Yıldırım Bayezid Nereleri Fethetti? Yıldırım Bayezid'in Fethettiği Şehirler...

Osmanlı Devleti, 1299 yılında Oğuz Türklerinden olan Osman Gazi'nin kurduğu bir devlettir. Bu devlet, Osmanlı Hanedanlığının yönetiminde 624 yıl boyunca hüküm sürmüştür. Daha ilk başta Bilecik'in Söğüt ilçesinde küçücük bir beylik iken zamanla sınırlarını genişletmiş ve bir imparatorluk haline gelmiştir. Osmanlı'nın Orta Çağ'dan Yeni Çağ'a kadar varlığı sürdürmesinin en önemli sebeplerinden biri devletin başındaki hükümdarların zekası ve başarılarıdır. Bunlardan biri de Osmanlı Devleti'nin dördüncü padişahı olan Yıldırım Beyazit'dir. I. Bayezid olarak da bilinen Yıldırım Bayezid, Rumeli ve Anadolu'da pek çok başarılara imza atmıştır. Peki, Yıldırım Bayezid nereleri fethetti? İşte fethedilen yerler...

Yıldırım Bayezid, Osmanlı Devleti'nin diğer padişahları gibi oldukça önemli bir hükümdardır. Anadolu ve Balkanlara bağlı olan hanedanları ortadan kaldırmayı amaçlamıştır. Ortak bir İslam devleti anlayışı içerisinde merkezi bir devlet kurmak istemiştir. Yıldırım Bayezid, bu amaçlarının hepsini gerçekleştiremese de Anadolu'da birliği sağlamayı başarmıştır. Yeni örfi hukuk uygulamaları getirmiş, çeşitli kanunlar çıkarmış, kul sistemini düzenlemiştir. Bu dönemde Tuna ve Fırat arasındaki bölgeler padişahın kulları tarafından idare edilmiştir. Batı Avrupa'dan başlayıp Orta Asya'ya kadar, Mısır'dan da Altın Orda sahasına kadar olan bölge de farklı bir siyaset izlemiştir. Ancak bu milletlerarası siyasette pek başarılı olunamamış, Timur'un darbesiyle son bulmuştur. Yıldırım Bayezid'ın fethettiği yerler hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yıldırım Bayezid Nereleri Fethetti? Fethettiği Şehirler...

Yıldırım Bayezid'in padişahlıkta ilk ilgilendiği sorunlardan biri Rumeli meselesidir. Osmanlı Devleti, Balkan ordusu ile yapılan I. Kosova Savaşı'nda zaferle ayrıldı. Bu savaş sonucunda Tuna'nın güneyindeki Balkan toprakları Osmanlı'nın egemenliğine geçti. 

Yıldırım Bayezid, Rumeli seferlerinde Selanik ve Mora Yarımadası'nı Osmanlı topraklarına kattı. 1395 yılında Osmanlı ve Bizans Devletlerinin aralarında ki anlaşma başarısız kalınca, I. Bayezid komutasındaki Osmanlı ordusu Yunanistan üzerinden hücuma geçti. Bu saldırı ile birlikte Teselya bölgesindeki Tırhala, Domacia, Patras ve Farsala şehirlerini fethetti. Daha sonra Termopylae'dan geçip Atina ve çevresini kapsayan tarihi Attika Yarımadası'nı ele geçirdi.

Balkan orduları ile yaptıkları mücadelelerden sonra Osmanlı Devleti'ne bir tepkide Anadolu Türkmen beyliklerinden gelmiştir. Aydınlı, Germiyanlı, Saruhanlı, Menteşeli, Hamitli beylikleri, aynı zamanda Sivas hükümdarı Kadı Burhanettin Osmanlı'nın büyüyen gücünü kırmak için harekete geçtiler. Yıldırım Bayezid Anadolu'daki beyliklerin hepsini kendi idaresi altına aldı. 1390'da Karamanoğulları ile yaptığı savaşta Konya bölgesindeki Beyşehir'i de ele geçirdi. Bu tarihten iki yıl sonra Candaroğulları'nın bölgesi olan Kastamonu ve Kadı Burhanettin'e ait olan Osmancık bölgesi fethedildi.

1393 yılında Anadolu Seferine çıkan I. Bayezid, Amasya, Merzifon, Turhal ve Tokat kalelerini fethetti. Daha sonra Samsun ve çevresine sefer düzenledi.  Canik yöresi Osmanlı'nın sınırlarına katıldı. Kadı Burhanedd'in ölümü ile birlikte bölgede bulunan sancakbeyleri, I. Bayezid'e çağrı gönderdi. Bunun üzerine Osmanlı, Anadolu'ya tekrar sefer düzenledi. Kırşehir'den Sivas'a kadar uzanan yerlerin hepsi Osmanlı Devleti'ne bağlandı. Mısır Memlükleri ile anlaşamayan Osmanlı Devleti, Yıldırım Bayezid komutasında Mısır'ın sınır kaleleri olan Malatya ve Divriği fethetti.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı