çalışma ücretinizi bilmeniz gerekmektedir. Bunun için öncelikle çalışanın aylık olarak aldığı brüt ücret 30'a bölünerek günlük aldığı ücret bulunur. Ardından çıkan günlük izin ücreti kaç gün izin yapılacaksa onunla çarpılır ve çıkan tutardan belirli yasal kesintiler (SGK primi kesintisi, gelir vergisi ve damga vergisi) yapılarak çalışana yıllık izin ücreti olarak ödenmektedir. Ayrıca yıllık izin ücreti hesaplanırken izne çıkmadan önceki aya ait maaş esas alınarak hesaplama işlemi yapılır.
Yıllık izin ücretini izne çıkma durumu haricinde birde işten ayrıldığında hesaplamak isteyenler var. Çalışırken izin haklarını kullanmayan işçiler işten ayrıldıklarında kullanmadıkları yıllık izinlerin ücretini aynı işlemlerle hesaplayarak toplu olarak almak durumundadırlar.
Yıllık izinler ise çalışma senesine göre farklılık göstermekte olup şu şekildedir;
Bağlı bulunduğu iş yerinde denem süresi dahil 1 yıldan 5 yıla kadar çalışanların yıllık izin hakkı 14 günden,
Minimum 5 yıldan maksimum 15 yıla kadar çalışanların yıllık izin hakkı 20 günden,
15 yıl ve daha fazla çalışmış kişilere ise 26 günden az izin verilmesi İş Kanunu'na aykırıdır.