Yılbaşı Kutlamaları: Nasıl Başladı, Noel ile Farkı Ne?

31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece, dünya genelinde yılbaşı olarak kutlanıyor. Noel ile sıkça karıştırılan yılbaşının kökeni, aslında milattan çok daha öncesine dayanıyor. 

Yılbaşı kutlamaları milattan öncesinde dayanıyor

Euronews'ten Tuba Altunkaya'nın haberine göre, her yeni yılda karşılaştırılan yılbaşı ile Noel, aslında birbirinden çok bağımsız iki kavram.

Günümüzde Miladi takvime göre 31 Aralık gününü 1 Ocak'a bağlayan geceye denk gelen yılbaşı geleneklerinin kökeni aslında milattan çok daha öncesine dayanıyor. Kutlamalar da bir geceyle sınırlı değil.

M.Ö. 2000 yılında Mezopotamya'da, şimdilerde Nevruz olarak kutlanan Yeni Ay, yılın başı olarak kutlanıyordu

MÖ 2000'li yıllarda Mezapotamya'da, ilkbahar ekinosundan sonra görülen ilk Yeni Ay, yeni yılın başlangıcı olarak kabul ediliyordu. 

Günümüzde de Nevruz Bayramı olarak süren bu kutlamalar, bazı kaynaklara göre 4 bin yıl kadar önce, Babil'de 11 gün sürüyordu. Tanrı Marduk'un Tiamat'ı mağlup edişinden, kralların tahta çıkışına veya tekrar görevlendirilmesine kadar bir çok önemli gün de yılbaşına denk gelirdi.

Ocak ayı nasıl yılın başı olarak belirlendi?

Roma İmparatorluğunun ünlü lideri Jül Sezar'ın MÖ 46 yılında Güneş'i referans alan Jülyen takvimini benimsemesiyle, yeni yılın başlangıç tarihi de değişti. Bir yüzü geçmişe diğer yüzü geleceğe bakan, değişimi ve başlangıçları temsil eden Roma tanrısı Janus'un onuruna, onunla aynı adı taşıyan ocak ayının ilk günü yılbaşı kabul edildi.

Romalıların bir sonraki 12 ayı umutla karşılaması,sevdiklerine hediyeler dağıtıp iyi dileklerde bulunması yılbaşı kutlamalarının bir parçasıydı.

Noel ile yılbaşı neden karıştırılıyor?

Roma İmparatorluğu'nun dağılmasının ve Hristiyanlığın Avrupa'da yayılmasının ardından Noel ve Paskalya gibi dini bayramlar, yeni bir yıla başlangıç olarak kabul gördü ve 25 Aralık'taki Noel veya mart ayının sonlarındaki Paskalya uzun bir dönem bazı Avrupa ülkelerinde yılbaşı olarak sayıldı.

1582 yılındaysa Papa XIII. Gregorius, 4 yılda bir artık yılın da eklendiği, hata payı en az olan Miladi takvimi düzenledi. Bugün dünyada en yaygın olarak kullanılan bu takvimin benimsenmeye başlanmasıyla, yeni yıl tekrar 1 Ocak'ta kutlanır oldu.

Noel ile yılbaşı arasında geçmişte bağlantı olsa da yılbaşı kutlamaları Noel'in çok daha öncesinden geliyor.

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR

Müslüman yılbaşı Kutlamaz !!! Diyen ahmakları hayatınızdan çıkartın :)

28.12.2019

Mikrop gibi onlar gelip seni buluyor.

28.12.2019

Herifler insanların yılbaşını kutlamasını o kadar çekemiyorlar ki, artık nasıl bir kin güttülerse 11 Ocak olan Mekke'nin Fethi'ni 10 gün geriye çekip 1 Ocak'a almışlar ve yılbaşına bununla muhalefet oluyorlar!

28.12.2019

Galiba hicri takvime göre düzenleniyor.

29.12.2019

Isterse aynı anlama gelsin aynı gün olsun. Islamın diğer tüm semavi dinleri kapsadığını bunlar söylemiyor mu? O halde noel kutlanması neden haram ya da günah gibi algılanır anlamadım? Isa'yı mi red ediyor bunlar! Yeni bir yıla girmeyi, baharın gelişini, hasat toplanmasını, ilk düşen cemreyi kutlayan bir millet neden her boku eleştiren, kafayı kırmış birkaç aptalı bu kadar ciddiye alıp, abartıyor anlamış değilim. Kutlayın arkadaşlar. Artık nasıl kutlarsınız, eğlenirsiniz orası herkesin kendi bileceği iş ama eğlenecek birşey varsa asla kaçırmayın. Hayat çok kısa, her fırsatı değerlendirmek lazım. Bir bahane olsun toplanıp, eğlenemeye ki eşşek gibi çalışıyoruz arada nefes alalım.

TÜM YORUMLARI OKU (15)