Yıldırım: 'Kanal İstanbul'da Güzergâhı Resmen Açıklamış Değiliz'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, 'Kanal İstanbul Projesi için 5 güzergâh üzerinde çalışıyoruz. Hiçbir güzergâhı resmen açıklamış değiliz. Vatandaşlarımız tasarrufta bulunmasın, hayal kırıklığı yaşamasın' dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçe görüşmelerinde Kanal İstanbul ile ilgili yaptığı açıklamanın bazı yanlış anlaşılmalara ve algılara sebep olduğunu ifade etti.

İstanbul'daki 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul projeleri ile ilgili yaptığı açıklamaların birbirine karıştırıldığını kaydeden Yıldırım, 3. Havalimanı'nın yerinin belli olduğunu, yapımının hızla devam ettiğini söyledi.

'Kanal İstanbul ile ilgili güzergâh çalışmaları kesinlik kazanmamıştır'

Kanal İstanbul Projesi için 5 güzergâh üzerinde çalıştıklarını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

'Hiçbir güzergâhı bugüne kadar resmen açıklamış değiliz. Ancak çalışmalar esnasında bölgede bir takım tahminlerle spekülasyon oluşturuluyor. 'Kanal buradan geçiyor, burada yer alacaksanız, kazançlı çıkarsınız' gibilerden... Hatta bu, televizyon reklamlarına bile konu oluyor. Ben vatandaşlarımızın ileride hayal kırıklığı yaşamaması, mağdur olmaması için bir beyanatta bulundum. Diyoruz ki Kanal İstanbul ile ilgili güzergâh çalışmaları kesinlik kazanmamıştır. Halen devam etmektedir; hem jeolojik etütler hem yeraltı su kaynakları hem doğal ve tarihi sit alanları bakımından devam etmektedir. Üniversiteler çalışma yapıyor. Bir de çevresindeki imar planlaması olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ'nin çalışması var. Dolayısıyla bu çalışmalar tamamlanmadan, her yönüyle karşılaştırmalı bir değerlendirme olmadan belirli bir güzergâh üzerine odaklanıp herhangi bir tasarrufta vatandaşlarımız bulunmasın, hayal kırıklığı yaşamasın.'

'Demiryollarını da özel işletmecilerin kullanımına açacağız'

Yıldırım, Bakanlığının 2016 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını da yanıtladı.

Bakımsız demiryollarının iyileştirildiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

'Gelişme var ama biz daha fazlasını başarmalıydık. Bizim yollarımızın sağlıklı bir işletmeciliğe hazır olmadığını söylememiz lazım. 50 yıldan fazla bakımsız yollar, önce yolları iyileştiriyoruz. O yüzden de trafiği durduruyoruz. Biraz taşımaların az artmasının sebebi de budur. Şu ana kadar 9 bin kilometrelik bir aksı yeniledik, geriye kaldı 3 bin kilometrelik yolumuz. Bunları da önümüzdeki bir iki yılda tamamlayacağız. Sinyal ve elektrik işi de bittikten sonra bu yıldan itibaren demiryollarını da özel işletmecilerin kullanımına açacağız, belirli bir bedel karşılığında burayı kullanabilecekler. Kademe kademe demiryolları altyapısının kullanım oranının önümüzdeki yıllarda oldukça artacağını söyleyebilirim.'

3. Havalimanının isim tartışması

İstanbul'a yapılan 3. Havalimanının isminin 'Recep Tayyip Erdoğan' olacağı iddialarının sorulması üzerine Yıldırım, 'Biz, havalimanını yaparız, ondan sonra ne ad koyarlarsa koysunlar, Tayyip Bey meraklısı değil, çok da sevmiyor bu işleri. Öyle bir şey olacağını düşünmüyorum, şahsi kanaatim budur' diye konuştu.

HGS cezaları

Otomatik Geçiş Sistemi'nde (OGS) cihazın pahalı olması nedeniyle yaygınlaşmadığını ifade eden Yıldırım, Kartlı Geçiş Sistemi'nde (KGS) ise bir aracın geçişinin 23 saniye sürmesi nedeniyle Hızlı Geçiş Sistemi'ne (HGS) geçildiğini anlattı.

Yıldırım, 5 lira etiket ücreti karşılığında alınan HGS'de abone sayısının 8 milyon, OGS'de ise abone sayısının 2 milyon olduğunu bildirdi.

HGS cezalarına ilişkin bildirimlerin geç yapıldığını vurgulayan Yıldırım, 2014 yılına ilişkin cezaların 2015'te bildirildiğini, geçilen mesafenin en uzak kısmının 10 katı ceza uygulamasının yapılan yasal düzenlemeyle değiştirildiğini anımsattı.

AA

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
YORUMLAR
09.02.2016

sabah ise gelirken yeni okudum; guney kore arge butcesini gdp sinin %4,3 une cikarip, dunyada argeye en cok pay ayiran ulke unvanini %4,1 lik israil den almis. hedefleri 2017de %5. bu rakam abd de %2,5. turkiye gelismis ulkeler icin minimal sinir kabul edilen %1i hala gecebilmis degil. ulke kaynaklarini boyle projelerde carcur ediyoruz. carcur diyorum zira birilerine yeni rant kapisi, satip pazarliyacaklari yeni bogaz arazisi olmakdan baska bir ise hizmet etmeyecek. suves yada panama gibi onemli bir ticaret yolu aciyor olsa gercek yatirim kabul ederdim ama degil. bu kafa ile avaraj ortadogu ulkesi olma yolunda hizla ilerliyoruz. hepimize hayirli olsun.

09.02.2016

Yani diyor ki kimin önünü açacağımızı henüz belirlemedik, kim daha iyi beslerse rantı onun önüne koycaz

09.02.2016

Ulan şu yeni açılan yerlere "Recep Tayyip Erdoğan" ismini vermesinler.2 yılda ismi tarihe gömülecek insanları bu kadar büyütmeyin.

09.02.2016

yazdıklarınla ismin ve profil resmin çelişiyor. yine de yazdıklarına katılıyorum :) sokak ismi filan verebilirler ama :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ