Yıllardır Merak Edilen Soruyu Cevaplıyoruz: Sosisli Sandviçe Neden Hot Dog (Sıcak Köpek) Deniyor?

Popüler bir Amerikan sokak yemeği olan sosisli sandviçe neden 'Hot Dog' denildiğini hepimiz içinizden bi düşünmüş ve merak etmişizdir. Bu efsane Amerikan ızgara favorisinin kısa ve tartışmalı tarihini sizler için araştırdık. Gelin hep birlikte hot dog isminin kökenine inelim.

Hikayesi Nereden Geliyor?

Sosisli sandviçlere isim veren, New York Times için spor karikatüristliği yapan Tad Dorgan. Sandviçlere, şu an ki adını almadan önce 'kırmızı sosis' veya 'dachshund sosisleri' deniyordu. 

Tad Dorgan 1901'de New York Polo Sahası'ndaki maçta, satıcıların “Kızgınlar! Dachshund sosislerinizi kızarırken alın!”, diye bağırdıklarını gözlemledi. Satıcılardan ilham alarak, Grounds’taki sahneyi, satıcıların aynı şekilde seslenişini ve sıcak bir rulo halinde havlayan dachshund sosislerini çizmeye başladı.

Sosisler Neden Havlıyor?

Tad Dorgan 'Dachshund'u nasıl telaffus edeceğini bilmediğinden, ona köpekleri çağrıştırdığı için çizimine 'hot dog' yazdı. Çizdiği bu karikatür sansasyon haline geldi ve 'hot dog' terimi icat edilmiş oldu.

Diğer Söylemler:

Garip olan şu ki tarihçiler Tad Dorgan'ın çizdiği bu karikatürün kopyasını bile bulamamışlar. Hot dog kelimesinin Tad dorgan ile birlikte popüler olduğu kesin.

 Bunun yanında bazı araştırmalar hot dog'un ilk çıkışının Tad Dorgan'dan daha önce, 1800'lü yılların başında olduğunu söylüyor. Söylenenlere göre o dönemlerde sosisli sandviç üreticileri, sosislerin içine köpek eti karıştırmakla suçlanmışlar ve hot dog (sıcak köpek) terimi de ilk olarak o dönemlerde ortaya atılmış.

Daha da Eskiye Gidersek:

Dachshund sosislerine ve sosisli sandviçlere yapılan atıflar, Alman göçmenlere kadar gidiyor. Bu göçmenler Amerika'ya sadece sosisleri değil, dachshund köpeklerini de getirmişler. Hot dog ismi,  Almanların küçük, uzun, ince köpekleri hakkında bir şaka olarak başlamış. Aslında, Almanlar bile frankfurter'a 'küçük köpek' veya 'dachshund' sosisi adını vermişler, böylece 'köpek' kelimesini popüler sosisli sandviçleriyle bağdaştırmışlar.

Bonus: Evde Kolayca Hazırlayabileceniz Hot Dog Tarifi

Malzemeler:

  • 2 adet baget sandviç ekmeği

  • 2 adet sosis

  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

  • 1 tatlı kaşığı domates salçası

  • 3/4 su bardağı sıcak su

  • 1/4 çay kaşığı tuz

  • 2 adet salatalık turşusu

  • 1 diş sarımsak

  • 1 yemek kaşığı mayonez

  • 1/4 çay kaşığı toz kişniş

  • 1 adet küçük boy kırmızı soğan

  • 1 adet küçük boy domates

  • 2 yemek kaşığı ketçap

  • 2 yemek kaşığı hardal

  • 4 dal maydanoz

Yapılışı:

1. Zarları alınmış sosislerin üzerini keskin bir bıçak yardımıyla çizin. Ayçiçek yağını geniş tabanlı bir sos tenceresinde kızdırdıktan sonra domates salçasını ekleyip kısa bir süre kavurun.

2. Sıcak su ve tuz ilave ettikten sonra karıştırdığınız salçalı sos karışımına sosisleri atın. Kısık ateşte 5-10 dakika kadar pişirin.

3. Uç kısımlarını kestiğiniz salatalık turşularını minik küpler halinde kesin. Sarımsağı rendeleyin.

4. Rendelenmiş sarımsak ve doğranmış salatalık turşularını küçük bir kaba alın. Toz kişniş ve mayonez ilavesiyle karıştırın.

5. Servisinde kullanmak üzere arzuya göre kabuğunu soyduğunuz domates ve kırmızı soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını incecik kıyın.

6. Ortadan ikiye kestiğiniz baget sandviç ekmeklerini tost makinesinde ısıtın.

7. İç kısımlarına salçalı suda pişen sosisleri yerleştirin. Bir miktar salçalı sostan ekleyin.

8. Hazırladığınız mayonezli sos, kırmızı soğan ve domates küpleri, hardal, ketçap ve kıyılmış maydanoz ilavesiyle süsledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.

Afiyet olsun.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Çok Konuşulacak Sahne: Kiliseden Rahatsız Olan Pembe’ye Papazdan Ders Gibi Yanıt
Avrupa Yakası'nın Naile'si Çiçek Dilligil Cinsiyet Geçişi Yapan Oğlunun Doğum Gününü Kutladı!
İşverenler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan Kölelik Yasası İstemiş
YORUMLAR
04.11.2022

Baştaki adam Cem Uzan & Ali Koç karışımı gibi mi?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ