Yıllarca Kandırılmışız! Bu Fotoğrafların Aslında Sahte Olduğunu Duyduğunuzda Çok Şaşıracaksınız

Adobe Photoshop 1990 yılında piyasaya sürüldüğünden bu yana fotoğrafların gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anlamak daha da zorlaştı. O yüzden neredeyse hepimiz 1990 yılından önce çekilen fotoğrafların gerçek olduğunu düşünüyoruz.  Bazen döneminde sansasyonlar yaratan ya da şu an baktığımızda 'Adamlar bu fotoğrafı nasıl çekti acaba?' dediğimiz fotoğraflar sahte olabilir mi? Cevabını sizin için derledik.

1. Orman Perileri

Frances Griffiths ve Elsie Wright isimli iki kuzen tarafından oluşturulan bu ilginç fotoğraf Sherlock Holmes'un ünlü yazarı Arthur Cıonan Doyle'un perilere inanmasını bile sağladı. Tinselci olan Arthur Conan arkadaşları bu fotoğrafı kendisine gösterdiği zaman gerçek olup olmadığını anlamak için Kodak'tan bir uzmanla iletişime bile geçti.

Ancak gerçek 1983'te fotoğrafı çektiren kızlar tarafından ortaya çıkarıldı.

Dans eden kız figürlerini popüler çocuk kitaplarından aldıklarını ve onlara kanat ekleyip yapraklara tutturduklarını söylediler. Kısacası olan Arthur'a oldu bunun gibi pek çok fotoğraf ile yaşamının sonuna kadar orman perilerinin gerçek olduğuna inandı.

2. General Ulysses S. Grant'ın bu fotoğrafı Amerika tarihinde çok önemli bir yere sahip.

Fotoğrafta savaş sırasında askerlerin önünde kahraman bir bakışla at üstünde duran Amerikan generali görülüyor fakat yıllar sonra Kongre Kütüphanesi tarafından ortaya çıkarılan gerçekte fotoğrafın üç farklı fotoğrafın birleştirilmesi ile yapıldığı ortaya çıktı.

  • Büyük General Alexander M. Cook'un bir fotoğrafı.

  • General Grant'in farklı bir fotoğrafı.

  • Ve bir savaş sırasında esirlerin bulunduğu arka plan görüntüsü.

3. Merak etmeyin Einstein bile o kadar delirmedi.

Fotoğrafta Albert Einstein'ı çılgın gülümsemesi ile nükleer testler bölgesinden çıkıyor gibi görsek de aslında bu fotoğrafta iki farklı fotoğraftan oluşuyor. Test yapılan an ve bisiklete binen Einstein aslında farklı birer fotoğraflar.

Einstein'in yüzündeki bu kocaman gülümseme ise testlerin yapılmasına olan büyük katkısı ile bağdaşlaştırılyor. Ne diyelim bu fotoğraf çok fantastik ve dünya buna inanmaya dünden razı.

4. Bizi aşka inandırmıştı...

Biz her ne kadar bir dönemin en seksi kadını Marilyn Monroe ile çapkınlığın kitabını yazan John F. Kennedy'nin aşk dolu anlarının kanıtı sanıyor olsak da bu fotoğraf da sahte. Fotoğraftaki kişiler ikiliye çok benzeyen dublörleri ve kameranın arkasındaki kişi de bu tarz fotoğraflar ile ün yapmış Alison Jackson'dan başkası değil.

Alisan Jackson'un koleksiyonu ünlü isimlerin bu tarz sahte fotoğrafarı ile dolu.

5. 20. Yüzyıl'ın en tanınmış fotoğraflarından biri Gökdelen İşçileri de sahte fotoğraflar arasında.

Fotoğrafta oturan işçilerin gerçek olduğu biliniyor ama gökdelen inşaatı kısmı tamamen balon. Fotoğrafın arkasında ki sahtelik ise arşiv görevlilerinin fotoğrafın çekilmesi ile ilgili kesin bir tarihe ulaşamaması ile anlaşılıyor. Fotoğrafı oluşturan kişi için 3 kişiye kadar bir daraltılma olsa da bu fotoğrafı yapan asıl kişiye ulaşılamadı. Kısacası elde var kocaman bir hiç.

6. Sen de mi Brütüs?

Colin Evans pek çok insanın inandığı bir tinselciydi. Karanlık bir ortamda düzenlenen kalabalık grupların katıldığı ruhsal oturumlar düzenlerdi. İnsanların belli bir süre onu havada görebilmelerini isterdi ve bu odaya bir ışık yansırken olurdu. Etkilenmemek elde değilmiş gerçekten!

Bir süre sonra insanlar her fotoğrafta Colin'in elinde bulunan kabloyu fark ettiler. Sonuç olarak Colin'in elindeki flaş kablosuna basıp flaş patladığında yukarı zıpladığı anlaşıldı

7. Ne ahlar aldın be Alison!

Kennedy ve Marilyn arasında tutkulu bir aşk olduğuna insanları inandıran Alison'un koleksiyonundan bir kare daha. Fotoğraf sahte olduğu gibi bir çok insanı da bu aşık çiftin Alison'a özellikle bu pozları verdiğine inandırdı.

8. Keşke gerçek olsaydı diyeceğiniz fotoğraflardan!

John Lennon ve Che Guevara'nın birlikte gitar çaldıkları bu güzel fotoğraf da sahte olmasıyla bizi gerçekten üzdü. Aslında John Lennon gerçekte bu fotoğrafta var ama birisi Che Guevara'nın kafasını aldı ve Wayne Gabriel'in vücuduna ekledi.

9. Sahte ateşkes!

Bu fotoğraf yıllar sonra internette yayınlandığı zaman neredeyse herkes Birinci Dünya Savaşı'nda Alman ve İngiliz askerlerinin savaş sırasında Noel Ateşkesi süresince futbol maçı yaptıklarını zannettiler. Ama ne gerçekten ateşkes vardı ne de oynayan kişlerin içinde bir Alman askeri vardı. Yer Yunanistan ve İngiliz askerleri raketbol oynuyor.

10. Kafaları güzel dediğimiz...

Bir çok insan fotoğraftakilerin gerçekten David Bowie ve Lemmy olduklarına inandı ama maalesef bu fotoğraf da sahte. Gerçekten duygularımızla oynuyorlar değil mi? Gerçek, fotoğrafın ilk yayınladığı kaynağın araştırılması ile bulundu. Getty Images'te ki (Amerikan stok fotoğraf şirketi) gerçek fotoğrafta Lemmy'nin yanında kız arkadaşının durduğunu görürsünüz. 1972 yılının Haziran ayında yapılan fotoğrafta Lemmy'nin kız arkadaşının yerine David Bowie koyuldu.

11. Herkes akrabalarının ruhları olduğuna inanıyordu.

William H. Mumler 'Ruhlarıyla Fotoğraf' serisi ile ünlenen Mary Todd Lincoln, eski ABD Başkanı Abraham Lincoln, Master Herrod ve John J. Glover gibi isimlerin bile fotoğrafını çekmişti.

Ne zaman ki Waverley Dergisi editörü Moses A.Dow fotoğrafını çekmek için William'a geldi “ruh fotoğrafçısı” nın popülaritesi azaldı. Moses fotoğrafı çektiğinde, arkasındaki ruhun Mumbler'in asistanı Mabel Warren olduğunu öne sürdü. Böylece insanlar fotoğraflara şüphe ile yaklaşmaya başladılar ve eskisi kadar ilgi göstermediler.  İtibarı lekelenen Mumbler yoksulluk içinde öldü.

12. Nasıl değil?

İnternette bu fotoğrafı arattığınızda çoğu kaynakta ilk ambulans olduğuna dair bilgiler göreceksiniz ama bu sadece birinin yanlış etiketlemesi ile oluşmuş genel bir yanlıştır. Bu sadece Mare Adası'nda kullanılan bir ABD donanma ambulansı.

13. Kim demiş 90'lardan önce fotoşop yok diye?

ABD Başkanı Abraham Lincoln'ün ikonik portresi pek çok kitaba kapak olarak basılmış en ünlü portre fotoğraflarından biri olmasına rağmen ne yazık ki sahte fotoğraflar listemizde.

Bu fotoğrafın 2 resimden oluşması inanıyoruz ki herkes için büyük bir sürpriz olmuştur. Ama resim John Calhoun’un bedenine Abraham Lincoln'ün kafasının eklenmesi ile yapılmıştır.

14. Bu da mı gol değil?

Çoğu insan bu iki gencin William Harley ve Arthur Davidson'ın gençliği olduğunu düşünmüşler ve iki mucidin beraber fotoğraf çektirdiklerini düşünerek 'Vay be' demişlerdir. Ama kendilerine üzücü bir haberimiz var.  Bu kare Minnesotalı iki gencin bisikletlere oturarak fotoğraf çekilmesinden başka bir şey değil.

Popüler İçerikler

Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
YORUMLAR

Müslüm Gürses ve Tupac fotoğrafı burada olmadığına göre gerçekmiş.

14.09.2021

#5 başka bir galeride fotoğrafı çeken kişinin fotoğrafı vardı ya, çok eminim gördüğüme

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ