Yılda 13,7 Milyon Ton! Avrupa'nın Yeni Çöplüğü Türkiye Oldu

2020 yılında AB ülkeleri ve İngiltere’den yaklaşık 660 bin ton plastik atık ithal eden Türkiye, Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke oldu. Plastik dışı atıkların alımında da Türkiye açık farkla önde. AB, geçen yıl Türkiye’ye 13,7 milyon ton ihracat yaparken, ikinci sıradaki Hindistan’a yapılan ihracatın miktarı ise yalnızca 2,9 milyon ton.

Bloomberg Businessweek’ten Mehmet Erdoğan’ın haberine göre, Avrupa’nın plastik atığının yaklaşık üçte birini Türkiye aldı.

Greenpeace Akdeniz’in Eurostat ve İngiltere Ulusal İstatistik Dairesi’nden topladığı verilere göre Türkiye, 2020 yılında AB ülkeleri ve İngiltere’den yaklaşık 660 bin ton plastik atık ithal etti.

Plastik atık ithalatında bir önceki yıla göre yüzde 13 artış gerçekleşti. Son 16 yılda ise Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atık miktarı 196 kat arttı.

Avrupa'da Yine Birinciyiz: Türkiye, Avrupa'dan 659 Bin 960 Ton Plastik Çöp Satın Aldı

İthal edilen çöpler kontrolsüzce çevreye atılıyor

Plastik geri dönüşümünü mevzuata uygun şekilde yapan şirketler, ithal ettikleri plastik atığın yüzde 95’ini hammaddeye dönüştürüyor, kalanını da yakılması için çimento fabrikalarına gönderiyor.

Bununla birlikte sektörde kurallara uymayan, merdiven altı pek çok tesis de var. Bunlar ithal ettikleri plastik atığın ancak yüzde 60-70’ini geri dönüşümle ham maddeye çeviriyor. Geriye kalan dönüşümü imkansız plastiği ise ya kontrolsüzce çevreye atıyor ya da yakarak bertaraf ediyorlar.

Dönüştürülemeyen plastiği çevreye atan işletmeler özellikle Adana ve civarında yoğunlaşmış durumda.

Geçtiğimiz yıl atık plastik ithal izni olan 130 şirket bulunurken sadece bu yılın ilk dört ayında sayı 400’e çıkmış durumda.

Atık plastik ithal lisansı alan şirket sayısındaki inanılmaz artış ve son yıllardaki ithalat miktarı da bu işin ne denli kârlı olduğunu gösteriyor.

Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Projeler Lideri Nihan Temiz Ataş, en büyük sorunlardan birinin kontrolsüz, denetimsiz, şeffaf olmayan çöp ithalatı olduğunu belirterek, “Hangi firmanın hangi kodda, ne oranda, kotasının yüzde kaçı oranında atık ithal ettiği ve bunu nasıl dönüştürdüğü verisi şeffaf bir şekilde açıklanmıyor” diyor.

Türkiye, plastiğin yanı sıra diğer atıklarda da Avrupa ülkelerinin başlıca rotası olmuş durumda.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri geçen yıl 32,7 milyon tonluk atık ihracatı gerçekleştirdi. En çok atık satışı 13,7 milyon ton ile açık ara Türkiye’ye yapıldı. İkinci sırada yer alan Hindistan’ın AB’den ithal ettiği atık miktarı 2,9 milyon ton.

Türkiye’nin Avrupa’dan aldığı atıklar arasında hurda kağıt, başta çelik olmak üzere hurda metal ve plastik atıklar miktar olarak ilk sıralarda yer alıyor.

Günün İç Acıtan Fotoğrafı! İsrail'in Saldırılarında Hayatını Kaybeden Filistinli Küçük Kız
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan Şampiyonluk Kutlamaları Açıklaması
Diyanet Başkanı Erbaş: 'Bayram Namazı Camilerde Kılınacak...'

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
YORUMLAR
12.05.2021

Ülkede çevreci olmadığı için kimse yorum yazmamış. Biri de çıkıp demiyor ki çöplerimizi ayrıştıralım.

12.05.2021

ben asıl işe yaramayan kullanılmayan bişeyi neden aldığımızı merak ediyorum :D

Pasif Kullanıcı
12.05.2021

Simdi gercek bir copluk olduk . Bunlari ithal etmek zorundaydik tescillemek icin.🦨

12.05.2021

artık söyleyecek bir şey bulamıyorum.. küfürler yetmiyor..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ