Yıllar Önce ABD’deki Başarısız Alkol Yasağı Denemesi ve Yol Açtığı Büyük Sorunlar

1920 yılında ABD’de uygulanan alkol yasağı, hikayesi ve sebep olduğu sorunlar dolayısıyla 20.yüzyılın en ilginç yasaklarından bir tanesi. Yasaklamanın asla mantıklı bir çözüm olamayacağının da başka bir kanıtı…

Sanayi devrimi sırasında işçiler arasındaki en popüler aktivite içki içmekti.

Şehirlere akın eden yeni işçi nüfusu, iş çıkışı içki içmek için salonlarda toplanıyor ve daha sonra evlerine gidiyordu.

Alkol, aile içi şiddet gibi büyük sorunlara sebep oluyordu.

Yoksulluk, aile içi şiddet, yeni ortaya çıkan hastalıklar… Alkolün bu durumlara yol açıyordu ve bu yüzden Amerika’da alkol karşıtı gruplar gittikçe çoğalıyordu. Bu gruplar arasında dini gruplar, kadın örgütleri ve sağlıkçılar başı çekiyordu.

19. yüzyılda ABD’nin bazı eyaletlerinde alkol yasağı uygulanıyordu.

1850’li yıllardan itibaren bazı eyaletlerde içki satışı ve üretimi yasaklanmıştı. 20. yüzyıl itibariyle alkol yasağına dünyadan da örnekler bulabilirdiniz. I. Dünya Savaşı sırasında Rusya’da da alkol yasaklanmıştı.

17 Ocak 1920’de tüm ABD’de alkol yasağı uygulanmaya başlandı.

Bu yasak kapsamında ülke çapında alkolün üretilmesi, satılması ve taşınması yasaklandı.

İçki üreten fabrikalarda çalışan işçiler işsiz kaldı.

1920’li yıllarda etkisini gösterecek olan Büyük Buhran öncesi ABD’de küçük çapta bir işsizler ordusu olmuştu bile.

Ülkenin her tarafında “gizli barlar” yasa dışı içki satışına başladı.

Bu barlar karanlık bodrum katlarında, dans salonlarının gizli bölümlerinde faaliyet gösteriyorlardı. Ülke çapında içki üretimi olmadığı için insanlar evde kendi içkisini üretmeye başlamıştı. Bu barların bazılarında da bu içkiler satılıyordu.

Hatta kokteyller de bu dönemde yaygınlaşmıştı.

Polis baskınlarında ellerinde alkolle yakalanmak istemeyen insanlar polislere “komiserim meyve suyu, valla” diyecekleri için midir bilinmez, bu barlarda kokteyller oldukça popülerdi.

Evde alkol üretimini de durdurmak isteyen hükümet, endüstriyel alkolün tüketimini önlemek için alkolün içine zararlı kimyasallar eklenmesini istedi.

Ne kadar tanıdık geliyor değil mi?

İşte bu noktadan sonra ülkeye yurt dışından kaçak yollarla alkol sokan suç örgütleri gittikçe büyüdü.

Kendilerini “mafya” olarak da biliyoruz. Al Capone, Lucky Luciano ve Dutch Schultz gibi ünlü mafyalar bu dönemde kaçak alkol satışından elde ettikleri gelirlerle büyüdüler.

Gittikçe güçlenen mafya polislere ve siyasilere rüşvet veriyordu.

Bu sayede kimse onları denetleyemez oldu. Kendi siyasilerini ve polisini yaratan mafyalar ABD içinde gittikçe güçlenecekti. Hatta John F. Kennedy’nin ölümünde mafyanın parmağı olduğu bile söyleniyor. Sen alkolü yasaklayacağım derken 50 yıl içinde başkan öldürecek güce erişecek örgütler yarat, olacak iş değil.

Mafyalar güçlendikçe suç oranı ve yolsuzluk gittikçe artıyordu.

Bir de üstüne Büyük Buhran gelince tam anlamıyla bir çöküş yaşandı. Ülkede zaten alkol yasağını denetleyecek kadro hep yetersizdi. Büyük Buhran dönemindeki işsizlikten sonra zaten denetleyecek kimse kalmamıştı. Alkol tüketimi 30’lu yılların başında gittikçe arttı.

ABD’nin de yeni vergilere de ihtiyacı vardı.

Bu yüzden 1933 yılının başlarında alkol, kısmen serbest bırakıldı ve vergisinden gelir elde edilmeye başlandı. Aynı yılın sonunda da yasak tamamen kalktı. Yasağın ABD’ye hem ekonomik hem de sosyal olarak büyük zararları oldu.

ABD, bu yasağın açtığı sorunlardan ders almış olacak ki bir daha ülke çapında bu denli büyük bir yasak uygulanmadı.

Kaynak: TED

Testi Pozitifken Arkadaşlarıyla Alkol Alıp Yürüyüşe Çıkan Kadın Kayboldu
Sarhoşken İnsanların Garip Davranmasının Ardındaki Bilimsel Nedenleri Hiç Merak Ettiniz mi?
Sarhoşken Yaşadıkları Komik Anları Bizimle Paylaşırken Hepimizi Güldüren 15 Takipçimiz

Popüler İçerikler

Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Suat Okuyan'dan İş İnsanlarına Çağrı: Ali Erbaş İçin Araba İstedi
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
YORUMLAR
29.08.2021

abd gibi ozgurluklere onem veren, alkolun su niyetine icildigi bir bati toplumunda boyle yasagi nasil koyabildiklerine hala sasiyorum. oyle bir yasa senatodan nasil gecebildi. cunku herkes icici. neticede uygulanamadi ayri konu. benzeri hezimeti bugun uyusturucuylada yasiyorlar. onlarca yil surdurulen savas, olen hapse atilan onca insan ve harcanan milyarlarca dolardan sonra hafif uyusturucular, esrar serbest birakildi. cunku ne kadar kotu zararli olursa olsun insanlar bunu istiyorsa yasaklarla engelleyemiyorsun, engellemeye calismak sadece insanlari yasa disina yonetliyor, yasa disi orgutleri guclendiriyor, devlet kontrolu disina cikinca daha kuvvetli daha zararli maddelerde kullanilmaya basliyor.

29.08.2021

Cumhuriyetçi partiye bakacak olursan muhafazakar bir parti. 1920 kızıl devrim sonrası yükselen sosyalizm korkusu ile antikomünist propogandalar başlar. Tıpkı Marshall yardımlarının yapılma amacı gibi götleri üç buçuk atar. Kolay mı kapitalist bir ülkede sosyalizm. Adamı sikerler. Bilinçli, organize, hakkını arayan işçi hangi sağ hükümetin işine gelir. İşte bu siyasi ortamda muhafazakar kesime gün doğar. Nede olsa komünistler dinsiz, alkolik vs vs. Ama işin sonunda baktılar iyi bir gelir kapısı. Hem içen insan daha as sorguluyor. Senatodan geçirmek zor olmadı. Bunun yanında mafyalar da başlarına bela olmuş. Bir taşla 3 kuş. Adamlar sosyalizm korkusuyla tüm dünyaya yardım dağıtmış. Alkol yasağı ne ki?

29.08.2021

Bir film vardı bunu anlatan sanki?

yasaklar delınmek ıcındır bu tıp yasaklar hıc bır ıse yaramaz daha cazıp hale getırır yer altına ıner hep boyle oldu bu.

TÜM YORUMLARI OKU (4)