Yıldırım Bayezid'ın ölümünden sonra, tahta oğlu I. Mehmet Çelebi çıkmıştır. Osmanlı Devleti'nin 5. Osmanlı padişahıdır. Farklı tarihi kaynaklarda Kirişçi ya da Kiriş gibi lakapları bilinir. Çelebi lakabı ise okumuş, medrese tahsili görmüş kişiler için kullanılmaktadır.
Şehzadelik döneminde Amasya sancakbeyi olmasından dolayı devlet işlerini iyi bir şekilde öğrendi. Babası Yıldırım Çelebi Anadolu seferlerine katıldığı zaman, I. Mehmet Çelebi'de sancak beyi olarak eyalet askerleri ile katıldı. Bu seferlerde yükselerek artış kuvvetler komutanı oldu. Yıldırım Bayezid'ın Timur'a teslim olmasından sonra, Osmanlı Devleti 11 yıl boyunca Fetret Dönemi yaşadı. Bu dönemde Timur egemenliği altında kardeşi Süleyman ve Musa Rumeli topraklarını kontrol ederken, I. Mehmet Çelebi ise Anadolu'da Tokat, Bursa ve Amasya'da hakimiyet sağlamaya çalıştı. Ayrıca kardeşler arasında çeşitli taht mücadeleleri de yaşandı. Çelebi Mehmet, Musa Çelebiyi yendikten sonra devletin tüm yönetimini alarak Fetret Devrini kapattı.
I. Mehmet Çelebi, Osmanlı Devleti'nin tekrar eski gücüne getirdiği için devletin ikinci kurucusu olarak görülür. Padişahlığı döneminde birçok sorunla ilgilendi. İzmiroğlu Cüneyd Bey'in çıkardığı isyanlar gibi pek çok yerel ayaklanmaları bastırdı. Menteşe Beyliği ve Karamanoğlu Beyliğinin topraklarını Osmanlı Devleti'nin sınırları içerisine kattı. Gelibolu'da ilk defa Osmanlı donanmasını kurdu. Çelebi hayatı boyunca 20'den fazla savaşa girdiği için çok yara aldı. Av sırasında attan düşüp felç kaldı, bir süre sonrada hayatı kaybetti. Mehmet Çelebi'nin ölüm haberi ise 42 gün sonra duyuldu. Padişahlar arasında ölümü gizlenen ilk hükümdar oldu.
Ata'mız Timur Han, Sırpları arkasına alıp Anadolu'da Türklere kan kusturan balkan devleti Osmanlıyı patates etti.
atan zalim olmasa idi koca imparatorluk kısa zamanda yok olmazdı osmanlı hanedanı altıyüz islamı muhafaza etti