Yılın Dolandırıcılık Davasının Halka Arzlarla İlişkisi Var mı? Seçil Erzan'ın Getirisini SPK mı Bozdu?

Tam fenomenlerin kara para aklama olaylarıyla bir bir emniyet yolunu tutmasını izliyorduk ki spor dünyasından birçok ünlü ismin bir banka şube müdürü tarafından dolandırılmasını izlemeye başladık. Olayın içinde birçok ünlü isim olduğu gibi çok büyük de paralar dönüyordu. Ancak akıl almayan da bir çok işlem vardı. Gün geçtikçe bir puzzle gibi parçaları birleştirmeye çalışanlar artıyor. Fonun nasıl oluştuğu ve nerede işletildiğine dair teoriler artsa da özel fonlardaki hareketler de ilgi çekecek.

Yılın dolandırıcılık davasında başrolde bir bankanın şube müdürü Seçil Erzan var. Erzan, "yüksek getiri" vaadiyle Fatih Terim, Arda Turan, Fernando Muslera, Emre Belözoğlu ve Selçuk İnan’ın da bulunduğu 18 kişiyi yaklaşık 25 milyon dolar ile 7 milyon 384 bin lira dolandırdığı iddiasıyla yargılanıyor.

Miktarların büyük olması kadar ünlü isimlerin olması davayı çekici kılıyor. Erzan'ı kimileri 'Çorlulu bir kadıncağız' olarak yazıyor, kimileri 'Terim, kızı gibi sever' diyor, kimileri de olaydaki rolünün büyük olduğunu düşünüyor. Henüz yargı sürecinde olan konuda gün be gün Erzan'ın da davacıların da ifadeleri ortaya çıkıyor.

Kesin olan kısımlar ise Seçil Erzan'ın Fatih Terim'le iyi ilişkileri olan bir bankacı olduğu, onun ismini kullanarak "özel bir fon" oluşturduğunu söylemesi ve paraların beklenen getiriyi sağlayamayıp, ponziye dönüşen sistemde mağdurlar yarattığı.

Soru işaretlerinin sürdüğü kısımlarda ise güven ilişkisinin esas alındığı bankacılık, finans sisteminde neden elden para verilme ihtiyacı olduğu, bu paranın sonrasında nereye ya da hangi hesaba yatırıldığı ve nerede değerlendirildiği bulunuyor. Bu konuda halen tahminler sürüyor.

Paranın nasıl değerlendirildiğine yönelik iki tahmin daha ortaya atıldı. İki tahmin de halka arzlara işaret ediyor. Seçil Erzan'ın ifadelerinde Borsa ile ilgili olduğu biliniyor ve ilk olarak fonun altyapısının da bu şekilde başladığı görülüyor.

Tutuklu bulunan Erzan, ifadelerinde 2011 yılında borsada 1 milyon lira batırdığını, zararını karşılamak için yatırım vaadiyle para topladığını ve 2021 yılına kadar bu sistemi devam ettirdiğini belirtiliyor. 

Erzan, Aralık 2022'de kendi bankasının bünyesinde 'yüksek getirili fon' adıyla özel bir fon kurulduğunu, para yatırmaları halinde 35-40 günlük vadeyle yüzde 20-30-40 oranında faiz verileceğini anlattığı öğreniliyor. 

Sistemdeki çatlak, Nisan 2023'te ortaya çıkıyor ve patlıyor.

Sosyal medyada iki paylaşım bu açıdan dikkat çekiyor. İlkinde olayın ihtimallerinin tam olarak değerlendirilmeyerek magazinel bir hale büründürülmesi eleştirilirken, ponzi sisteminin ihtimaller arasında düşük olduğu öngörülüyor.

twitter.com

Seçil Erzan fonu konusu sanki biraz sulandırılıyor ve ihtimaller tam irdilenmiyor.. Konuya ponzi havası verenler de var, fakat ben bu ihtimali düşük buluyorum; çünkü Erzan’ın bir kaçış planı olurdu. İlk düşündüğüm kripto işlemleriydi, fakat Halka Arz işlemleri olabileceğini düşünmeye başladım. Borsayla ilgilenenler bilir. Halka arzlarda oransal ve kurumsal dağıtım olduğu dönemde bu konu çok manipüle edildi. Bir grup insanın bir araya gelip nitelikli kurumsal yatırımcı gibi halka arz edilen şirketin %5, %10’unu alması ve en az %100 karla satması yaygındı…

"Paralar da bu amaçla mı toplandı? Halka arz konusunda 31 Mart bir dönüm noktası. Bu tarihte SPK arzlarda bireysele eşit dağıtım şartı getirdi. İşin ilginç yanı da bu olayın sarpa sarmasının Mart sonu ve Nisan ayının başına denk gelmesi…"

Ayrıca Deniz Yatırım’ın 2023 yılında liderlik yapacağı 2 halka arz tam da Nisan ayı ve Mayıs ayı başına denk gelmiş. Adı ister fon olsun, ister başka bir şey, bu paraların Halka arzda kullanılmak için toparlanmış olma ihtimali yüksek. Bu işin gizli kapaklı ve nakit ödemelerle yapılmasının bu fonun yabancı yatırımcı olarak gösterileceği ihtimalini de ortaya çıkarıyor.

Eğer plan buysa, bu da başlı başına başka bir dolandırıcılık. Ayrıca bu yapıda Seçil Erzan’ın tek başına olması mümkün değil. Bu tür para hareketleri uzun süre genel müdürlük ve teftişin gözünden kaçamaz… Kimseyi suçlamak istemem, ama bankanın bazı yetkilileri angaje olmadan gerçekleşmesi zor. Tatlı bir kar operasyonu organize edilmiş, sonrasında bozulmuş olabilir…

"Bu nedenle yetkili kişilerin bu fondan bilgisi var mı, operasyonun içindeler mi, iyi araştırılmalı. ... gibi isimler yetkili görünüyor. Tahmin ediyorum hepsinin ifadeleri alınıyordur. Bu kişilerden alınacak bilgiler çok önemli…"

Konu sadece @BDDKResmi ve @HMBakanligi’nın değil @spkgovtr’nın da incelemesinde olmalı… Arda Turan, Emre Belözoğlu, Semih Kaya, Selçuk İnan, Fernando Muslera, Emre Çolak gibi bir çok futbolcu kayıtsız para vermiş. Bu tedbirsizliğe yol açacak bir neden olmalı. Bunun nedeni halka arza katılacak bir yabancı ya da kurumsal fon kurgusu olabilir… Belki de hiç bir alakası yok, fakat iyice araştırmak da fayda var…@spkgovtr @memetsimsek #bist100 #Borsaİstanbul

İkinci paylaşım da aynı adrese çıkarak halka arzlara göz kırpıyor ve daha somut verilerle "fon" tarafını inceliyor.

twitter.com

1 Şubat'ta yayınlanmış önemli bir haber, Seçil Erzan da mudileriyle paylaşmış. Haberi yapan Şebnem Turhan ciddi ekonomi gazetecisi. Tabloda gördüğünüz kapalı özel fonların sadece bir aylık getirisi (Ocak 2023) dolar olarak da düşünebilirsiniz. Nasıl? İnanılmaz değil mi?

Ekonomim'deki haberinde Şebnem Turhan, tabloda tek yatırımcısı görünen "En fazla kazandıran fonun nasıl hareket ettiğini" bakalım nasıl anlatıyor?

TEFAS (Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu/Takasbank) verilerinde işleme kapalı olan fonların içinde en yüksek getiriyi sağlayan fonun 2023 Ocak ayında getirisinin yüzde 2.314,55 olduğu görülüyor. 1 kişiden oluştuğu görülen fonun portföyünde mevduat, yatırım fonları payları ve vadeli işlemler nakit teminatları bulunuyor. 

Ancak Turhan, ikinci fona dikkat çekiyor. Bu olayda bahsedilen fon, resmi değil tabi ancak hareketler yine de dikkat çekiyor. 1 ayda yüzde 407,2 getiri sağlayan ve 21 yatırımcısı olduğu görünen fonda, yüzde 98,54 oranında hisse senedi, yüzde 1,41 oranında vadeli işlemler nakit teminatları ve yüzde 0,05 TL mevduat bulunuyor.

"Bu fonun hareketleri dikkat çekici"

2023'e başlarken fonda 3 yatırımcı ve 391 bin 784 TL toplam büyüklük varken, ilk büyük hareket 4 Ocak'ta ve fon büyüklüğü birden 19,6 milyon liraya çıkıyor. 

12 Ocak'ta fon büyüklüğü 35,5 milyon liraya ve yatırımcı sayısı da 20 kişiye çıkıyor. 17 Ocak'ta fon büyüklüğü çıktığı gibi inerek 2,4 milyon liraya ve yatırımcı sayısı da 18'e geriliyor. Hemen ertesi gün 18 Ocak'ta fon büyüklüğü yeniden 31,4 milyona çıkıyor , 2 kişinin daha girişiyle yatırımcı sayısı da 20'ye yükseliyor.

26 Ocak'ta fon büyüklüğü adeta uçuyor ve 270,7 milyon liraya çıkıyor. Yatırımcı sayısı ise 21'e çıkıyor. 30 Ocak'ta 22 yatırımcı ile büyüklüğü 321,7 milyon lira olan fonun, 31 Ocak'ta yatırımcı sayısı 21, büyüklüğü 164,6 milyon lira oluyor.

Fon büyüklüğü ve/veya getirisinin sert yükselişler ya da düşüşler yaptığı dönemler halka arz tarihlerine denk gelmesi ise ayrı dikkat çekici.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 20 Ocak’ta ve 31 Mart'ta halka arzlarda hem özel yatırım fonlarına yönelik hem de bireysel yatırımcı dağıtımlarına yönelik iki değişiklik yapıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Fon Dolandırıcılığı ile Suçlanan Eski Banka Müdürü Seçil Erzan'ın Ses Kaydı Ortaya Çıktı
Fatih Terim Seçil Erzan'ın Fonundan Ne Kadar Kazandı? Gazeteci Lube Ayar'dan Bomba İddia!
Arda Turan ve Seçil Erzan'ın İsyan Dolu Yeni Konuşmalarındaki Rahatlık Hayret Ettirdi

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?