Yıldırım Bayezid'ın Eşleri Kimdir? Yıldırım Bayezid'ın Eşlerinin İsimleri...

Osmanlı İmparatorluğu'nun dördüncü padişahı olan Yıldırım Bayezid, tarihte I. Bayezid olarak da bilinir. 1389 ve 1402 yılları arasında Osmanlı Devleti'nde hükümdarlık yapmıştır. I. Bayezid'a Yıldırım unvanın verilmesinin sebebi ise savaş alanında ordusu ile çok hızlı hareket etmesi ve başarılarıdır. Aynı zamanda İstanbul'un fethi için oldukça önemli bir nokta olan Anadoluhisarı'nı yaptırmış ve İstanbul'u kuşatmaya çalışan ilk padişah olarak tarihe geçmiştir. Bu amacına erişemese de askeri zekası ile birçok kişi tarafından takdir toplamıştır. Diğer Osmanlı padişahları gibi sadece hükümdarlığı ile değil, aile ve harem hayatı ile de oldukça merak edilen birisidir. Peki, Yıldırım Bayezid'ın eşleri kimdir? İşte Yıldırım Bayezid'ın eşlerinin isimleri...

Yıldırım Beyazid'ın doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 1354 yılında Edirne'de dünyaya geldiği düşünülmektedir. Babası I. Murat, annesi ise Gülçiçek Hatun'dur. Çok küçük yaşlardan beri askeri, siyasi ve idari alanlarda çeşitli eğitimler almıştır. İlk evliliğini 1381 yılında Germiyanoğulları beyinin kızı ile yapmıştır. I. Bayezid'ın bu evliliği oldukça ses getirmiştir. Bunun evliliğin yapılma amacı ise babası I. Murat'ın, Germiyanoğulları topraklarını sınırlarına katmak istemesidir.  Ancak Yıldırım Bayezid sadece bu evlilikle sınırlı kalmamış, yaşamı boyunca birçok evlilik yapmıştır. Yıldırım Bayezid'ın eşleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yıldırım Bayezid'ın Eşleri Kimdi? Yıldırım Bayezid'ın Eşlerinin İsimleri...

Yıldırım Bayezid'ın 10'dan fazla eşi olduğu düşünülmektedir.  Ancak tarihi kaynaklarda bu eşlerinden sadece 7'sinin ismi bilinirken, bunlardan 4 tanesinin hayatı hakkında bilgi vardır. Yıldırım Bayezid'ın eşlerinin isimleri ise şunlardır:

  • Angelina Hatun

  • Devlet Şah Hatun

  • Maria Hatun

  • Hafsa Hatun

  • Sultan Hatun

  • Mileva Olivera Despina Hatun

  • Devlet Hatun

Yıldırım Bayezid'ın üçüncü eşi olarak bilinen Devlet Şah Hatun, Kütahya civarında doğmuştur. Babası Germiyanoğulları Beyliği Süleyman Şah'tır. Karamanoğullarının istilasından korktukları için kızını dönemin Osmanlı padişahı olan Yıldırım Bayezid'a vermiştir. Devlet Şah Hatun, aynı zamanda İsa Çelebi, Mustafa Çelebi ve Büyük Musa Çelebi Han'ın öz annesidir.

Hayatı hakkında az biraz bilgi bulunan diğer bir padişah eşi de Hafsa Hatun'dur. Bu sultanın Aydınoğulları beyi İsa Bey'in kızı olduğu söylenir. Yıldırım Bayezid'ın evlenme nedeni ise bu beyliğin topraklarını ele geçirmek istemesidir. Çocuklarının kim olduğu hakkında bir bilgi bulunmaz.

Yıldırım Bayezid'ın 10. eşi olarak bilinen sultan ise Olivera Despina Hatun'dur. Tarihte oldukça önemli birisi olan Sırp prensi Lazar Hrebelyanaoviç'in kızıdır. Despina Hatun, Yıldırım Bayezid ile Sırbistan'ın Alacahisar kentinde evlenmiştir. Osmanlı'nın Timur İmparatorluğu ile yaptığı savaş sırasında kocası ile esir düşmüştür. Üç kızı olduğu söylenir fakat sadece Aruz Hanım ve Paşa Melike Hanım hakkında bilgi bulunmaktadır.

Son eşlerinden biri olan Devlet Hatun, diğer eşi Devlet Şah Hatun ile oldukça fazla karıştırılmaktadır. Yapılan incelemelerde Devlet Hatun'un Müslüman ya da Türk kökenli olmadığı anlaşılmıştır. Yıldırım Bayezid'ın haremine aldığı Sırp, Bulgar ya da Rum kökenli bir cariye olduğu düşünülmektedir. I. Mehmet Çelebi'nin öz annesidir. Bursa'da Devlet Hatun Türbesi adında bir defin yeri bulunmaktadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Sultan Abdülhamid'in Kardeşleri Kimlerdir?
Yavuz Sultan Selim'in Kaç Çocuğu Oldu? İsimleri...
Sultan Abdülhamid'in Eşleri Kimdir? I. Abdülhamid'in Eşlerinin İsimleri...

Popüler İçerikler

Diyarbakır’da Kaybolduktan 19 Gün Sonra Ölü Olarak Bulunan Narin Güran’ın Adli Tıp Raporu Tamamlandı
Galatasaray'da Mauro Icardi Oynamadığı Derbiye Damga Vurmayı Başardı
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!