Yılan Kamera Nedir, Ne İşe Yarar? Yılan Kamera Enkazlarda Nasıl Kullanılır?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, 10 ilimizde büyük yıkımlara yol açtı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı otuz bini aştı. 10 ilimizde binlerce bina yıkıldı. Arama kurtarma çalışmalarının büyük oranda tamamlandığı belirtiliyor. Son günlerde ise 'mucize' kurtuluş olarak andığımız kurtarma çalışmaları yürütülüyor. Arama kurtarma çalışmalarında kullanılan teknolojilerden bir tanesi de yılan kameralar. Peki yılan kamera nedir, ne işe yarar? Yılan kameradan enkaz altında nasıl yararlanılır?

İşte detaylar...

Kahramanmaraş'ta meydana gelen büyük depremler 10 ilimizde yıkıcı etkilere ulaştı. Üst üste yaşanan depremler bölgede büyük bir yıkıma sebep oldu.

4.seviye acil durum ilan edilmesinin ardından uluslararası yardım çağrıları yapıldı. Yardım çağrımıza kayıtsız kalmayan birçok ülkeden arama kurtarma ekipleri deprem bölgesine giderek çalışmalara başladı. Tüm ülke depremzede vatandaşlara yardım edebilmek için seferber oldu.

Arama kurtarma çalışmaları birçok ekip tarafından gerçekleştirildi. Enkaz altından birçok vatandaşımız sağ çıkartıldı.

Depremin sabaha karşı olmasıyla birlikte çoğu vatandaşımız gece uykusunda depreme yakalandı. Bu durum da birçok kişinin maalesef enkaz altında kalmasına sebebiyet verdi. Arama kurtarma çalışmaları yurt dışından gelen ekiplerle birlikte yürütüldü. Son günlerde ise 'mucize kurtuluş' olarak adlandırdığımız kurtarma çalışmaları sürüyor.

Arama kurtarma çalışmalarında teknolojiden yararlanılması da bu süreci hızlandırıyor. Termal ve yılan kameralar enkaz altındaki bir canlıyı tespit etmek için kullanılıyor.

Termal kameralar, enkaz altında bir canlının olup olmadığını anlamada yardımcı oluyor. Termal kameralar sayesinde enkazın ısı durumu tespit ediliyor. Buna göre kurtarma çalışmaları başlatılıyor.

Detaylar için:

Deprem Bölgesinde Termal Kameralar İş Başında: Enkazlarda Kullanılan Termal Kamera Nedir, Ne İşe Yarar?

Peki yılan kamera nedir?

'Yılan kamera' olarak adlandırılan kamera çeşiti isminden de anlaşılacağı üzere yılan gibi kıvrılabilen kameralardır. Yılan kameralar oldukça uzun kablo şeklinde kameralardır. Kıvrılabilme özelliği sayesinde girilmesi zor enkazlara bile girerek görüntü alınmasını sağlar. Yılan kameraların boyu kullanım amacına göre değişkenlik gösterir. Yılan kameraların boyu 100 metreyi bulabilir. Ayrıca genişlikleri de farklılık gösterir ve böylece en dar yerlere bile yılan kameralar aracılığıyla girilebilir. Yılan kamera üzerindeki ışıklar sayesinde etrafını aydınlatır ve karanlık enkazlarda bile net bir görüntü kalitesi sunar.

Yılan kameranın kullanım alanları nelerdir?

Yılan kameralar insanın ulaşamayacağı yerlerden görüntü almak için kullanılır. Yılan kameralardan askeri, tıp, arkeoloji, fotoğrafçılık gibi farklı alanlarda kullanılır. Örneğin yılan kameralar;

  • Enkazlarda

  • Duvar içi arıza tespitinde

  • Su altı fotoğrafçılığında

  • Tıkanıklık tespitinde

  • Araç motor arıza tespitinde 

  • Tıpta mide ve bağırsak rahatsızlıklarının tespitinde kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir

Teknolojinin Doğal Afet Üstünde Etkileri: İHA, Uydular, Isı Dedektörleri Depremde Ne İşe Yaradı?

Popüler İçerikler

Ali Yerlikaya'dan Polis Katiline Çöp Poşedi Giydirilmesine Soruşturma Açıldığı İddiasına Yalanlama Geldi!
Resmen Dalga Geçti: MasterChef Deniz, Başını Örtüp Ayşe'yi Taklit Etti!
Galatasaray'da Mauro Icardi Oynamadığı Derbiye Damga Vurmayı Başardı