Yıllık İzin Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?

İş hayatına atılanların merak ettiği konulardan biri de yıllık izinleri ve yıllık izin ücreti hesaplama. Tüm sigortalı çalışanların çalıştıkları kurumlarda birçok sosyal hakları bulunmakta. Bunların bir kısmı (Yemek çekleri, özel sağlık sigortası vs gibi) şirketlerin kendi belirlediği haklar, bir kısmı da (yıllık izin, doğum izni vs. gibi) kanunlarca belirlenmiş ve kurum fark etmeksizin verilmesi zorunlu haklardır. Yıllık izne çıkan her çalışan çalıştığı kurumdan yıllık izin ücreti almaktadır. Alacağı yıllık izne göre plan yapmak isteyenler ise yıllık izin ücretini nasıl hesaplayacağını araştırıyor. Peki, yıllık izin ücreti hesaplama nasıl yapılır? Sorunun cevabını haberimizin ayrıntılarında sizler için derledik...

Ülkemizde milyonlarca sigortalı çalışan bulunmaktadır. Sigortalı çalışanların haklarını korumak için bazı kanunlar belirlenmiş ve çalışanlara bu kanunlarca bazı haklar tanınmıştır. Bu haklardan çalışanların en merak ettiği ise yıllık izin ücretleri ve yıllık izin ücreti hesaplama oluyor. Yoğun geçen bir iş döneminin ardından her çalışan kısa bir tatil hayal ediyor. Tüm iş stresini atıp kafa dinlemek için yapılan bu tatilde maddi durumlarda tabi ki önemli oluyor. Fakat bu durumda da yıllık izin ücreti kurtarıcı oluyor. Çalışanların yıllık izin hakları olduğu gibi bir de izne çıkarken iş yerinden alacakları yıllık izin ücretleri oluyor. Yıllık izin ücreti hesaplamaya dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Yıllık İzin Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?

Her sigortalı çalışanın İş Kanunu ile belirlenmiş yıllık izin hakları bulunmaktadır. Bu haklar çalışana verilmek zorunda olan haklar arasında yer alıyor. Yıllık izin hakkının yanında bir de yıllık izne çıkarken iş yerinden alınan izin ücreti bulunuyor. Birçok çalışan izne çıkmadan önce kaç para yıllık izin alacağını merak ediyor. 

Yıllık izin ücretleri çalışanın maaşına ek olarak hesaplanır. Yıllık izin ücretini öğrenebilmek için öncelikle günlük çalışma ücretinizi bilmeniz gerekmektedir. Bunun için öncelikle çalışanın aylık olarak aldığı brüt ücret 30'a bölünerek günlük aldığı ücret bulunur. Ardından çıkan günlük izin ücreti kaç gün izin yapılacaksa onunla çarpılır ve çıkan tutardan belirli yasal kesintiler (SGK primi kesintisi, gelir vergisi ve damga vergisi) yapılarak çalışana yıllık izin ücreti olarak ödenmektedir. Ayrıca yıllık izin ücreti hesaplanırken izne çıkmadan önceki aya ait maaş esas alınarak hesaplama işlemi yapılır. 

Yıllık izin ücretini izne çıkma durumu haricinde birde işten ayrıldığında hesaplamak isteyenler var. Çalışırken izin haklarını kullanmayan işçiler işten ayrıldıklarında kullanmadıkları yıllık izinlerin ücretini aynı işlemlerle hesaplayarak toplu olarak almak durumundadırlar. 

Yıllık izinler ise çalışma senesine göre farklılık göstermekte olup şu şekildedir;

  • Bağlı bulunduğu iş yerinde denem süresi dahil 1 yıldan 5 yıla kadar çalışanların yıllık izin hakkı 14 günden,

  • Minimum 5 yıldan maksimum 15 yıla kadar çalışanların yıllık izin hakkı 20 günden,

  • 15 yıl ve daha fazla çalışmış kişilere ise 26 günden az izin verilmesi İş Kanunu'na aykırıdır.

Popüler İçerikler

Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Babalık Davası Negatif Sonuçlanmıştı: İftiralara Maruz Kalıp Sabrı Taşan Uğur Dündar Hesap Soracak!
Doğu Ekspresi Seyahatinin O Kadar da Romantik Olmadığını Söyleyen Adam Bilinmeyenleri Anlattı