Yılların Deneyimi: Bir İşten Koşarak Kaçmanız Gerektiğini Gösteren 9 Mülakat Sorusu

'Korku, üzerinde konuşmaya cesaret edemeyeceğimiz kadar kuvvetlidir.'

Korku aynı zamanda, milyonlarca insanın kariyer tercihlerinde rol oynayan en önemli faktördür. İşsizlikten, parasızlıktan, sosyal statümüz nedeniyle dışlanmaktan, ailemizden, faturalardan, kiradan korktuğumuz için, fazlasıyla yanlış ve mutsuz edici kariyer tercihleri yaparız. Korkularımızda haklıyızdır tabii; fakat böylelikle son derece mutsuz, işinden nefret eden çalışanlara dönüşürüz. İş görüşmelerinde o işten nefret edip etmeyeceğinizi açığa çıkaran bazı mülakat sorularını derledik.

Bulunduğu konumun hakkını veren kurumlar, mülakat tarzlarıyla da kendini belli eder 👇

Çok Başarılı Yöneticilerin İşe Alımlarda Sormadan Geçmediği 17 Favori Mülakat Sorusu

Liz Ryan, otuz yılı aşkın sürede binlerce işe alım görüşmesi yapmış başarılı bir yönetici.

Human Workplace kurucusu ve CEO'su Ryan, meslekte otuz yılı geçen deneyimi boyunca görüşmeye gelen adaylara bu tarz aşağılayıcı, küçük düşürücü ve küstahça soruları asla sormadığını, işe alım için doğru elemanı bulmanın çok daha 'düzgün' yolları olduğunu söylemiş.

Ryan'a göre bir şirket size şu soruları soruyorsa eğer, 'sizin yeteneğinizi hak etmiyordur.'

1. "Geçtiğimiz yıl kaç gün mazeret izni kullandın?"

'Bundan kime ne? Rahatsızlık ya da ailevi bir gereklilik için aldığı izinler kişinin bir sonraki işverenini neden ilgilendirsin?' 

Ryan'a göre, ne sıklıkta hastalandığınıza, kişisel ilişkilerinize ve iş dışındaki önceliklerinize 'sıkıntı' gözüyle bakacak bir iş yeri, orada çalışırsanız sizi kesinlikle mutsuz ve huzursuz edecek bir iş yeridir.

2. "Bundan önceki patronuna sorsak senin için ne söylerdi?"

Ryan bu sorunun özellikle çok kaba olduğunu, çünkü patronları 'tanrı', çalışanları ise 'sıradan ölümlüler' gibi konumlandırdığını söylemiş. Bunu soran kişi eski patronunuzu şahsen tanımıyorsa eğer, hakkınızda söyleyeceği şeyin doğruluğuna nasıl güvenebilir ki?

3. "Bu iş için düşündüğün minimum ücret nedir?"

Ryan basitçe, acilen koşarak kaçmanızı tavsiye ediyor. Verebileceği kadar az maaş vermenin peşinde olan bir kurum, asla sizin yeteneklerinize ve o işe katabileceklerinize yatırım yapma niyetinde değildir diye ekliyor.

4. "Burada kalıcı olacağına güvenebilir miyiz?"

Ancak çalışma koşullarının zorlayıcı olacağını bilen bir yönetici böyle bir soru sorar diyor Ryan. Çalışanı kurumda tutmak için bu tarz sözlü bir taahhüte ihtiyaç duyan bir şirketin ne derece parçası olmak isteyeceğinizi sorgulamanızı tavsiye ediyor.

5. "Daha önce işten çıkarıldığın oldu mu?"

Aslında 'kovuldun mu?' 

İşten çıkarılmak her zaman kişinin performans ya da uyum sorunu yaşamasıyla alakalı değildir. Dünyamız küçülmeye gittiği için kitleler halinde işten çıkarma gerçekleştiren kurumlarla dolu. Yine de 'Önceki işinizden neden ayrıldınız?' gibi daha makul ve terbiyeli bir soru varken bunun yerine kovulup kovulmadığınızı sorgulayan bir şirket Ryan'a göre profesyonellik problemi yaşıyor demektir.

6. "Özgeçmişine abartarak yazdığın bir şey var mı?"

Ryan gerçekten de defalarca bu sorunun sorulduğuna tanıklık etmiş. Böyle bir soru soran kişilerin yüksek ihtimalle özgüven sorunu yaşıyor olduğunu söylemiş. Ryan'a göre bu açıkça komplekse işaret ettiğinden size ilerleyen zamanda çokça sıkıntı çıkaracaktır.

7. "Seni diğer adaylardan ayıran şey nedir?"

Gerçekten de sık karşılaştığımız bir soru.

Diğer adayların hiçbirini tanımıyorsunuz. Dolayısıyla buna vereceğiniz cevabın gerçeği yansıtıp yansıtmadığını bilmenize de olanak yok. Hiç tanımadığınız insanların hiç bilmediğiniz yetenekleri hakkında yorum yapmanızın istenmesi sağlıklı değildir diyor Ryan. Ona göre, bu soru basitçe şu anlama geliyor: 'İş için yalvarmanı bekliyoruz'.

8. "Zor ve geçimsiz kişilerle başa çıkma yöntemlerin nelerdir?"

Ryan'a göre sağlıklı bir kurum, zor ve geçimsiz kişilerin çıkaracağı problemlere odaklanır; etraflarındaki insanlardan onlara ayak uydurmalarını beklemez. Buna benzer bir soru duyduğunuzda, mobbing olasılığını da asla göz ardı etmemelisiniz.

9. "Esnek çalışma saatlerine uyabilir misin?"

'Hafta sonları ve akşamları da çalışman gerekecek' demenin kurumsal lisanda söylenişi. 

Hafta sonu çalışmanız, ya da hafta içi sıklıkla mesaiye kalmanız gerektiği en baştan belirtilmediyse ve bunun alacağınız maaşa etkisi de konuşulmadıysa, böyle bir soru çok net bir şekilde sömürüleceğinize işaret eder diyor Ryan. Mutsuz edileceğiniz bir iş olma ihtimali fazlasıyla yüksek.

Her ne kadar Ryan'ın uyarıları çok yerinde de olsa, ne yazık ki işsiz kalmak kolay kolay göze alabileceğimiz bir şey değil 😔

Bilhassa da işsizliğin bu denli tavan yaptığı bir dönemde pek çoğumuz 'seçici' tarafta olamıyoruz; bu bir gerçek. Yine de, başka mülakat şanslarınız da varsa eğer, yalnızca korkunun esaretiyle göz göre göre mutsuz edileceğiniz bir işi iki kere düşünmekte fayda var.

BONUS: Bu da ilginizi çekebilir 👇

Dünyanın En Büyük Firmalarının İş Önerdiği Harvard’lı Mühendisten 9 Nefis Mülakat Tüyosu

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
25.04.2017

pardon da bu ablam cennetin gibi memlekette yaşıyor. bizim gibi işsizlik rekoru ihracatından büyük, cehennemin ortasında yaşamıyor. burada mühendislik bitirir 1700 lirayla başlarsın aslanım. burası survivor, burda her şey gerçek!

Bence sorularda bi anomali yok. Popülist bi içerik olmuş. Her şirket en doğru, en verimli, en parlak elemanı almak ister, hakkıdır. Ülkenin geleceği için elzemdir. Hele TR gibi üni'yi bitirir bitirmez, ben ne zaman müdür olurum, diye düşünen adayların olduğu ülkede olmazsa olmaz sorular bence.

Esnek çalışma saatlerinde gergin olan çalışma arkadaşlarını minimum ücretle birkaç gün mazeret izni alacak kadar kalıcı izler bırakarak abartılı bir şekilde diğerlerinden ayırt edilecek şekilde dövebilirim.İnanmazsanız eski patronuma sorabilirsiniz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ