Yıldız Çifti Yaşam Savaşı Veriyor: Nedeni Milyonda Bir Görülen Bakteri

Zonguldak'ta yaşayan 55 yaşındaki Ramazan Yıldız ve 54 yaşındaki eşi Zuhriye Yıldız, yedikleri bir yiyecekten ötürü milyonda bir görülen bir hastalığa yakalandı. 

Yıldız çifti, sinir sistemine saldıran ve ölümcül olabileceği ifade edilen bakterinin yol açtığı hastalığın ardından yoğun bakıma alınırken, Doç. Dr. Özcan Pişkin konuyla ilgili olarak 'Hayati tehlikeleri devam ediyor. Halkımız konserve yapıyorken yapılan malzemeyi yeterli ısıda ve yeterli sürede pişirmelerini öneriyoruz' dedi.

Art arda rahatsızlanan Yıldız çifti, zehirlenme şüphesi ile tedavi altına alındı

DHA'nın aktardığı bilgiye göre, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde yaşayan Ramazan ve Zuhriye Yıldız çifti, evde aniden rahatsızlanınca ailesi tarafından hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakımda zehirlenme şüphesi ile tedavi altına alınan çiftte, yapılan testler neticesinde 'clostridium botulinum' bakterisi nedeniyle zehirlenme tespit edildi. 

Ekipler, jandarma eşliğinde eve giderek yiyeceklerden numune aldı. İncelemelerin devam ettiği, Yıldız çiftine nadir görülen bu bakterinin hangi yiyecekten bulaştığı yapılacak araştırmadan sonra ortaya çıkacağı bildirildi. Ekipler, çiftin yediği konserveden bakterinin bulaşmış olabileceği üzerinde durdukları öğrenildi. Yıldız çiftinin bilinçleri açık olduğu ancak sinir sistemlerine zarar veren bakteri nedeniyle hareket edemedikleri ve hayati tehlikelerinin ise sürdü belirtildi.

'Çok nadir görülen bir besin zehirlenmesi'

BEÜ Anesteziyoloji ve Reanimasyon Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Özcan Pişkin, hastanelerine sevk olan hastaların tedavisine hemen başladıklarını belirtirken, çok nadir görülen bir besin zehirlenmesi vakasının yaşandığını ifade etti. Pişkin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Geçen pazartesi Çaycuma Devlet Hastanesi’nde bir doktor arkadaşımız yoğun bakımda bir hasta takip ettiğini ve tanı koyamadığını ancak zehirlenme şüphesi olduğunu bizlere iletti. Biz de hastanemize sevkimizi sağladık. Hastanın eşinin de benzer şekilde bir gün önce özel bir hastanenin yoğun bakımında yattığını söyledi. Yaptığımız tetkiklerde çok nadir görülen besin zehirlenmesi clostridium botulinum’ isimli bir bakterinin sebep olduğu, botulizm toksilasyonu tanısı koyduk. Özel hastanede takibi yapılan hastayı da bizim hastanemize çektik ve yoğun bakımda tedavisine başladık. Ulusal zehir danışma merkezinden antitoksinini hemen talep ettik ve hemen aynı gün akşamında geldi ve iki hastamıza uyguladık. İki hastamızın da yoğun bakımda tedavisi devam ediyor.''

1 gramı 1 milyon insanı öldürebilir

Bakterinin nadir görüldüğünü ve en güçlü toksinlerden biri olduğunu söyleyen Pişkin, yapılan araştırmalarda en çok ev yapımı konservelerden bulaştığının tespit edildiğini söyledi:

''1 gramı 1 milyon insanı öldürebilecek kadar güçlü bir toksin. Hastamızın hayati tehlikesi maalesef devam ediyor. Ekipler evi inceliyorlar. Gıdalardan numune aldıklarını biliyoruz. Hastamınız tam olarak ne yediğini bilmiyoruz. Ülkemizde yapılan araştırmalarda uygun sürede ve ısıda pişirilmemiş konserveler en önemli şüphe olarak görülüyor. Yine benzer şekilde süt ve süt ürünlerinde, açık yaralar, alüminyum folyodaki fırınlanmış patatesten de geçtiği biliniyor. Bu hastalarımıza tam olarak neyle bulaştığını bilmiyoruz. Yetkililer bu konuda çalışmalarını sürdürerek diğer yakınlarının etkilenmemesi için çalışmalarını yapıyorlar. Halkımız konserve yapıyorken yapılan malzemeyi yeterli ısıda ve yeterli sürede pişirmelerini öneriyoruz. Eğer konserveyi açtıklarını bir şişme renk değişikliği bir koku ya da paslanma görürlerse kesinlikle tüketmemelerini öneriyoruz''

En son konserveden turşu ve pekmez yemişler

Abisini hastaneye kaldırdıktan sonra yengesinin de rahatsızlandığını anlatan Osman Yıldız, doktorların tanı koymakta zorlandığını anlatarak süreci şöyle anlattı:

''Geçen hafta rahatsızlandıklarında Çaycuma Devlet Hastanesi’ne kaldırıldılar. Orada serum taktıktan sonra ‘Karın ağrısı şikâyeti’ denilerek eve gönderiliyorlar. Akşam yine rahatsızlandıklarında tekrar hastaneye götürdük. Orada tekrar serum taktılar. Röntgen çekildiği sırada kustuklarında doktor şüphelendi. Sonra sevk ettiler. Yengem de o sırada evdeydi. Onu da alıp hastaneye refakatçi olarak getirdik. Kendisi de o sırada kusmaya başladı. Bayılınca orada doktorlar müdahale ettiler. Hastanede müşahede altında kaldılar. Yaklaşık 12 saat sonra hastalarımızın hastaneden çıkışını verdiler psikolojik diyerek. Bu arada kardeşim Ramazan Yıldız ise hastanede yatırdılar. Bağırsak düğümlenmesi diyerek. Bağırsak düğümlenmesine müdahale ettiler daha sonra tekrar komaya girdi kardeşim. Oradan yoğun bakıma aldılar. Yengemde Çaycuma’da eve gelince tekrar rahatsızlanıyor. Yengemi de orda yoğun bakıma alıyorlar daha sonra üniversite hastanesine sevk ediyorlar. Burada en sonunda gıda zehirlenmesi olduğunu belirliyorlar. Ne yediklerine dair hiçbir fikrimiz yok. Bize söyledikleri sadece konserve kavanozundaki turşuyu açmışlar, bir de pekmez yemişler. Bizim kendimizin yaptığı doğal pekmezden yemişler.'

Popüler İçerikler

Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Rusya 'Harry Potter Kalesi'ni Vurdu: Çok Sayıda Ölü ve Yaralı Var
YORUMLAR
01.12.2019

Aslında kendisi "ovv vaov" derecesinde nadir bir bakteri değildir. Biri konserveden zehirlenmişse aklımıza gelen ilk bakteridir c.botulinum. Ve de kendisi 1 yaşından küçük bebeklere kesinlikle bal yedirmememizin sebebidir çünkü baldan da bulaşıp bebekleri zehirleyebilir sindirim kanalları yeterince gelişmemiş olduğu için. Ayrıca kendisinin "sinir sistemine saldıran zehri"nin botox'ta kullanıldığını söylememe gerek yok herhalde. C.botulinum nörotoksinini kadınların yüzüne enjekte ederek onları felç ederiz aslında. 6 ay boyunca yüz kasları kasılamaz. Bu yüzden fazla kırışmaz. Bu zehir aynı zamanda serebral palsi gibi kas spazmları içeren hastalıkların da yaşam kolaylaştırıcı tedavisinde kullanılır.

01.12.2019

Clostridium botulinum, Clostridium tetani ile aynı ailedendir. C.tetani tetanoz yapar. C.tetani'nin zehri de botulinum kadar güçlü ve tehlikelidir. O da nadir değildir. Gülün dikeninin batmasıyla bile tetanoz bulaşabilir ve öldürücüdür.

01.12.2019

aq tanı koyamayıp psikolojik diye geri yolluyolar eve doktorlarda bi manyadı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ