Yıllar Sonra: Türkiye'den Almanya'ya İltica Başvurularında Azalma Yaşandı

Türkiye’den Almanya’ya darbe girişiminden sonra artan iltica başvuruları 2019 yılında ilk kez azalma kaydetti. Bu yıl ayda ortalama 737 kişi iltica başvurusu yaptı. Geçen yıl ise aylık ortalama başvuru sayısı 888’di.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, Türkiye'den Almanya'ya iltica başvurusu yapanların sayısı uzun süreden beri ilk kez 2019'da azalma gösterdi. Federal İçişleri Bakanlığı, Sol Parti Meclis Grup Başkan Vekili Sevim Dağdelen'in Türkiye'den Almanya'ya iltica başvuruları hakkında verdiği soru önergesini yanıtladı. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre bu yıl Ocak-Mart ayları arasında Türkiye'den Almanya'ya 2 bin 212 kişi iltica başvurusu yaptı.

Her iki başvurudan biri kabul edildi

Buna göre aylık başvuru sayısı ortalama 737. 2018 yılının tamamında Türkiye'den Almanya'ya yapılan iltica başvurularının sayısı 10 bin 655'di. Aylık ortalama iltica başvurularının sayısı 888'di.

2019'ın ilk üç ayında Türkiye'den Almanya'ya sığınmak isteyen her iki kişiden birinin başvurusu kabul edildi. Ocak ayında başvurusu kabul edilenlerin oranı yüzde 55,1, Şubat'ta yüzde 55,5, Mart'da ise yüzde 56,4'dü.

Darbe girişimi sonrası katlanarak artmıştı

Türkiye'de 2016 Temmuz'undaki darbe girişiminden bu yana Almanya'ya iltica başvuruları ciddi oranda artış kaydetti. Alman Federal Göç ve Mülteci Dairesi'ne (Bamf) göre 2013'den 2015'e dek Türkiye'den Almanya'ya her yıl ortalama bin 800 kişi iltica başvurusu yaptı. 2016'da başvuru sayısı 5 bin 742, 2017'de 8 bin 483, 2018'de ise 10 bin 655'e yükseldi.

Türk asıllı vekilden Türkiye ve Almanya'ya eleştiri

Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen Alman Haber Ajansı'na (dpa) yaptığı açıklamada, Türkiye'den Almanya'ya iltica başvurularının son yıllarda artmasını, 'alarm sinyali' diye nitelendirdi. Dağdelen, 'Erdoğan'ın Türkiyesi'nden kaçıp cezaevi kovuşturma nedeniyle Almanya'ya sığınmak isteyen her iki kişiden biri Almanya'da sığınma alıyorsa, Boğaziçi'nde (Türkiye'de) demokrasi ve hukuk devleti yok demektir' dedi.

Dağdelen Alman hükümetini de eleştirdi. Sol Parti milletvekili, 'Alman hükümetinin bu son gelişmeler (iltica başvuruları) ve gazeteci Deniz Yücel'in işkence suçlamaları nedeniyle harekete geçme konusunda bir ihtiyaç görmemesi, ürkütücü' dedi.

Popüler İçerikler

Çok Sevilmişti: TRT Tabii'nin Gassal Dizisinin 2. Sezon Çekimleri Başladı
DEM Parti’den Abdullah Öcalan Görüşmesi Sonrasında Açıklama: "Devir Demokrasi ve Kardeşlik Devridir"
Onedio Anketine Göre 2024 Yılının En İtici 5 Ünlüsü!
YORUMLAR
14.05.2019

biri gidip şu Merkel’e desin ki orada bolluk içinde yaşayan bazı türk milleti Türkiye’ye gelince Almanya’yı karalıyor. ya sınır dışı etsin ya da gerekli uyarı neyse versin. kimse uluslararası istatistiklerde birçok konuda ileride olan ülkeyi sırf birkaç eurosunu daha yükseğe bozduracak diye kötületmesin. gerçekten biri Merkel’e desin de uyarıyı verdirsin bunlara.

14.05.2019

ben derim knk

14.05.2019

Ya seçimlerden kaynaklı bir umut doğdu ya da ülkede adam kalmadı xd

14.05.2019

İmamoğlu Effect

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ