Yaklaşık bin yıldır topraklarımızda yetişen ve dedelerinizden ya da ninelerinizden adını mutlaka duyduğunuz bu bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. Son günlerde yapılan araştırmalar gösterdi ki bu bitki aynı zamanda kansere de şifa olabilir!
Yaklaşık bin yıldır topraklarımızda yetişen ve dedelerinizden ya da ninelerinizden adını mutlaka duyduğunuz bu bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. Son günlerde yapılan araştırmalar gösterdi ki bu bitki aynı zamanda kansere de şifa olabilir!
Bu meyve türü bin yılı aşkın bir süredir Anadolu'da yetiştirilen bir üründür. Rengi kırmızı ve mor tonlarında olur. Her sonbahar zamanı bu bitki meyvesini verir ve toplanır. Eski zamanlardan beridir bu meyvenin sayısız faydası olduğunu söylenilir.
Günümüzde halen yetiştirilen bu meyve Sivas’ta Eylül ve Ekim aylarında toplanıyor. Tadı ekşi ve mayhoş olarak tanımlanıyor. Diyetisyen Cansu Arslan'ın aktardığına göre, büyüklerimiz eskiden bu meyveyi yaprakları ile birlikte yediklerinden söz ediyorlar.
Karamuk bitkisi A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, bakır ve demir mineralleri içeriyor. Vitamin ve mineraller bakımından ise oldukça zengin bir meyve olmasının yanı sıra lif bakımından da bereketli bitkiler arasında yer alıyor.
Karamuk bitkisinin faydaları saymakla bitmiyor. Arslan'ın aktardığına göre Karamuk bitkisi,
Vücudumuzdaki enfeksiyonu, iltihaplanmayı önler
Alerjileri azaltır
Kan damarlarını güçlendirir
Kan basıncını ve kolesterol seviyelerini dengeler
İnsülin duyarlılığını artırır
Soğuk algınlığını önler, bağışıklığı güçlendirir
Böylece hipertansiyon, diyabet, obezite ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
Yapılan bazı araştırmalara göre karamuk meyvesinin itotoksik (hücre öldürücü) etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Bu etki kanser hücreleri üzerinde işe yarayabilmektedir.
Karamuk meyvesini eskiler yaprakları ile birlikte çiğ yediklerini ifade etmektedirler. Ancak Arslan çiğ meyve tüketimini yalnızca tazeyken yapmayı öneriyor. Bunun dışında kurutulmuş halini yoğurtlara ya da yulaf ezmesine ekleyerek; ceviz, fındık gibi yağlı tohumlarla birlikte ara öğünlerde tüketmenin faydalı olacağının altını çiziyor.
Arslan, kaynatıp kompostosunu yapmanın hatta üresiyle birlikte sos haline getirip et ve tavuklarla bile tüketilebileceğini söylüyor. Karamuk dondurucuya koyarak muhafaza da edilebilir. 100 gramı yalnızca 60-65 kalori olan bu meyvenin 1 porsiyonu yaklaşık bir avuç olarak kabul edilebilir. Bu nedenle gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
👎 veren 3 kişi; meyvenin adını mı beğenmedi, rengini mi? Her habere de muhalif olunmaz ki arkadaş!!!